Skocz do zawartości

Jak "odchudzić" line followera?

Pomocna odpowiedź

Co w Twoim rozumieniu jest "odchudzić lf'a" ?

Jeżeli chcesz takiego małego robocika (lf'a), to możesz dać ATmege8 SMD, L293DD (SMD) lub inny mostek H, KTIR0711S (czujniki), jakieś małe silniczki z przekładnią i masz małego lf'a 🙂

No i jeszcze możesz zrobić/zamówić płytkę PCB.

• Pomogłeś! 1

Tak też myślałem. Dzięki za odpowiedź.

[ Dodano: 27-08-2014, 17:02 ]

I jeszcze jedno pytanko jak montować cały układ na pcb. (W sęsie jak wiercic dziury w płytce)

(W sęsie jak wiercic dziury w płytce)

Spróbowałbym wiertłem 😉

Z doświadczenia wiem, że przy pierwszych konstrukcjach miniaturyzacja nie jest aż tak bardzo korzystna, kilka razy się na tym przejechałem 😕

Proponuję zbudować tego robota dokładnie według instrukcji, zbierzesz doświadczenie a następnie zbudujesz linefoolowera według własnego projektu, i zadbasz wtedy o jego wymiary, wagę, no i oczywiście szybkość i dokładność 😉

Najprościej odchudzić robota stosując zasilanie z małego akumulatora Li-po. Po drugie unikaj dystansów i innych zbędnych elementów mechanicznych. Wszystko da się zrobić na jednej PCB, która będzie podstawą robota.

Możesz dać małe plastikowe koła zamiast nakrętek od słoika, pozwoli to zrezygnować z koła przedniego (lf będzie się ślizgał na czujnikach CNY70).

[ Dodano: 27-08-2014, 21:08 ]

Możesz też zamienić procesor z Atmegi na Attiny13, przy użyciu serw i tak prędkość (PWM) ustawisz na full, a linie możesz wykrywać bez ADC.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...