Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #3 – prawa Ohma i Kirchhoffa w praktyce

Pomocna odpowiedź

Hej, 
fajny kurs.
Czy dobrze rozumiem, że to jest prawdą:

Cytat

Przykładowo: jeśli zwiększymy napięcie 10 razy, to prąd również wzrośnie 10 razy. Wynika to jasno ze wzoru I = U / R (im wyższe będzie napięcie podstawione do wzoru, tym większy będzie prąd).

jeśli R (opór) jest równy 1? Może warto to dodać?

@tomasz1986 witam na forum 🙂

Ten wzór jest prawdziwy dla wszystkich wartości. Jeśli opór się nie zmienia, a napięcie będzie wyższe to popłynie większy prąd.

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry, 

Mam mały problem z pomiarem prądu, bo wychodzą dziwne liczby. Podpiąłem rezystor 10k, podpiąłem baterię, czerwony kabel do plusa obok rezystora a czarny poza układem. Włączam miernik na 20mA i widzę wynik 3,42mA

Upewniłem się już kilka razy, że:

- Bateria ma 9V - tak, 9,53V
- Sprawdziłem rezystor zarówno po paskach jak i po prostu miernikiem - 9,99k

Nie dotykam palcem ... "ząbków" (?) miernika - tak naprawdę robię 1:1 jak na zdjęciu.

Czy mógłbym prosić o pomoc? 🙂

(edytowany)

Zmierz napięcie baterii przy zamkniętym obwodzie i przeczytaj temat: "Problem z pomiarem natężenia w 3 cz. kursu elektroniki"

Edytowano przez Preskaler
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)

Miałem duży problem problem z części #3 na samym początku. Nigdzie nie jest napisane jak podłączyć baterię (że trzeba użyć tych zatrzasków), męczyłem się z tym kilka godzin próbując oplatać te przewody połączeniowe dołączone do zestawu wokół baterii. Ja to przeskoczyłem i w końcu wymyśliłem żeby użyć zatrzasków. Jeżeli ktoś jest na moim poziomie (totalnego zera) i napotka się na taki sam problem może się zniechęcić. Więc proponuję wspomnieć o tym w jakimś zdaniu przed ćwiczeniem. 

Edytowano przez mithirii
  • 1 miesiąc później...

Mi to nie działa. Żeby przetestować, podłączyłem do płytki diodę z rezystorem 1k i baterią identycznie jak na tym filmiku i dioda się nie świeci. Robię dokładnie tak, jak na zdjęciu. Bateria ma napięcie 9V, sprawdzałem miernikiem.

00979376-B188-4B4B-BC67-4237F29345C8.JPG

• 2 tygodnie później...

Nie działa mi pierwsze zadanie. Robię dokładnie tak samo, jak w instrukcjach czyli wkładam na płytkę rezystor 10k, ustawiam miernik na DCA (jak na zdjęciu)

i mierzę prąd i mam 17,20 zamiast 0,95mA. Ktoś wie dlaczego?IMG_8878.thumb.jpg.2fe32dbe9eaea993e08a15c52603bbc9.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...