Skocz do zawartości

STM32 podłączenie programatora

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim,

niedawno przesiadłem się z AVR na STM32, głównie ucząc się przy wykorzystaniu zestawów F0/F1/F4 DISCOVERY lecz przyszła pora na zaprojektowanie własnej płytki. Zakupiłem programator ZL30PRGv2, jednakże mam pewne wątpliwości odnośnie jego połączenia z procesorem, a ponieważ płytka stykowa nie wchodzi w grę postanowiłem spytać się tutaj.

W nocie katalogowej tego programatora widzimy takie oto 2 złącza:

Moje pytanie brzmi czy używając tego programatora można programować procesory rodziny STM32 za pomocą jednego bądź drugiego złącza? Czym się różnią te dwa złącza?

Starałem się znaleźć samemu odpowiedź: zaprojektowałem sobie płytkę i o ile nie miałem problemu z wytrawieniem, o tyle przylutowanie procesora w obudowie SMD przy pomocy mojej lutownicy praktycznie graniczy z cudem, więc po ~5 próbach robienia nowych płytek postanowiłem, że po prostu projekt zlecę firmie, lecz dość głupio byłoby, jeżeli po otrzymaniu płytki programator nawet by nie wykrywał procesora ze względu na błąd w połączeniach.

Procesor który zamierzam wykorzystać to STM32F407VGT6

Pozdrawiam

Wszystko masz wyjaśnione na stronie kamami.pl.

Pierwsze złącze jest do programowania STM32, a drugie do STM8. Osobiście nie korzystałem z tego programatora, ale mój kolega tak i z tego co wiem, to jest zadowolony 🙂

Mam taki sam programator. Zrobiłem sobie przejściówkę z 20 pinowego złącza na 8 pinowy goldpin. Programuje nim STM32F103 i wszystko działa.

Miałem dziwne problemy z STM32F100, tzn co druga próba zaprogramowania nie powodziła się, i nie wiem co było przyczyną.

Do programowania wystarczy: SWDIO, SWCLK i masa. Nic więcej nie jest wymagane, prócz programowania oczywiście możliwe jest również debugowanie procesora.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...