Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #3 – prawa Ohma i Kirchhoffa w praktyce

Pomocna odpowiedź

4 minuty temu, Sylba napisał:

Wyniki nie będą dziwne jeśli będziesz pamiętał o tym, że źródło zasilania (bateria) ma rezystancję wewnętrzną. Im bardziej zużyta bateria tym rezystancja wewnętrzna większa. To normalny proces. Nawet jeśli będziesz miał nową baterię, to przy dużym poborze prądu spadek napięcia na małej rezystancji wewnętrznej może być znaczny. Rezystancją obciążenia i rezystancja wewnętrzna tworzą dzielnik napięcia. Napięcie mierzysz na rezystancji obciążenia więc możesz policzyć jakiego napięcia możesz się spodziewać. Jeśli Rw to rezystancja wewnętrzna, Ro to rezystancja obciążenia, a Ub to napięcie baterii nieobciążonej to napięcie mierzone

U=Ub * Ro/(Ro+Rw)

Ok. Sprawdzę to.

• 2 miesiące później...

Dzień dobry, mam taki problem - napięcie baterii oczekiwane +/- 9V, ale w układzie z przykłada ogolny spad napięcia składa tylko 4.2V

I te 4.2 V poprawnie dzielą się na 3.8V i 0.38V

To znaczy, że wewniętrzny opór źródła składa kilka kiloom?

Opór układa 11k, spad 4.2V, zostaje około 4.8V, 

R = 11 × (4.8/4.2) = 12k5? 

Jeżeli zmieniam rezystory albo zostawiam tylko jeden na 1k, dostaję mniej więcej podobny wynik - na tym rezistorze mam mniej volta, gdzie przegapiłem?

Z góry dziękuję

P.S. przykład z potencjometrem pokazuję coś podobnego - spad na 5k składa ~3V, w centralnej pozycji suwaka ~1.5V і ~1.5V na każdej nożce

20250514_150221.jpg20250514_150344.jpg20250514_151949.jpg20250514_152032.jpg20250514_152103.jpg

@ILLIA_MAZALOV witam na forum i przepraszam za późną odpowiedź, ale dopiero teraz dotarłem do tego pytania 🙂 Jeśli napięcie na baterii mocno spada, po tym, gdy została do czegoś podłączona to znaczy, że jest już rozładowana. Czy to możliwe, że rozładowałeś baterię podczas wcześniejszych eksperymentów (np. zostawiając coś podłączonego na długo lub zwierając za sobą wyprowadzenia baterii)? Jeśli nie i bateria jest nowa, to prawdopodobnie jest uszkodzona - zgłoś w takim przypadku reklamację do Botlandu (pisząc na adres: [email protected]) - na pewno szybko pomogą!

Hej, mam pytanie. Robiłem to ćwiczenie z pomiarem napięcia na koniec tego rozdziału i przy sprawdzaniu miernikiem (ustawiony na 20V) bateria mi wykazuje ciut poniżej 9V, na rezystorze 10k wynik jest dość zbliżony, ale na rezystorze 1k jest trochę powyżej 6V. Robię coś nie tak czy co? Sprawdziłem inny rezystor 1k i to samo.

• Lubię! 1

@Denitriel witam na forum 🙂 Rezystor 1k stawia mniejszy opór, więc z baterii pobierany jest większy prąd. Podczas pobierania większego prądu z baterii jej napięcie może faktycznie spadać. Jednak nie powinno spadać aż tak bardzo. To znak, że albo bateria jest już rozładowana, albo była uszkodzona. Jeśli to nowa bateria z zestawu to zgłoś sprawę do Botlandu - na pewno szybko pomogą 🚀

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...