Skocz do zawartości

Elise - robot omijający przeszkody

Oxygen

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Robocik fajny, nie masz żadnych problemów z SHARP'ami 10cm? W takim sensie, że coś przerywa, czy coś?? Nie mogę się doczekać filmiku 😋, wrzucisz kod?

Płytkę trawiłeś metodą termo-transferu? Płytka wygląda naprawdę zadziwiająco jak na Twój pierwszy raz. Widać, że konstrukcja została zaprojektowana z rozsądkiem i cierpliwością. Gratulacje ! 😉

Robocik fajny, nie masz żadnych problemów z SHARP'ami 10cm? W takim sensie, że coś przerywa, czy coś?? Nie mogę się doczekać filmiku , wrzucisz kod?

Dzięki 😉 Nie miałem żadnych problemów z tymi czujnikami. Wrzucam kod. Jak już mówiłem jest dość krótki i póki co zawiera tylko to co najważniejsze.

$regfile = "m8def.dat"
$regfile = 1000000
Config Portc.0 = Input
Config Portc.1 = Input
Config Portc.2 = Input
Config Portc.3 = Input
Config Portd.2 = Output
Config Portd.3 = Output
Config Portd.4 = Output
Config Portd.5 = Output
Reset Portd.2
Reset Portd.3
Reset Portd.4
Reset Portd.5
Waitms 1500
Do
If Pinc.0 = 1 And Pinc.1 = 1 Then
Gosub Jedz
Elseif Pinc.0 = 0 And Pinc.1 = 0 Then
Gosub Stoj
Elseif Pinc.0 = 0 Then
Gosub W_lewo
Elseif Pinc.1 = 0 Then
Gosub W_prawo
End If
Loop
End
Jedz:
Set Portd.3
Reset Portd.2
Set Portd.4
Reset Portd.5
Return
W_prawo:
Set Portd.3
Reset Portd.2
Reset Portd.4
Set Portd.5
Waitms 100
Reset Portd.2
Return
W_lewo:
Set Portd.4
Reset Portd.5
Set Portd.2
Reset Portd.3
Waitms 100
Reset Portd.5
Return
Stoj:
Reset Portd.5
Reset Portd.4
Reset Portd.3
Reset Portd.2
Return
Płytkę trawiłeś metodą termo-transferu? Płytka wygląda naprawdę zadziwiająco jak na Twój pierwszy raz. Widać, że konstrukcja została zaprojektowana z rozsądkiem i cierpliwością. Gratulacje !

Tak, robiłem ją metodą termotransferu 😉. Robot nie do końca wygląda tak jak zaplanowałem, ale najważniejsze dla mnie było żeby działał 🙂.

Nagrałem już filmik. Jakość słaba, ale coś tam widać 😋

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Robocik fajnie sobie radzi, co do tych czujników to ja mam taki problem, że jak jedzie prosto mój bot to zanim wykryje przeszkodę to w nią wiedzie xD (na chwilę obecną wszystko jest na stykówce). Mostek się nie grzeje?

aixI mojemu czasem zdarzy się wjechać w czarną przeszkodę 😃 Mostek się nie grzeje.

Mechano nie miałem problemów z tymi silnikami, nie są super szybkie, ale nie zależy mi na prędkości w tym robocie. Zasilam je napięciem ok. 7V zamiast 4,5V więc i tak robot jeździ dość szybko jak na te silniki 😃

W czarną przeszkodę to rozumiem no ale nie białą 😃, np. encyklopedie mam w okładce szarawej i czujnik powinien dobrze "wychwycić", ale tak nie jest :/

Czym wierciłeś otwory w płytce? Ładna płytka jak na pierwszy raz.

Otwory wierciłem miniwiertarką VTHD01.

[ Dodano: 24-03-2013, 14:01 ]

Popełniłeś faila z diodami, jeżeli minus diody podpinasz do masy to plus do mikrokontrolera bez zasilania. Teraz diody pewnie świecą cały czas?

No wiem 😋 Niebieska świeci ciągle, a przy czerwonej muszę przeciąć ścieżkę plusa i już będę mógł nią sterować uc 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.