Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Równie dobrze mogłbys powiedzieć że serwo nie nadaje się tez do ciągłej pracy w tradycyjnej roli z uwagi na orginalne "mostki". przede wszystkim nie uzasadnione jest dawanie tych plastikowych zebatek. Trzeba było zamiast tych 4 kupić 2 metalowe serwa np. Mg946r - i jeszcze by taniej wyszło.

Wojtek, Posłuchaj, to że ty źle zmodyfikowałeś twoje serwa i tobie je zmieliło (i jeszcze coś ci tam podskakiwało) to nie znaczy że każdy je tak modyfikuje jak ty. Te serwa co zastosowałem są tymczasowe, kosztują mniej niż połowa modelu MG-946r. Jak się zmielą to nikt płakał nad nimi nie będzie. Moim zdaniem był to dobry wybór na początek, nie podnoszący kosztów budowy o 50% na plus w przypadku zastosowania dobrego napędu. A serwo to serwo, i każdy wie do czego powinno służyć.

A tak na poboczu, jak byś chciał napędzać taką platformę 2 serwami??. Gąsienice??

Pozdro

Większy problem ze sterowaniem silnikami za pomocą elektroniki serwa jest taki, że zakres regulacji jest tragicznie słaby. W pobliżu "zera" jest wąski zakres liniowy, a potem regulator PI (PID?) całkuje nasz sygnał i się robi "kupa". Już lepiej dać przekaźnik+tranzystor jeśli ktoś szuka prostego rozwiązania 🙂

Wojtek, Posłuchaj, to że ty źle zmodyfikowałeś twoje serwa i tobie je zmieliło (i jeszcze coś ci tam podskakiwało) to nie znaczy że każdy je tak modyfikuje jak ty. Te serwa co zastosowałem są tymczasowe, kosztują mniej niż połowa modelu MG-946r. Jak się zmielą to nikt płakał nad nimi nie będzie. Moim zdaniem był to dobry wybór na początek, nie podnoszący kosztów budowy o 50% na plus w przypadku zastosowania dobrego napędu. A serwo to serwo, i każdy wie do czego powinno służyć.

A tak na poboczu, jak byś chciał napędzać taką platformę 2 serwami??. Gąsienice??

Pozdro

Po pierwsze mi sie nic nie zmielilo tylko zmieliloby sie gdybym uzywal ich tak jak ty. Poza tym wogole czytasz co pisze ? 2 notrmalne serwa kosztuja tyle co te 4. Napedzac mozna gasienicami (np z paskow zebatych - n ie boj sie, nie przeplacisz).

• 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...