yodaaaa Marzec 10, 2023 Udostępnij Marzec 10, 2023 Mam problem z potencjometrem. Podczas gdy mierzę opór wszystko dobrze pokazuje, gdy chcę zmierzyć napięcie to pokazuje ciągle taki sam wynik. Wcześniej mogły pójść jakieś iskry.
Treker (Damian Szymański) Marzec 11, 2023 Udostępnij Marzec 11, 2023 @yodaaaa witam na forum. Wstaw zdjęcie swojego układu i pokaż jak dokładnie dokonujesz pomiaru
marcinosssss Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 Witam mam problem bo nie mogę zrozumieć praw Kirchhoffa , dla mnie jest za mało opisane. I tu moje pytanie mogę iść dalej z kursem czy najpierw muszę opanować te prawa Kirchhoffa ?
Santiago Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 Idz dalej, później możesz wrócić do tych praw. Nic na siłę.
ethanak Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 @Santiago nie wiem czy to dobry pomysł. Prawa Ohma i Kirchoffa to taka podstawowa podstawa elektroniki, i bez ich zrozumienia próba pójścia dalej będzie przypominać próbę zrozumienia "Rusłana i Ludmiły" Puszkina... nie tyle bez znajomości języka, co alfabetu. Rozumiem że na ochotnika wyznaczyleś się do odpowiadania na pytania w stylu "dlaczego jak mierzę rezystor wlutowany w układ to dostaję inną wartośc niż ta co jest na rezystorze"?
Santiago Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 Czasem zrozumienie czegoś przychodzi z czasem. I ktoś może się zniechęcić. Każdy jest inny i wymaga innego podejścia. Jestem za tym aby dobrze poznać podstawy, ale spokojnie i bez pośpiechu. Przyjdzie dzień ,że wszystko stanie się zrozumiałe w jednym momencie, ale nie należy czekać tylko na ten dzień. P prostu iść dalej i po pewnym czasie spróbować zrozumieć to czego nie rozumiało się wcześniej. Bawić się tym co się robi. Mnie samego czasami ponoszą nerwy przy programowaniu ( bo jestem cienki bolek), ale nic to
marcinosssss Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 Dzięki za odpowiedzi. Jak mi te prawa nie wchodzą do głowy to myślałem że już się do tego nie nadaje. Ale będę dalej przerabiać kurs powoli
ethanak Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 Spoko - w końcu wejdą i będziesz się zastanawiać dlaczego nie zrozumiałeś, bo to takie proste...
marcinosssss Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 A jeszcze mam jedno pytanie może znacie jakieś konkretne inne źródła w internecie gdzie są bardziej opisane te prawa?
Santiago Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 Masz jakiś miernik w domu ? Jeżeli masz to pomierz napięcia na czymś prostym. Na płytce zbuduj prosty układ i miłej zabawy. Jak mierzyc masz na Forbocie pieknie opisane. Tak na marginesie to wszystko jest trudne nim stanie się proste. Ja bawiłem się elektroniką 40 lat temu bez znajomości tych praw. Kopiowanie :). Tak że masz nieco czasu
marcinosssss Czerwiec 24, 2023 Udostępnij Czerwiec 24, 2023 Mam miernik i zestaw z Botland elektronika poziom 1. Może masz rację wszystko wymaga czasu. 1
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 25, 2023 Udostępnij Czerwiec 25, 2023 @marcinosssss może inaczej - po prostu napisz co dokładnie nie jest dla Ciebie jasne. Wtedy będzie szansa, że nasze odpowiedzi będą miały szansą faktycznie pomóc
marcinosssss Czerwiec 25, 2023 Udostępnij Czerwiec 25, 2023 Szczerze to dużo nie rozumiem ale będę się jeszcze uczył i jak coś to napiszę co nie jest jasne.
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 25, 2023 Udostępnij Czerwiec 25, 2023 @marcinosssss najważniejsze, abyś nie omijał żadnych ćwiczeń praktycznych. Nie warto czytać takich poradników bez samodzielnego ćwiczenia, nawet, jeśli masz uzyskać dokładnie takie same wyniki jak w naszym przypadku Jak nie rozumiesz dlaczego coś się dzieje to od razu zadawaj konkretne pytanie i będziemy jakoś pomagać Może pominąłeś coś wcześniej? Jeśli tak to warto wrócić do początku.
marcinosssss Czerwiec 28, 2023 Udostępnij Czerwiec 28, 2023 Witam. Robiłem ćwiczenia z prawa ohma i w pierwszym przy rezystorze 10 k wychodzi pomiar prawidłowy, a gdy podłączam rezystor 1 k to wychodzi jakieś 7.1 zamiast ponad 9 , a tylko zmieniłem rezystor reszta została tak samo. I nie wiem co robię źle.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »