Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #1 - podstawy Arduino oraz środowisko

Pomocna odpowiedź

@Gregor1984 witam na forum 🙂 Spróbuj wykorzystać tylko opcję "Zweryfikuj" i daj znać czy chociaż to przeszło poprawnie na PC. Dobrze będzie, jeśli wkleisz do wiadomości pełną treść całego błędu. 

Długo to trwało ale nie było czasu żeby usiąść do tego. Nie mogę skopiować tekstu z tego programu dlatego wstawiam fotkę z telefonu.

IMG_20200223_193418_HDR.thumb.jpg.74051317659026822d0f998763c65704.jpg

Próbowałem kilka razy instalować. Wyłączyć antywirus, zapory itp. nadal nic nie mogę zrobic. Próba zweryfikowania też tak się kończy.

Nie wiem czy aby problemem nie jest Twój leciwy system operacyjny jakim jest Vista. Może spróbuj np. zainstalować sobie VirtualBox-a (https://www.virtualbox.org/)

W takim wirtualnym komputerze możesz zainstalować nowoczesny OS np. Linux Kubuntu. Tu także znajdziesz Arduino IDE i możliwość programowania.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
  • 10 miesiące później...

@MrRonihor witam na forum 🙂

Możliwe, że masz to "zaszyte" pod trochę inna nazwą lub zakładką. Pokaż zrzut ekranu ze swojego menadżera urządzeń to łatwiej będzie pomóc 🙂

@Treker  Menedżer urządzeń wygląda tak.

2029250045_Beztytuu.thumb.png.6dc32cca03ab5929cfad636228eacd1a.png 

Sprawdzałem, czy wejście USB działa podłączając pendrive'a i działało wszystko, a Arduino chyba mój komputer w ogóle nie widzi i trochę nie wiem, o co chodzi. Arduino jest orginalne na 100%, bo kupowane z Botlandu.

• 1 miesiąc później...

@Treker napisałeś:

Cytat

*Poszczególne złącza sygnałowe zostaną omówione szczegółowo w kolejnej części kursu.

Przeglądałem II część kuru i nie znalazłem omówienia. Czy możesz podesłać link do omówienia?

@Stas_W

Dnia 19.02.2021 o 09:47, Stas_W napisał:

Przeglądałem II część kuru

Tu chodzi o kolejne części tej samej części - masz tam opis tego co to UART, ADC, PWM itp.

• Pomogłeś! 1
  • 4 miesiące później...

Witam, 

Proszę o informację jaki maksymalna y prąd ciągły można pociągnąć z pinu Vin na Arduino Uno. 

Do tej pory udało mi się znaleźć informację, że jest to 1A (ograniczenie przez wewnętrzny stabilizator). Jednakże botland w dopasowanych akcesoriach do płytki sugeruje zasilacze 12V 2A a nawet 2,5A. Nie chcę sprawdzać na wlasnej skórze czy taki prąd zostanie przepuszczony przez Vin czy zostanie ograniczony do wspomnianego 1A. 

Z góry dzięki za odpowiedź. 

Pozdrawiam

@Vuko

33 minuty temu, Vuko napisał:

pociągnąć z pinu

Jak nazwa wskazuje Vin jest napięciem wejściowym. Jest to prawie to samo co te czarne złącze koncentryczne. Różnią się diodą zabezpieczającą, nie pamiętam przy którym złączu jest. Nie wiem ile tam powinno być, 2A może dlatego dają, żebyś mógł coś jeszcze do tego podłączyć. Samo Arduino ma 2 limity:

• USB - 500mA bezpiecznik polimerowy
  • 9-12V - regulator, trzeba by sprawdzić jakie ma limity ale pewnie nie więcej niż 1A.

Możesz dać napięcie na te Vin i zrobić odnogę np na pasek LED i wtedy te 2A będzie wykorzystane, a do samego Arduino wystarczy zdecydowanie mniej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...