Skocz do zawartości

Linefollower prosty do bólu

Pomocna odpowiedź

Fototranzystory bez filtra (przynajmniej takich widziałem datasheety) reagują na światło o długości fali powyżej 700nm, co i tak wykracza poza czerwony kolor, a poza tym po co kombinować, przecież i tak diody IR kosztują grosze.

Miałem na myśli że łatwiej kupić diody zwykłe LED od diod IR, więc po to sie opłaca kupić taki fototranzystor widzialny, który niestety jest troche trudniej dostępny, chociaż u siebie to mam ich kilka.

Miałem na myśli że łatwiej kupić diody zwykłe LED od diod IR, więc po to sie opłaca kupić taki fototranzystor widzialny, który niestety jest troche trudniej dostępny, chociaż u siebie to mam ich kilka.

Diody IR można kupić w każdym lepszym elektronicznym, co do fototranzystorów, to mi się wydaje, że wszystkie są widzialne 😉 , nie jest powiedziane, że całkowicie nie reagują na światło widzialne, ale na pewno gorzej niż na IR. Ja mam u siebie kilka sztuk fototranzystorów od Vishaya, które wg. noty działają chyba w paśmie 740nm-1000nm, ale na światło niebieskie (ok. 400nm) też reagują.

• 1 miesiąc później...

Witam, mam mały problem, otóż chciałem zrobić takiego linefollowera BEAM na L293D jak tu https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_49771b4e6b9d59523.jpg z PWM 555, H-bridge i w sumie wszystko działa, tylko z czujnikami mam problem.

Otóż chce zrobić czujniki własnej roboty na fototranzystorach i zwykłych diodach LED bądź podczerwonych. Nie żaden zestaw CNY70 czy TCRT.

Tylko mam problem, nie wiem co nie pasuje, ale fototranzystory nie reagują na światło diody która jest obok fototranzystora, podkładałem odblaskową białą taśme, kartke itp. ale nie działa, zaś jak poświece na nie centralnie tą samą diodką to działa.

Nie wiem co jest źle, może źle dopasowany fototranzystor FT L53P3C do diody? albo złe rezystory?

Napięcie zasilania to 6V.

Głupie troche to pytanie, ale ciężko dość ustawić dobrze własny zestaw czujników.

Przy takim rezystorze (100R)szeregowo wpiętej z diodą IR i napięciu zasilającym równym 6V prąd płynący przez diode wynosi 60mA... Najprawdopodobnie spaliłeś diodę, dlatego nie działa.

Popłynęło trochę mniej niż 60mA, przy wzroście prądu rośnie spadek napięcia na diodzie, ale raczej ją przypaliłeś, nie spaliłeś całkowicie tylko przegrzałeś, katując diodę przez jakiś czas takim prądem. Możesz spokojnie zmienić już ją na nową.

Podałem schemat do czujników z wcześniejszym poście, z którego wynika że będą 2 czujniki. Już wcześniej to zrobiłem tylko na takich zestawach idealnie do siebie pasujących typu CNY70 itp. a teraz chce to zrobić na zwykłych fototranzystorkach i diodach.

Przy 5V dioda dla CNY70 ma rezystor 100 OHM więc 220 OHM powinno być wporządku?

Przy 5V rezystor 100R daje prąd około 50mA, to tak z 5 razy za dużo, więc powyższy schemat nie jest do końca poprawny.

Jeżeli każdy czujnik jest bezpośrednio do zasilania podłączony (nie oba szeregowo) to spróbuj dać 10mA (przynajmniej tak na diodzie piszą, ja tam nie wiem...), czyli 5V przez 500R. Lub trochę mniejszy uwzględniając spadek napięcia na diodzie.

• 4 tygodnie później...

A ja mam inne pytanie, chociaż dotyczące tego samego układu

IMG_49771b4e6b9d59523.jpg

Co prawda jestem początkujący ale jak robiłem ,,światłoluba" to wejscia 2A i 3A (7 i 10 nóżka) podpiąłem do GND, dodatkowo przez rezystor 4,7K i dopiero wtedy działał. Czy tu też nie trzeba tych wejść dać na GND zamiast VCC?

PS. Witam 😉

➡️ Zolw2305

Odwołujesz się do układu, którego w tym temacie być nie powinno, al odpowiem ci na to pytanie. Zgodnie z tabelą prawdy jest wszystko w porządku, ponieważ w tym układzie wystąpią takie kombinacje:

1A EN 1Y

0 1 0

1 1 1

2A EN 2Y

1 1 1

1 1 1

Czyli silnik raz będzie hamował przy 1Y i 2Y równym 1, a raz będzie się kręcił przy 1Y równym 0 i 2Y równym 1, gdy czujnik CNY70 oznaczony U$1 wjedzie na białe podłoże.

• Lubię! 1

Wydaje mi sie, że to zależy od układu scalonego. Ten schemat jest pod L293D, gdzie to podlącza się 7 i 10 nóżkę do plusa, a ja przy budowie mojego światłoluba użyłem scalaka L293DNE, przy którym obie te nóżki zostawilem wolne, nie podłączone do niczego 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...