Skocz do zawartości

Płyta główna - uniwersalna - robot mobilny

Stonka

Pomocna odpowiedź

Hej,

Jestem w trakcie projektowania PCB pod magisterkę - płytkę rozwojową dla robotów mobilnych. Trochę dla zabawy, trochę dla edukacji. Zacząłem się zastanawiać, czy może dorzucić coś jeszcze do tej płytki... Mam tam procesor (STM32F103VGT6), dwie przetwornice (3.3V i 5V), kilka diod, gniazdo mini USB, złącze JTAG, wyprowadzenie wszystkich pinów uC oraz osobne złącza dla interfejsów komunikacyjnych (USARTy, SPI, I2C).

Tu pytanie - macie jakieś pomysły, propozycje, itd. co warto by tam dorzucić?

Myślę nad zrobieniem miejsca dla akcelerometru i żyroskopu (np. podpięte do SPI).

Może magnetometr (czy to się przydaje?), albo jakieś inne układy...

Czekam na pomysły, sugestie 😉

Sterowniki silników + układy do pomiaru przepływu prądu, złącza serw modelarskich, dodatkowe ADC i bufory, bo pinów pewnie zabraknie, sterownik małego krokowca, złącze i miejsce pod wyświetlacz LCD, wyprowadzone USB, złącza pod czujniki (sygnał ADC + GND + VCC)... Płytka rozwojowa, czyli z założenia nie powinna tego rozwoju ograniczać 🙂

No i właśnie w tym miejscu zastanawiam się jak zrobić z układami wykonawczymi. Myślę nad zrobieniem wymiennych "pięterek" (na zasadzie shieldów do Arduino) - jedno dla silników BLDC, jedno dla zestawu typu np. serwa, silniki DC,... No chyba że udałoby się to upchnąć na jednej płytce, np. shield z silnikami.

Zastanawiam się czy lepiej zrobić mniejszą płytkę z shieldami, czy może jedną dużą płytkę z wszystkim... Nie wiem co będzie bardziej praktyczne.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Myślę, że wygodniejsza będzie płytka, na której jest już wszystko, możesz sobie też wyprowadzić złącze do "shieldów" na np IDC20, żeby nie blokować możliwości podpięcia nowych płytek 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.