Skocz do zawartości

Urządzenie z czujkami odległości-dalekomierzami

lotniczy_stefek

Pomocna odpowiedź

Te 80 cm ciekawi ale pewnie takie rozwiązanie kosztuje.

Koszty tego rozwiązania to około 5zł. Te 80cm zależy też od diody. Robiłem testy na diodach i z każdą osiągałem inny zasięg

Widziałem jak się wzmacnia zasięg pilota od TV folią aluminiową więc może i tu by się coś udało 😃

Folia tylko odbija promień i nie zawsze musi wyjść to na dobre. Do dobrego zasięgu wystarczy dobra modulacja.

W ogóle nigdzie nie mogę znajść tabeli z zasięgiem diod IR ich kątem promieniowania.

Nie wydaje mi się aby takie były. Zasięg jest zależny od wielu czynników np. materiału który odbija wiązkę lub też modulacji czy chociażby ustawienia diody.

A co do kątu promieniowania to można go regulować za pomocą np. termokurczki

jejku znowu nowe pojęcia 😃

Ale termokurczka-ładna nazwa, ja nazywam to skafanderkami 🙂

czyli że co ? Wycinam malutki otworek albo szczelinkę ?

Moja propozycja na czujnik IR.

image.png

PS. na znanym portalu aukcyjnym niestety nie piszą jaki zasięg ma dioda IR ;/

więc ciężko takową dobrową zakupić ;/ Bo z TV krótki pewnioe zasięg

Komentarz dodany przez: Sabre

Kolego ostatni raz proszę cię, abyś wstawiał zdjęcia zgodnie z zasadami panującymi na forum.

Tylko przez moją grzeczność nie dostałeś jeszcze ostrzeżenia, bo wszystkie dotychczasowe wpisy ignorowałeś.

Wycinam malutki otworek albo szczelinkę ?

Gdzie, w czym i po co 😋 ?

Nakładasz termokurczke na diodę i podgrzewasz zapalniczką czy co tam masz 🙂

Proszę nie wstawiaj takich laurek tylko porządne schematy w Eaglu

Przecież podawałem Ci "układ" Tsop + Dioda IR.

Działa to tak.

Używasz np. TSOP4836 na 36kHz. Gdy TSOP wykryje wiązkę podczerwieni na wyjście da stan niski (bodajże) i wtedy przy użyciu uC sprawdzasz stan H (high-wysoki) i L (low-niski).

A teraz dioda. Na diodę IR musisz wygenerować częstotliwość 36kHz czyli taką do jakiej jest przystosowany TSOP4836. Wygląda to tak. Do nózki timera na której jest generowane 36kHz podłączasz przez rezystor (szeregowo 🙂 ) katodę diodki IR. A anodę zwyczajnie do VCC. I w timerze ustawiasz modulacje 36kHz. Jeśli nie rozumiesz tej całej generacji i piszesz w C to mogę podesłać inicjalizację timera do generacji 36kHz.

Na drugiej stronie noty masz sposób podłączenia tospa http://mkpochtoi.narod.ru/TSOP4836_ds.pdf

A 5 stronie masz wykres testów z diodą tsal6200 (Figure 7.)

Mi osobiście te połączenie Fotorezystora + IR nigdy nie zadziałało.

PS. na znanym portalu aukcyjnym niestety nie piszą jaki zasięg ma dioda IR ;/

więc ciężko takową dobrową zakupić ;/ Bo z TV krótki pewnioe zasięg

Przecież napisałem że nie mają jak podać.

Mówisz o pilocie od TV? Przecież tam 36kHz jest perfekcyjnie dobrane. Spróbuj podłączyć tego tsopa4836 i walnąć gdziekolwiek wiązką IR od pilota TV. Nie ma szans aby nie wyłapało. No chyba że jakiś chiński pilot masz 😋

Tu masz temat https://www.forbot.pl/forum/topics46/modulacja-podczerwieni-do-36khz-za-pomoca-avr-vt5242.htm

Dodam że te 80cm osiągam wykrywając rękę i ustawiając diodę tak aby wiązka odbijała się od powierzchni.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No to jak idziemy już tą stroną to nie lepiej sharpy? Są szybsze.

Chodzi o to że kolega w swoim pojeździe nie potrzebuje super wykrywania. Zwykle wykrycie sciany itp.

A zreszta to kosztuje drożej niż dioda i tsop.

zuczek, wypisujesz z lekka brednie. Jak termokurczką można regulować kąt? Nie nazwałbym regulacją zasłanianie diody i stratę na mocy promieniowania. Od zasięgu dużego są diody o bardzo wąskim kącie promieniowania, np +-10 stopni, czy nawet +-6 stopni sterowane prądami dochodzącymi do kilku Amper w impulsie.

Sharpy nigdy w życiu nie będą szybsze od diody IR i fototranzystora !

Sharpy nigdy w życiu nie będą szybsze od diody IR i fototranzystora !

Mówiłem tu o porównaniu Sharp z ultradzwiękiem

Nie nazwałbym regulacją zasłanianie diody i stratę na mocy promieniowania. Od zasięgu dużego są diody o bardzo wąskim kącie promieniowania, np +-10 stopni, czy nawet +-6 stopni sterowane prądami dochodzącymi do kilku Amper w impulsie.

Może faktycznie źle się tu wyraziłem. Chodziło mi o to aby zasłonić diodę tak, aby tylko jak się patrzy wprost kamerą, było widać wiązkę. W pewnym sensie jest to regulacja, jednak tak jak piszesz...lepiej kupić mniejszy kąt i nie mieć tych strat. Choć myślę że i tak profilaktycznie powinno się trochę osłonić diodę przed tsopem.