Skocz do zawartości

PLC Siemens - Od czego zacząć?

Pomocna odpowiedź

Bawi ? To dosyć droga zabawa szczególnie na podzespołach Siemensa, ale poczytać warto zasady programowania sa takie same dla wszystkich sterowników PLC, opanujesz Siemensa opanujesz każdy inny, w tym tanie Chińskie TECO, czy ABP.

Ja się trochę tym imam, mam parę sterowników w domu w tym ABP.

Opanowanie samego sterownik PLC nie jest trudne nawet samemu, bardziej praktyczne rzeczy to komunikacja PLC<>HMI, czy PLC<>Falowniki, pomiary, obliczenia itd. Druga sprawa że dużo rzeczy jest mocno powiązane z sprzętem, i budowa programowanego urządzenia, nie wszystko da się sprawdzić w symulacji.

Ogólnie fajna zabawa 🙂. Ja ostatnio bawiłem sie budowę czegoś takiego na przekaźniku programowalnym ABP.

Kolega teraz ukończył jakiś kurs związany ze sterownikami PLC. Mówił mi dzisiaj, że Siemens będzie wycofywał powoli sterowniki serii 7 i jeszcze jakieś inne serie. On sam kupił na kursie sterownik Logo + panel operatorski za ponad 1000zł. Chociaż te logo to bardziej chyba jest tzw. przekaźnik sterowany? O ile dobrze pamiętam to sterowniki -chyba- Omron są w miarę tanie i mają za darmo oprogramowanie na PC. Także na pewno lepsze do zabawy 😉

Pozdrawiam!

Napisz do Siemensa, że interesujesz się tematem to wyślą ci książki nt. swoich sterowników itp. Ja dostałem obszerną książkę o LOGO!, S7-1200, STEP7 (S7-300 i 400), S7-1500, do tego Profinet, Safety Integrated i WinCC. Przysłali mi to kurierem na następny dzień. Oczywiście wszystkie te materiały są dostępne na stronie Siemensa w formacie PDF.

Miałem okazje kiedyś bawić się na praktykach PLCkiem Siemensa o nazwie Simatic S7 300 czy jakoś tak. Szczerze powiedziawszy tworzenie prostych programów w językach LAD/FBD/STL nie jest jakoś bardzo trudne, sam po kilku dniach zabawy bez jakiejkolwiek wtedy umiejętności programowania w c czy asm potrafiłem połużyć się jakimś timerem, licznikiem itp. Wadą plcków moim zdaniem jest przede wszystkim cena, a jeśli nie masz zamiarów robić projektów większych maszyn pracujących na dużych napięciach itp lepiej wykorzystać zwykłe mikrokontrolery.

"Zabawa" z sterownikami Simens z serii S7-300 jest droga i powiedział bym że nawet nie opłacalna. Sam sterownik np. 312c może i ma wejścia, wyjścia, dwa szybkie liczniki ale sam sterownik jest nic nie wart chyba ze ktoś chce pomrugać sobie lampkami.

Aby nauczyć się programowania i obsługi sterowników wymagane jest oprogramowanie które też swoje kosztuje, minimum moduł wejść i wyjść binarnych i analogowych no i PCU z programatorem lub nie jeżeli jest to jednostka z PROFINET. PLC mają to do siebie że uczy się ich najlepiej na obiekcie gdzie sterują i współpracują z innymi urządzeniami (falowniki, czujniki serwa, wyspy itp.).

Na szkoleniach np. w firmie INTEX do nauki wykorzystuje się wizualizacje na PC symulującą sterowany obiekt od pompy wody do linii produkcyjnych. To naprawdę pomaga.

To z punktu mojego jakiegoś tam doświadczenia z S7-300.

Według mnie obecnie najlepiej zacząć z sterownikiem S7-1200. Programuje się go po Ethernecie, zestawy startowe zawierają sterownik, panel operatorski (monochromatyczny lub kolorowy) i oprogramowanie TIA Portal.

"Niestety" ale TIA to wymuszony "nowy i lepszy" standard. Ma swoje zalety miedzy innymi zintegrowane środowisko do programowania PLC i paneli HMI ale też liczne wady.

S7-1200 ma tylko jedną wadę, brak języka STL ale pozostałe obsługiwane języki wystarczą do nauki (programy z jakimi się spotykam to prawie zawsze LAD plus jakieś wstawki w STL).

I taka ciekawostka, trochę smutna. Na zeszłorocznym i prawdopodobnie przyszłym egzaminie praktycznym z Mechatroniki w technikum był sterownik S7-300. Zdający mieli do wykonania sterowanie całkiem dużym obiektem. Nie dość że zadanie było skomplikowane i nielogiczne to jeszcze wymagało umiejętności programowania i obsługi sterowników i środowiska STEP7. Niestety nie każdą szkołę stać na taki wydatek a nawet te szkoły które maja sprzęt ograniczają na nim naukę lub nie uczą wcale.

