Skocz do zawartości

Co jest potrzebne do programowania uC

Pomocna odpowiedź

programator pod LPT to naprawdę bajecznie prosta sprawa, ten z podanej strony wygląda ok.

I tak, attiny2313 posiada wewnętrzny oscylator - zapraszam do noty katalogowej, masz tam wszystko dokładnie opisane.

Nawyk, wszystko co mi podałeś w swoim linku rozumiem, nie rozumiem natomiast tego co jest w moim linku (http://www.ajd.czest.pl/~...p/budo_pro.html) Konkretnie nie rozumiem ustawienia goldpinów. Wydaje mi się że skoro wtyczka do adaptera ma 10 wejść, to goldpinów powinno być też 10, pięć po jednej stronie i równolegle pięć po drugiej stronie.

A tam tak nie jest. Tam jest 7 goldpinów podpiętych do wtyczki i jakiś jeszcze jeden goldpin który nie jest podpięty już do niczego i jego tak naprawdę to najbardziej nie rozumiem, po co on wogóle tam jest? .http://www.ajd.czest.pl/~.../spr_prog2.html - chodzi mi o to zdjęcie.

Jeśli przyjrzysz się złączu typu kanda, to zobaczysz że są 4 piny GND - w dłuższych taśmach oddziela się za pomocą GND przewody "sygnałowe", żeby zmniejszyć zakłócenia. Na podanej przez Ciebie stronie autor dał bardzo krótką taśmę i 3 piny GND pominął - nie są one niezbędne. Ten pojedynczy goldpin nieco wyżej na płytce służy do podłączenia zewnętrznego zasilania.

----------------

mskojon, faktycznie głupi błąd -.-'

po przejrzeniu paru stron miałem wątpliwości - złącze kanda/kanada jest stosowane zamiennie, podobnie na allegro w opisach towaru. Firma jest jednak tylko jedna - Kanda - i chyba od niej wzięła się ta nazwa? Pomyśleć, że przez tyle czasu byłem wprowadzony w błąd.. Dzięki mskojon.

To właśnie od firmy Kanda (która stworzyła dla Atmela zestaw uruchomieniowy STK300) wzięła się nazwa tego złącza, może nie złącza ale rozmieszczenia pinów w tym złączu. Nie ma za co, miło, że mogłem pomóc 🙂

Ale programator ISP STK200/300 chyba nie wymaga dodatkowego zasilania. Czyli w adapterze który będe do niego robił mogę pominąć ten dodatkowy goldpin? Do attiny 2313 rezonator jest nie potrzebny więc wystarczy go poprostu pominąć. Czy w miejscu jego braku mam połączyć te dwa miejsca do których by był przylutowany? Czy potrzebne są te 2 kondensatory?To jest link do schematu : http://www.ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wyklady/avrisp/ad_at90S2313.html

A jak się czyta to pF - to chyba jednostka pojemności kondensatorów wyrażona w Fardach( tylko jak się czyta to p). :->

Kondensatorów nie musisz podłączać.

Programator oczywiście wymaga zasilania, musisz podłączyć zasilanie identyczne, jakim zasilany jest mikroprocesor podczas programowania. Przeważnie w konstrukcjach jest gniazdo do programowania, do którego podłączone jest też zasilanie.

To zasilanie do tego programatora to ma być na 5 v ze zwykłej bateri?

[ Dodano: 10 Mar 09 07:04 ]

A pozatym w ofercie zakupu tego programatora pisało że nie trzeba podłączać dodatkowego zasilania.

W opisie programatora jest:

Nie wymaga dodatkowego zasilania - pobiera je z układu docelowego!

To zasilanie nie musi być wcale stabilizowane, ważne, żeby mieściło się w przedziale napięcia zasilania mikroprocesora.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...