matt90 Luty 6, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 6, 2013 Sprawdzilem jeszcze raz wszystko i napewno nie ma zadnej przerwy w obwodzie i wszystko jest poprawnie podlaczone. Martwia mnie dziwne napiecia na mostku H, a mianowicie na nozkach 2,3,13,14 jest ciagle 3,5V, a ana nogach 7,12 mam 2,5mV, na 10 jest 47mV, a na nodze 5 mam 5V. Czy to normalne, czy mostek jest uszkodzony? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Luty 7, 2013 Udostępnij Luty 7, 2013 Jak dla mnie to na 90% masz gdzieś zwarcie. Posprawdzaj miernikiem czy pomiędzy nogami układu nie ma zwarć. Jak nie będzie zwarć to zrób program tak, aby na np. 2 sekundy dawał na PD4,PD6,PB1,PB2 stan 1 potem 0. Na mierniku pomiędzy masą a nóżkami INPUT1, INPUT3, 2x ENABLE (Przykładasz po kolei 1 sonda miernika cały czas do masy, drugą przykładasz do nóżek i przez dłuższą chwilę obserwujesz co się dzieje) powinny być dosyć duże skoki napięcia między ~0V a 5V. Jak nie będzie ani skoków napięcia, ani zwarć wrzuć cały schemat, albo zdjęcie jak to wygląda w rzeczywistości. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Luty 7, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 7, 2013 Odlutowałem dzisiaj wszystkie przewody od mostka, wszystko dokładnie sprawdziłem i nie ma żadnych zwarć. Wcześniej napisałem jak wyglądają napięcia na poszczególnych nogach 🙂 Wrzucić schemat z eagla czy zdjęcie płytki w mini sumo? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Luty 8, 2013 Udostępnij Luty 8, 2013 Daj to i to. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
matt90 Luty 9, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 9, 2013 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Luty 9, 2013 Udostępnij Luty 9, 2013 Jakiej wartości są rezystory R1 i R2, rezystora R2 nie powinno być. Spróbuj wyrzucić diodę D9 (Co to za dioda, podaj "nazwę") i rezystor R2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Luty 9, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 9, 2013 R1= 10k; R2 to dławik 100uH. Dioda D9 jest przy zasilaniu, przed stabilizatorem 7805, dałem ją dla bezpieczeństwa gdyby kiedyś źle podpiąć zasilanie, jej symbol to 1N4007. Zawsze jej używałem i nigdy nie powodowała jakiś błędów Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Luty 9, 2013 Udostępnij Luty 9, 2013 Masz podpięty pin VS (mostek) do zasilania (Wprost do akumulatora) , bo na schemacie nie ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Luty 9, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 9, 2013 VS mostka mam podpiety do plusa diod, natomaiast diody sa podpiete do zasilania za dioda D9. Na zdjeciu plytki jest to bialo-czarny przewood z prawej strony obok niego jest bialy przewod z czerwona karteczka Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Luty 9, 2013 Udostępnij Luty 9, 2013 VS musi być podpięte pod akumulator najlepiej przed VI za kondensatorami. Co to za silniki ? Jak pololki to potrzebują minimum 6V, a ze stabilizatora wychodzi 5V i ma 1A wytrzymałości prądowej (Pololkami go zabijesz) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Luty 9, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 9, 2013 Podpiąłem mostek pod akumulator, nic to nie dało. Tak silniki to Pololu, jednak mam je włączone między diody, we wtyczki JP4 i JP5, więc idzie na nie 7,5V bezpośrednio z akumulatora [ Dodano: 09-02-2013, 18:28 ] Wymieniłem 7805 oraz diodę D9, nic to nie pomogło, pomierzyłem jeszcze raz napięcia na mostku i nie wiem czy nie jest uszkodzony, bo trochę dziwnie to wyglada. Na nogach 5 i 10 jest 5V, na 7 i 12 nie ma, tak jak mam to napisane w programie. Noga 6 i 11 ma tylko 1V więc zgodnie z wartością PWM'a tak samo jest na wyjściu z procka czyli na 15 i 16 nodze. Rzecz która mnie zastanawia to dlaczego na wyjściu l298 czyli na wszystkich OUT jest 3,6V? Załączam tylko PD4 i PD6 więc wydaje mi się że napięcie powinno być tylko na OUT1 i OUT3 a na pozostałych nie. Czy mam rację? Wrzucę jeszcze program na którym to mierzyłem $regfile "M8def.dat" 'procesor $regfile = 8000000 'taktowanie Config Portb.1 = Output Config Portb.2 = Output Config Portd.4 = Output 'prawy przod Config Portd.5 = Output 'tyl lewy Config Portd.6 = Output 'tyl prawy Config Portd.7 = Output 'lewy przod 'Config Pinc.5 = Input ' sharp Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down , Prescale = 1 ' pwm Do Pwm1a = 200 Pwm1b = 200 Portd.4 = 1 Portd.5 = 0 Portd.6 = 1 Portd.7 = 0 Portb.1 = 1 Portb.2 = 1 Waitms 100 Loop End Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Luty 11, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 11, 2013 Co z moim problemem? Widzi ktoś jakieś rozwiązanie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Luty 11, 2013 Udostępnij Luty 11, 2013 Tak z czystej ciekawości... co się stanie jeśli zmienisz Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down na Compare A Pwm = Clear Up , Compare B Pwm = Clear Up ? Albo zamiast timer'a ustawisz porty OC1A i OC1B "na sztywno" w stan wysoki? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zuczek Luty 12, 2013 Udostępnij Luty 12, 2013 W bascomie dawno pisalem wiec sobie sam napisz program. Jezeli masz dwa kable od silnikow podlaczone do mostka to na jeden przewod musisz ustawic stan niski a na drugi stan wysoki. Chyba prosciej sie nie da. Zostaw pwm i sprawdz sam to. To tylko dwa piny do ustawienia. PS: Po jakiego dales te kable? Wyglada fatalnie. Nie lepiej byloby dac top Ale blee filtracja. Co to za 470uf przy stabilizatorze?! Takie sie daje jak jest np 2A a bedzie pobieralo okolo 1A przy stabilizatorze. Wiec wylutuj to i daj np. 47 uf. Ten drugi tez. Z filtracja przy uc juz nic nie poradzisz. Na pdzyszlosc wejdz na bloga o nazwie mirekk36. Jest tam mnostwo materialow. Poszukaj pod haslem filtracja. Dam przyklad (pisze z telefonu) Portd.7=1 Portd.6=0 I tyle 😉 Zmien piny i powinno dzialac. Zadziala to pracuj z pwm'em Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Luty 13, 2013 Autor tematu Udostępnij Luty 13, 2013 Nawyk nic to nie pomogło. Ta przecięta ścieżka tak ma być bo nie byłem pewny czy nie styka z inną nogą mostka i musiałem ją uciąć i poprowadzić przewód, wiem że nie wygląda dobrze z tymi przewodami ale nigdy nie robiłem TOP-a i nie chciałem tutaj coś zepsuć. Nic nie pomaga ustawienie nawet jednego silnika, nie ważne czy dam wysoki na PD7 czy na PD6 zawsze na obydwu wyjściach mostka jest stan wysoki, i wydaje mi się że to jest problemem, czy mam rację? Mógł się uszkodzić mostek i dawać na wyjściu zawsze 1? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »