Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #0 - Zapowiedź cyklu!

Pomocna odpowiedź

@sk1lek to jakiś chwilowy błąd - zaraz będzie wyjaśnione 🙂 Podaję tymczasowo bezpośrednie linki do przykładowych zestawów dedykowanych dla tego kursu:

• 6 miesiące później...

Cześć. Czy ktoś wie dlaczego podczas pisania programu gasimy diody w funkcji void setup ? Nie zrobiłem tego i normalnie program działa a diody po załadowaniu programu same się nie zapalają więc po co to wpisywać ?

@MalikMontana witam na forum 🙂 To taka dobra praktyka, aby przy rozruchu urządzenia ustawić wszędzie konkretne stany pinów. W tym przypadku ma to mały sens, ale na pewno nie zaszkodzi. Przy większych program i bardziej rozbudowanych peryferiach ma to większe znacznie 🙂

• Pomogłeś! 1
  • 2 miesiące później...

Mam pytanie do czego ma służyć funkcja pinMode ?

Pytam ponieważ usunąłem ją z void setup , dioda nadal miga , zmieniłem w void loop pin 8 na 7 ,ponownie wgrałem kompilacje bez pinMode i dioda miga na pinie 7, więc jaki jest cel określania numeru pinu w funkcji pinMode ? 

• Lubię! 1
  • 4 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

@TrekerCześć, chciałbym zacząć przygodę od kursu Arduino, poziom 1. Zestaw na botland.com zawiera płytę główną Arduino Uno, którą już (wybrałem kurs budowy robotów+płytkę), a chciałbym skompletować dokładnie taki sam zestaw, tylko bez niej. Mógłbym uzyskać informację jaki potencjometr i jakie kondensatory są używane podczas tego kursu? Reszta elementów jest na tyle dokładnie opisana, że nie ma problemu, aby je dobrać.

• 4 tygodnie później...

Witam.
Czy mógłbym poprosić o pomoc z płytką Arduino Uno? Problem polega na tym, że nie mogę wgrać żadnego programu do płytki. Podczas wgrywania pojawia się komunikat:
avrdude: ser_open(): can't set com-state for "\\.\COM4"
Spróbowałem poszukać rozwiązań w google zarówno po angielsku jak i po polsku. Niestety nie pomogły. Wcześniej płytka działała, potem laptop się zepsuł i musiałem wyczyścić mu pamięć. Kiedy ponownie zainstalowałem program oraz sterowniki do płytki zaczął pojawiać się ten błąd. Korzystam z Windows 10.

18 godzin temu, Uzytkownik011 napisał:

Czy mógłbym poprosić o pomoc z płytką Arduino Uno?

@Uzytkownik011 pytanie czy oryginalną płytką Arduino czy klonem. Bo jak jest to coś na układzie ch340 to mogą być problemy. 

@Uzytkownik011 jeśli płytka jest oryginalna i widoczna w systemie, ale nie da się na nią wgrać programu to polecałbym wcisnąć reset tuż przed próbą wgrania programu (trzeba się "na oko" wstrzelić w dobre miejsce). Warto spróbować kilka razy. Może być tak, że poprzedni program blokuje możliwość wgrania nowego szkicu.

(edytowany)

@Treker @Treker @Treker @Treker @Treker Próbowałem tego na i niestety nie pomogło. Mimo to dziękuję za pomoc.

Ale jest też dobra wiadomość udało mi się inaczej rozwiązać problem. Po prostu kupiłem nową płytkę wraz z zestawem.

Edit: Przepraszam że tyle razy Pana oznaczyło. Piszę na telefonie i nie da się tego usunąć.

Edytowano przez Uzytkownik011
Dodanie informacji

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...