Treker (Damian Szymański) Maj 25, 2015 Udostępnij Maj 25, 2015 Fajny kurs, forum i blog Dzięki i zachęcam do regularnego śledzenia publikacji 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Synergia Czerwiec 6, 2015 Udostępnij Czerwiec 6, 2015 igor, while(digitalRead(7)==HIGH) oznacza tyle, że jeśli przycisk nie jest wciśnięty, to program sobie biega w tej pętli tak długo dopóki, dopóty nie wciśniesz go z powrotem, jak już go naciśniesz, to pętlę omija, bo jej warunek nie jest spełniony, innymi słowami trzymając przycisk wciśnięty cały czas, pętle while w tym kodzie są po prostu omijane. Chyba, że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Andre Lipiec 1, 2015 Udostępnij Lipiec 1, 2015 Pytanie do bardzej doswiadczonych Kolegow odnosnie fragmentu z przyciskiem ktorego nie rozumiem: 'W naszym układzie przycisk zwiera wejście Arduino z masą (LOW). Samo odczytanie wejścia nic nam nie da, musimy umieć uzależnić od tej informacji działanie programu.' Wydaje mi sie ze gdy przycisk nie jest zwarty to tez na wejsciu 7 jest wartosc LOW. Wiec teoretycznie po wcisnieciu go (polaczenie z GND) stan WE7 sie nie zmieni i nadal bedzie LOW. Prosze o korekte jak zle mysle. Dziekuje Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MateuszW Lipiec 1, 2015 Udostępnij Lipiec 1, 2015 Andre, w artykule masz informację o działaniu INPUT_PULLUP, polecam artukuł tam polecany 🙂 sekcja Podłączenie i tam na zielono jest taki tekst : "Rezystor sprawia, że gdy microswitch jest rozwarty występuje na wejściu stan wysoki, a gdy zostaje zwarty, stan przechodzi w niski (połączenie Pull-up)." To chyba wszystko wyjaśnia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Andre Lipiec 1, 2015 Udostępnij Lipiec 1, 2015 MateuszW, Thx, wszystko jasne. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 2, 2015 Udostępnij Lipiec 2, 2015 Andre, jest dokładnie tak jak napisał MateuszW, teraz rozumiesz? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Andre Lipiec 2, 2015 Udostępnij Lipiec 2, 2015 Treker, Dziekuje za chec pomocy. Rysunek podpisany: 'Połączenie microswitcha z pull-upem w układzie z mikrokontrolerem' jako odpowiedz do mojego pytania rozumiem tak, ze na VCC (co to znaczy?) musi byc podprowadzone napiecie 5V, wtedy przy rozwartym przycisku S2 na WE 7 Arduino (Tutaj PB0/ICP) bedzie stan wysoki . (?) Taka moja teza. Jak Bledna to prosze o wyrozumialosc, ale chce te 1 lekcje zrozumiec lopatologicznie bo potem mi tego moze zabraknac. Na razie zbieram fundusze na zakup plytki i podlaczam wszysto na rysowanych przez siebie schematach na kartce ktora przyjmie all ; ) Pozdr Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
87pawel Lipiec 4, 2015 Udostępnij Lipiec 4, 2015 Witam, mam taki problem. Program działa mi czasami. Jak zmieniam wyjście, wgrywam program (upload sie udaje) ale dioda nie świeci. Jak jest procedura wgrywania nowego programu, zmiany wyjść itd.: odłączanie od prądu, reset, coś jeszcze? Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MateuszW Lipiec 5, 2015 Udostępnij Lipiec 5, 2015 87pawel, z mojego doświadczenia wynika, że napisany program zawsze działa tak samo. Instrukcja wgrywania programu została opisana w pierwszym odcinku kursu. Sprawdź raczej czy masz dobrze układ złożony. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
87pawel Lipiec 5, 2015 Udostępnij Lipiec 5, 2015 Zgadza się, diody były źle podłączone, dzięki. Swoją drogą, chyba bezpieczniej przed podłączaniem elementów wyłączyć zasilanie? Jak uważacie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 5, 2015 Udostępnij Lipiec 5, 2015 87pawel, dokładnie - zawsze najlepiej podłączać układ, gdy zasilanie jest wyłączone. Ma to szczególnie duże znaczenie przy bardziej skomplikowanych projektach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
danmaz Sierpień 20, 2015 Udostępnij Sierpień 20, 2015 Wiadomo jaki rezystor dobierac Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Chumanista Sierpień 20, 2015 Udostępnij Sierpień 20, 2015 1k to praktycznie standard. Ale cokolwiek od 330R do 5k będzie ok. A teoria: podstawiasz do R = V/I I = 5mA, V = 5V - spadek na diodzie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 20, 2015 Udostępnij Sierpień 20, 2015 danmaz, mógłbyś sprecyzować swoją wypowiedź? To pytanie, czy stwierdzenie 🙂? Jeśli dobrze pamiętam, to kolory rezystorów na schematach montażowych są poprawne - można z nich odkodować odpowiednie informacje. Po więcej odsyłam do kursu elektroniki: Kurs elektroniki – #2 – multimetr, rezystory Kurs elektroniki – #6 – diody krzemowe oraz świecące (LED) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
danmaz Sierpień 21, 2015 Udostępnij Sierpień 21, 2015 Tak kolory są OK. Tylko myślałem ze dobrze byłoby podać wartość Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »