Skocz do zawartości

Zasilacz 'modułowy'/'przemysłowy' 6V min 10A

Pomocna odpowiedź

KonradIC13, a dlaczego akurat 6V? Prawdę mówiąc nie widziałem nigdy takiego na 6V. Na 5V z regulacją napięcia do 5,5V kupisz bez problemu.

Potrzebuję 6V do zasilania kilku serw, które będą obciążane bez ich przerabiania. I myślałem czy może znajdę jakiś gotowy zasilacz na duży prąd i od razu 6V. Teraz sprawdziłem że u popularnego producenta tych zasilaczy Mean Well nie ma takiej wartości napięcia wyjściowego.

Myślisz że jak bym zasilił serwa z 5.5V (napięcie zasilania mają podane od 4.8v do 6v) to dużo stracą na swojej wydajności (moment obrotowy) przez te 0.5v? Bo też myślałem czy by nie użyć jakiegoś zasilacza z tych modułowych o Vout 12V i to 12V już zbić do wartości jaką potrzebuję dodatkową przetwornicą impulsową.

Dodatkowa przetwornica przy tych prądach to słaby pomysł - dużo ciepła, trudno ją wykonać i przy źle dobranych parametrach może bardzo wpływać na pracę serw.

Serwa stracą moment w przybliżeniu proporcjonalny do różnicy napięć, więc 10%. Nie jest to ogromna wartość a przy okazji przedłuży też potencjalnie żywotność serwa.

Inna droga to kupić zasilacz 7,5V, zrobić z niego 7,2V i kupić serwa, które spokojnie na 7,2V działają (całkiem wiele tych lepszych).

O, rzeczywiście, dużo jest serw w rozmiarze standard na takie napięcie, mam problem ze znalezieniem takich na 7v ale w rozmiarze micro ale tutaj chyba nie zaszkodzi jak dla takiego jednego użyję jakiś stabilizator na mały prąd dostosowany tylko do tego serwa a reszta poleci bezpośrednio z 7

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...