A potem obrywa się uczniom bo nie uczył się w domu na sprzęcie za 3 tys. zł.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

oliwka a to ciekawe. Moja koleżanka Justyna mówiła, że fajnie się wymienia maile z autorem bloga. Jej komentarze też pojawiły się na blogu

Pewnie napisałaś w komentarzu, coś co nic nie wnosiło do dyskusji.

A blog opisujący [CIACH - link ucięty//Treker ] rozpędza się...

oliwka a to ciekawe. Moja koleżanka Justyna mówiła, że fajnie się wymienia maile z autorem bloga. Jej komentarze też pojawiły się na blogu

Pewnie napisałaś w komentarzu, coś co nic nie wnosiło do dyskusji.

A blog opisujący naukę programowania PLC rozpędza się...

Ciekawe, że dyskutujesz ze swoimi koleżankami jak wymieniają z Tobą maile. Nie ma nic złego w reklamowaniu swoich stron, jednak bardzo nie lubię, gdy ktoś próbuje robić "szeptany marketing" i pisze sam o sobie dobre opinie pod innym pseudonimem.

Link do "zapisów" usuwam i przyznaje ostrzeżenie.

Wikkan,

Wikkan,

I taka ciekawostka, trochę smutna. Na zeszłorocznym i prawdopodobnie przyszłym egzaminie praktycznym z Mechatroniki w technikum był sterownik S7-300. Zdający mieli do wykonania sterowanie całkiem dużym obiektem. Nie dość że zadanie było skomplikowane i nielogiczne to jeszcze wymagało umiejętności programowania i obsługi sterowników i środowiska STEP7.

Kurcze kto Ci takich bzdur naopowiadał????

Mam przed sobą wszystkie z 8 zadań jakie były w 2014r i w żadnym nie ma czegoś takiego.

Niestety nie każdą szkołę stać na taki wydatek a nawet te szkoły które maja sprzęt ograniczają na nim naukę lub nie uczą wcale.

A potem obrywa się uczniom bo nie uczył się w domu na sprzęcie za 3 tys. zł.

Zgłoś takie zachowanie odpowiednim organom bo normalne to nie jest (o ile jest prawdziwe).

• 2 tygodnie później...

Ten nowy blog polecony przez mgiro jest fantastyczny.Uważam że można skorzystać i wiele się nauczyć ,każdy kto chce zacząć programować sterowniki Siemens znajdzie wiele cennych porad i instrukcji .Polecam gorąco zwłaszcza nowicjuszom.

j.k., jak blog jest taki FANTASTYCZNY, to niech się broni świetną treścią, a nie "lewymi opiniami", takimi jak ta. Jeszcze jeden szeptany marketing tego typu i zablokuję wklejanie linków do całej domeny na forum.

Zastanawiam się skąd ta nienawiść do migro?czyżby komuś coś przeszkadzało?proszę o więcej jasności że strony administratora ,bo ja tylko czytam i staram się czegoś nowego nauczyć.

j.k., dobre 😃

Proszę bardzo:

Użytkownik mgiro* anonimowo zachwala blog o PLC -> jeden czytelnik krytykuje serwis -> mgiro broni serwisu, powołując się na koleżankę Justynę, która chwali serwis -> Nagle pojawia się koleżanka Justyna ratująca opinię bloga.

*Użytkownik mgrio zapomina ukryć, że jest autorem bloga i sam staje w swojej obronie jako osoba trzecia, a może i czwarta. Wystarczy traktować innych poważnie, aby nie robić sobie kłopotów. Dziękuję, dobranoc 🙂

• 1 miesiąc później...

Czytam blog o programowaniu sterowników plc siemens i mam coraz więcej wątpliwości ,na początku było tak fajnie i normalnie że chciało się uczyć ale z czasem traci na ocenie.Niby są ciekawe rzeczy ale osoba to prowadząca jest jakby nie z tego świata,raz coś obiecuje pózniej wycofuje się z tego.Kurs był najpierw płatny póżniej kilka lekcji za darmo a teraz znów płatny ale za to trzeba jeszcze jechać do Trójmiasta niby na wakacje a kurs to atrakcja tych wakacji .Obiecuje po takim kursie certyfikat i osprzęt siemensa po wyjątkowej zniżce,więc czy tak czy siak to trzeba sporo wydać na wczasy i na naukę,a taki certyfikat to tylko papierek dla siebie bo każda firma szuka wykwalifikowanych inżynierów a nie naiwniaków którzy wierzą ze pan Tomasz Gilewski nauczy ich programowania a pózniej podsunie pracę.Trochę rozumu on zbija kasę na zwykłych młodych ludziach.Z całym szacunkiem dla p. Tomasza

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...