Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #3 – prawa Ohma i Kirchhoffa w praktyce

Pomocna odpowiedź

Mam problem z potencjometrem. Podczas gdy mierzę opór wszystko dobrze pokazuje, gdy chcę zmierzyć napięcie to pokazuje ciągle taki sam wynik. Wcześniej mogły pójść jakieś iskry.

• 3 miesiące później...

@Santiago nie wiem czy to dobry pomysł. Prawa Ohma i Kirchoffa to taka podstawowa podstawa elektroniki, i bez ich zrozumienia próba pójścia dalej będzie przypominać próbę zrozumienia "Rusłana i Ludmiły" Puszkina... nie tyle bez znajomości języka, co alfabetu.

Rozumiem że na ochotnika wyznaczyleś się do odpowiadania na pytania w stylu "dlaczego jak mierzę rezystor wlutowany w układ to dostaję inną wartośc niż ta co jest na rezystorze"?

Czasem zrozumienie czegoś przychodzi z czasem. I ktoś może się zniechęcić. Każdy jest inny i wymaga innego podejścia. Jestem za tym aby dobrze poznać podstawy, ale spokojnie i bez pośpiechu.  Przyjdzie dzień ,że wszystko stanie się zrozumiałe w jednym momencie, ale nie należy czekać tylko na ten dzień. P prostu iść dalej i po pewnym czasie spróbować zrozumieć to czego nie rozumiało się wcześniej.  Bawić się tym co się robi. Mnie samego czasami ponoszą  nerwy przy programowaniu ( bo jestem cienki bolek), ale nic to 🙂

Masz jakiś miernik w domu ? Jeżeli masz to pomierz napięcia na czymś prostym.  Na płytce zbuduj prosty układ  i miłej zabawy. Jak mierzyc masz na Forbocie pieknie opisane. Tak na marginesie to wszystko jest trudne nim stanie się  proste. Ja bawiłem się elektroniką 40 lat temu bez znajomości tych praw. Kopiowanie :). Tak że masz nieco czasu 🙂

@marcinosssss najważniejsze, abyś nie omijał żadnych ćwiczeń praktycznych. Nie warto czytać takich poradników bez samodzielnego ćwiczenia, nawet, jeśli masz uzyskać dokładnie takie same wyniki jak w naszym przypadku 🙂 Jak nie rozumiesz dlaczego coś się dzieje to od razu zadawaj konkretne pytanie i będziemy jakoś pomagać 🚀 Może pominąłeś coś wcześniej? Jeśli tak to warto wrócić do początku.

Witam. Robiłem ćwiczenia z prawa ohma i w pierwszym przy rezystorze 10 k wychodzi pomiar prawidłowy, a gdy podłączam rezystor 1 k to wychodzi jakieś 7.1 zamiast ponad 9 , a tylko zmieniłem rezystor reszta została tak samo. I nie wiem co robię źle.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...