Skocz do zawartości

STM32 podłączenie programatora

torcek

Pomocna odpowiedź

Cześć wszystkim,

niedawno przesiadłem się z AVR na STM32, głównie ucząc się przy wykorzystaniu zestawów F0/F1/F4 DISCOVERY lecz przyszła pora na zaprojektowanie własnej płytki. Zakupiłem programator ZL30PRGv2, jednakże mam pewne wątpliwości odnośnie jego połączenia z procesorem, a ponieważ płytka stykowa nie wchodzi w grę postanowiłem spytać się tutaj.

W nocie katalogowej tego programatora widzimy takie oto 2 złącza:

Moje pytanie brzmi czy używając tego programatora można programować procesory rodziny STM32 za pomocą jednego bądź drugiego złącza? Czym się różnią te dwa złącza?

Starałem się znaleźć samemu odpowiedź: zaprojektowałem sobie płytkę i o ile nie miałem problemu z wytrawieniem, o tyle przylutowanie procesora w obudowie SMD przy pomocy mojej lutownicy praktycznie graniczy z cudem, więc po ~5 próbach robienia nowych płytek postanowiłem, że po prostu projekt zlecę firmie, lecz dość głupio byłoby, jeżeli po otrzymaniu płytki programator nawet by nie wykrywał procesora ze względu na błąd w połączeniach.

Procesor który zamierzam wykorzystać to STM32F407VGT6

Pozdrawiam

Mam taki sam programator. Zrobiłem sobie przejściówkę z 20 pinowego złącza na 8 pinowy goldpin. Programuje nim STM32F103 i wszystko działa.

Miałem dziwne problemy z STM32F100, tzn co druga próba zaprogramowania nie powodziła się, i nie wiem co było przyczyną.

Do programowania wystarczy: SWDIO, SWCLK i masa. Nic więcej nie jest wymagane, prócz programowania oczywiście możliwe jest również debugowanie procesora.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.