Skocz do zawartości

Akcelerometr LIS3DH - dvp. board i lutowanie

Foadrian

Pomocna odpowiedź

Cześć! Pracuję nad pewnym projektem w którym wykorzystuję LIS3DH. Obudowa LGA-16(3x3x1) nie jest najprzyjemniejsza przy budowaniu prototypów. Po przylutowaniu okazało się że rezystancja między SDA i SCL to ok 9 kOm a między SCA/SCL i GND to ok 5 kOm. Prawdopodobnie wynika to z układu ścieżek pod LIS'em i tego że jest tam trochę ciasno - mój błąd. W związku z powyższym błędem układ nie odpowiada na komunikację po I2C. Stąd moje dwa pytania:

1. Poszukuję płytki dvp board dla LIS3DH np.: http://www.st.com/web/en/catalog/tools/PF251655

Czy ktoś posiada taki układ i jest w stanie go odsprzedać lub zamienić ?

2. Jakie macie doświadczenia w lutowaniu układów w obudowie LGA-16/14 lub podobnych ?

Zauważyłem że na wielu płytkach pady są powiększone i "wychodzą spod obudowy" dzięki czemu można złapać je lutownicą. Z myślą o kolejnej wersji mojej płytki zmodyfikowałem bibliotekę i wygląda to w tej chwili następująco:

W wersji standardowej ( pady schowane pod obudową ) nie dało się tego przylutować bez pieca albo hot air. Czy sądzicie że taka modyfikacja pul lutowniczych rozwiąże problem ? Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

z góry dzięki za odpowiedzi.

W wersji standardowej ( pady schowane pod obudową ) nie dało się tego przylutować bez pieca albo hot air.

Rozumiem, że nie posiadasz hot aira ? Ja kiedyś myślałem, że takie obudowy to duży problem, ale nauczylęm się jak jakośc lutować - dajesz cynę na pady układu i płytkę, ale bez przesady, bo ja się później stopią moga się złączyć. Następnie nakładasz trochę topnika/ pasty lutowniczej, i grzejesz hot air'em lub opalarką, ale nie na jakichś wysokich temperaturach. Po chwili układ sam się ustawi na swoich padach ( napięcie powierzchniowe cyny ? ) i ja go jeszcze leciuteńko dociskam, bu wszystkie pady miły połącznie z płytką. Ważne jest żeby go nie cisnąć, bo na pewno połączymy sąsiednie nogi.

pozdrawiam,
Piotrek

Jeśli chodzi o lutowanie takich scalaków w domowych warunkach, to przedłużone pady w większości przypadków są wystarczające. Nie powinieneś mieć problemu z polutowaniem. Kładziesz scalak, zalewasz topnikiem wszystko i delikatnie można lutować 🙂

Mam dostęp do przyzwoitej stacji lutowniczej. Robiłem tak jak klonyyy - cynowałem pcb i pady układy a później hot air. Mimo wszystko dość nieporęcznie mi to wychodziło. Mam jeszcze pytanie - jakiej temp. używacie do lutowania hot air w przypadkach podobnych do LGA16 ?

Przypomnę jeszcze moje pierwsze pytanie: Poszukuję płytki dvp board dla LIS3DH np.: http://www.st.com/web/en/catalog/tools/PF251655 lub czegoś podobnego

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Te 9kΩ między SDA a SCL wygląda mi na 2 rezystory pullup 4,7kΩ połączone szeregowo. Masz takie? Jeżeli tak to wszystko jest w porządku.

Ja kilka razy przylutowałem taki układ scalony kładąc płytkę na kawałku blachy, a blachę położyłem na kuchence. Coś jak tutaj

Moim zdaniem rezystancja pomiędzy liniami SDA i SCL powinna być rzędu MΩ, tak samo jak i pomiędzy SCL/SDA a GND.

W celu naświetlenia problemu załączam fragment schematu z nabazgranym wynikiem pomiarów.

Chwilowe zaćmienie umysłu... racja między liniami SCL i SDA rezystancja jest właściwa. Ale ewidentnie obie linie mają zwarcie do masy.

Przy wyłączonym zasilaniu VCC jest zwarte z GND przez wyładowane kondensatory filtrujące zasilanie. Zapewne jak dłużej pomierzysz to zauważysz że rezystancja będzie rosła, bo będą się ładować kondensatory, i tym samym wzrośnie "spadek napięcia".

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.