Skocz do zawartości

Sprawdzenie schemau

młody_nierob

Pomocna odpowiedź

Witam. Leżę chory w łóżku i chciałem coś zrobić z nudów Więc proszę o sprawdzenie schematu mojego pierwszego robota programowalnego. Układ opiera się o kontroler ATTiny 2313u. Czy mogę go zasilić bateriami 4x1,5v? Czy mogę nimi zasilić cały układzik? Czy stabilizować to mostkiem 7805/7812?Ma to być mały programowalny beam. Pozdrawiam.

przepraszam za jakość, ale lapka mam starego i rozdziałka mała jest

Cześć,
tak na sam początek 4 baterie AA (1,5V) dadzą ci 6V co jest z jednej strony mi się wydaje troszkę za dużo dla Attiny. Najlepiej zastosować LM7805 tylko wtedy potrzebujesz co najmniej 7V. Dodatkowo dałbym po kondensatorze 100nF do silników i rezonator 🙂

EDIT. Napisałeś że planujesz użyć Attiny 2313 a na schemacie masz At90s2313

programowalny beam

Beam to robot bez uC, a twój posiada 😉

Rezystor przy resecie nie musi mieć aż 100k, wystarczy 10k. Jakieś kondensatorki do filtracji bym dał.

Co do zasilania to dorzuciłbym jedną, albo dwie baterie i stabilizowałbym LM7805.

Co ten układ ma robić? Dodaj jakieś czujniki czy coś, bo nie wiadomo co to jest.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Może nie znam tych wszystkich terminów, ale ma on omijać przeszkody dzięki dwóm wasom. Na schemacie jest at90s, bo na elektrodzie wyczytałem, że jest pinowym odpowiednikiem ATtiny2313. Na dzień dzisiejszy nie umiem fuse bitów przestawiać, wiec będę korzystał z wewnętrznego zegara. Nie wiem czy mnie to wkreci, dlatego zaczynam od czegoś takiego. Dziękuję za odpowiedzi

Moim zdaniem wybrałeś kiepski procesor przecież w sklepie 2313 kosztuje prawie tyle samo co ATmega8 a ta druga posiada znacznie więcej funkcji...

Tak, ale mam chorego nauczyciela, który za ATmege by mi ocenę obniżył, bo uważa ze niepotrzebna tu będzie, bo do małego projektu wystarczy tiny. Nie będę się wychylał i będę robił swoje, a do szkoły na tiny będę nosił. 50 lat ma, to mu nie przetłumaczę. Trudno. C do schematu, jest dobrze? Mogę trawić, i próbować jeździć?

Zwiększ rezystory przy diodach. Na twoim miejscu podpiąłbym też 1-2EN i 3-4EN do wyjść PWM timera w attiny. Właśnie - zamień to nieszczęsne at90s2313 ze schematu na t2313. Wąsy powinny zwierać do gnd, pozwoli to na wykorzystanie wewnętrznych pullupów w uC, albo dodaj zewnętrzny pulldown. Gdybyś zmienił mostek na coś działającego przy napięciach niższych niż 5V i tiny na wersję V, to mógłbyś w ogóle zrezygnować ze stabilizatora i zasilać całość 3ma bateriami 1,5V, lub akumulatorkami. Na zasilaniu uC i mostka brakuje kondensatorów 100nF, i elektrolita low-esr na zasilaniu silników przy mostku.

To właśnie lepiej podpiąć, dopóki nie będziesz go wykorzystywać, możesz po prostu wystawić logiczne 1 na pinach EN i będzie się zachowywał dokładnie tak samo jak teraz to jest na schemacie, a będzie istniała możliwość w przyszłości regulacji prędkości obrotowej silników. Jeśli będziesz stosował jednak jakiś stabilizator, to pin 293 odpowiedzialny za zasilanie części "wysokoprądowej" podłącz bezpośrednio do akumulatora, przed stabilizatorem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.