Skocz do zawartości

Linefollower prosty do bólu

Pomocna odpowiedź

Mam prośbę czy mógłby ktoś rozpisać ten schemat na płytkę uniwersalną ? To by ułatwiło sprawę bo obecnie już trzeci raz próbuje go złożyć i cały czas coś nie działa (w zasadzie nic nie działa ) jedyny sukces jest taki że udało mi się go złożyć na płytce stykowej i działał 🙂.

Ale co to za różnica czy płytka stykowa czy uniwersalna, 5 minut myślenia 1 minuta czytania schematu (choć w odwrotnej kolejności lepiej to brzmi) i po sprawie. Jak się nie umie czytać schematów to i rozpiska na płytkę uniwersalną nie pomoże to po pierwsze, a po drugie Tolo, zdajesz sobie ile jest RÓŻNYCH płytek uniwersalnych w sensie układu ścieżek :O?

Zdaje sobie sprawę że owszem są ale nie w każdym sklepie elektronicznym 🙂 (u mnie są tylko te najbardziej uniwersalne albo kompletnie odjechane 😃) Heh w sumie masz racje ale jakby to było takie proste to by mi się udało 🙂 A najgorsze jest to że jak mi nie wyjdzie to nawet nie wiem o jest nie tak

• 1 miesiąc później...
witam

czemu przy czujnikach cny70 silniki nie chcą stanąć a na kabelek stają? (nie dokonywałem przeróbek co do rezystorów)

Z którego schematu korzystałeś?

Nie wiem o co chodzi z tym "stawaniem na kabelek" ,ale w tym schemacie niema zastosowanego żadnego przetwornika wartości z czujników, i może być tak, że czujnik jest w złej odległości od linii, a z doświadczenia wiem, że to jest dosyć trudne do ustawienia, szczególnie przy CNY70.

Podepnij się czujnikiem do wyjścia od czujnika, i sprawdź, czy jak zmieniasz kolor podłoża , to zmienia się napięcie. Powinno być tak, że im ciemniejszy kolor, to mniejsze napięcie.

• 1 miesiąc później...

Witam, mam pytanie co do pierwszego schematu. Dlaczego przy silnikach są dodane diody prostownicze. Na mój "rozumek" to one nic nie dają, ale z całą pewnością mają jakąś funkcję. Czy silniki mogą coś "śmiecić? Z góry dziękuję za pomoc.

Śmiecą, i to bardzo. Wyindukowane napięcie w uzwojeniu silnika (a silnik to de facto układ RLC) mogłyby uszkodzić tranzystor, gdy ten nie będzie przewodził. Diody niwelują to, odbierając energię z silnika. To tak mniej-więcej. Działałoby to bez tego, ale do momentu zatrzymania silnika 🙂 Potem by się już nie włączył. Troszkę to zagmatwałem chyba, ale diody potrzebne.

• 4 miesiące później...

Mam pytanie. Jak dobrać ten tranzystor i czy jak wyłączę diody to czy będzie to również światłolub.

Mam nadzieję, że nawet bez dobierania tranzystorów i fotorezystorów robot będzie działał. Mam kilka niepotrzebnych więc mogą mi się przydać.

Będę robił line followera na pierwszym schemacie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...