Skocz do zawartości

Robot AMBER o bardzo ludzkim chodzie

Domol

Pomocna odpowiedź

Roboty kroczące stanowią nie lada wyzwanie dla wszystkich automatyków. Bardzo trudno stworzyć taki model, który dobrze będzie odzwierciedlał ludzki sposób poruszania się. Jednak z każdym nowym projektem roboty zostają znacząco ulepszone.

Prawie nie widać różnicy między człowiekiem a robotem

Tym razem możecie podziwiać nowy projekt stóp. Od razu rzuca się w oczy ich charakterystyczna cecha - wyodrębnione pięty i palce. Dzięki temu model dokładniej odzwierciedla ludzką fizjonomię. Naukowcy z Texas A&M’s Amber Lab jeszcze to ulepszyli. Jak? Zobaczcie na filmiku:

Wszystko dokładnie pokazane

Na końcu zobaczycie, jak robot się przewraca. Nie chodzi tu o to, że jest z nim coś nie tak. Miało to na celu jedynie udowodnienie, że robot chodzi samodzielnie, nie jest przez nic podtrzymywany. Waszym zdaniem ten chód przypomina ludzki sposób poruszania się? Wydaje się dość naturalny?

Źródło: http://www.engadget.com/topics/robots/

No tak, tylko żaden zdrowy człowiek nie chodzi w taki sposób jak to zostało pokazane na początku filmu ! Nikt tak wysoko nie unosi stóp i kolan, a tu człowiek idący za robotem w sztuczny sposób naśladuje robota, chyba po to żeby "ukryć" ogromną różnicę w naturalnym stylu chodzenia człowieka i tej maszyny.

Sabre, nie bądź aż tak krytyczny, zespół się całkiem postarał. Nie jestem na bieżąco w temacie humanoidów, ale to wygląda o wiele lepiej niż wszystko co dotychczas widziałem. Faktycznie chód nie jest jeszcze idealny, ale idzie to w fajnym kierunku.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Sabre, a czemu od razu masz pretensjonalny ton? Nie mam żadnego interesu w wmawianiu czegokolwiek komukolwiek.

Poza tym Twoja pierwsza wypowiedź i druga są ze sobą trochę sprzeczne. Mówisz, że to AMBER ma nienaturalny chód, a później jako lepiej chodzącego przytaczasz ASIMO, który nie chodzi tylko biega. Uważam, że (i tu podkreślę na wszelki wypadek, że to tylko moje zdanie i nikomu nic nie chcę wmówić) AMBER ma o chód o wiele bardziej zbliżony do ludzkiego. Wystarczy popatrzeć na to, że jego "miednica" utrzymuje się cały czas na względnie jednakowym poziomie, gdzie ASIMO podczas chodu znacznie obniża swój środek ciężkości. Z tego co czytałem to są ogromne problemy czysto matematyczne przy próbie liczenia kinematyki dla nóg wyprostowanych (otrzymuje się macierz osobliwą), dlatego moim zdaniem szacun dla autorów projektu AMBER, że to rozwiązali/obeszli. Dodatkowo całkiem ciekawe jest to, że spróbowali zamodelować ludzką stopę poprzez dwa punkty podparcia: piętę i środstopie. Całkiem ciekawe podejście z ciekawymi efektami.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.