Skocz do zawartości

Mobilny robot wielozadaniowy Nana_2

szyss

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Pod względem elektroniki naprawdę godny podziwu. Bardzo podoba mi się sterowanie akcelerometrem i ten wyświetlacz z informacjami. Mógłby być szybszy - robiłby większe wrażenie + mogłeś użyć czarnej pleksi albo zamienić całą kabelkologię w jedną płytkę.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pracy nie mogę opublikować, gdyż takie jest prawo. W przyszłości napęd będzie zmieniony na szybszy i mocniejszy. A tak to kabelki są spoko heh, można by zrobić większość elementów na jednej płytce, tylko trzeba wziąć po uwagę fakt że prawidłowe rozmieszczenie danego układu elektronicznego jest bardzo ważną sprawą. A patrząc na ten aspekt, nie ma możliwości zrobienia wszystkiego na jednej płytce.

Pozdro

Kabelkologia nie taka zła. Wg mnie lepsze jest modułowe rozwiązanie niż jedna wielka mobo. A to, że widać bebechy, to nawet lepiej. Też pod kątem charakteru projektu. Później można się pobawić w malowanie czy coś. Ciekawie rozwiązane. Najbardziej mnie interesuje RFM70. Dałoby radę udostępnić kod? 🙂

Bardzo fajna konstrukcja , ostatnio miałem podobny pomysł na zbudowanie platformy z pulpitem sterowniczym. Mi się wydaję że "kabelkologia" tutaj lepiej rozwiązała sprawę niż jednolita płytka.

🙂

W czym napisales kod?

Też kiedyś przerabialem serwa sg 5010. Powiedz mi czy ukreciles w nich potencjometr czy też znalazles jakieś inne rozwiązanie.? Ja go poprostu ukrecilem i przez to przy każdym obrocie os serwa "skakała" w górę.

Swoją drogą po co w tym miejscu zastosowałes sg 5010. Przecież one się tam dosłownie zmiela. kilka lat temu popełniłem ten sam błąd i dlatego porzucilem budowę mojego pojazdu .

6.48 🙂 nie wiedziałem że i tutaj ten utwór spotkam,wszędzie go słysze widzę że oglądałeś Poject X 😃 hehe poza tym fajna konstrukcja,spełnił by się jako odkurzacz między innymi 🙂 pozdrawiam

Hejo

Kod jest pisany w avrgcc. Co do modyfikacji serwomechanizmów. Najlepszym wyjściem jest wyciągnięcie wszystkiego, oprócz oczywiście silnika i przekładni. Nie polecam zostawiać płytki z elektroniką, gdyż w takim przypadku jeśli wlutujemy się bezpośrednio w silnik, w jedną stronę elementy z oryginalnej płytki coś zwierają.

Koszty?? Szacuję na około 1 tyś. Tak plus minus, gdyż zawsze coś zostanie, a z drugiej strony nie wszystko musiałem kupić.

Gdy przerabiasz serwo po co wyrzucać elektronikę? Lepiej Ja wykorzystać zamiast mostka h i sterować takim serwem przerobionym na silnik jak zwykłym serwem. Wystarczy usunąć blokadę z zebatek a w miejsce potencjometru wlutowac rezystor lub zablokować potencjometr w pozycji środkowej. Naprawdę super rozwiązanie bo nie musimy martwić się mostkiem h i sterujemy takim silnikiem z jednej lini danych. Możemy tez sterować szybkościa.

Nie sprawdzałem osobiście zachowania oryginalnego mostka H, ale gdzieś wyczytałem że nie nadają się takie mostki do pracy ciągłej. Teraz nie pamiętam dokładnie, ale maksymalny prąd tych tranzystorów to 3A, więc licho. Jeśli na pokładzie są dobre mostki H, nic nie stoi na przeszkodzie zmienić system napędu i to w dodatku bez ingerowania w elektronikę robota. A zapasu trochę jest w moich mostkach.

Pozdro

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.