Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #7a – tranzystory bipolarne w praktyce

Pomocna odpowiedź

13 godzin temu, Walsodar napisał:

2. Co się stanie, jak w ćwiczeniu, zamienimy miejscami rezystory ?

@Walsodar a jakie są Twoje przewidywania, jak myślisz? Pytanie pomocnicze: co dokładnie "patrząc od strony prądu" stanie się, gdy zamienisz je miejscami?

• 4 miesiące później...
24 minuty temu, WMayev napisał:

Czy jest możliwe, żeby miernik w przeciągu kilku dni popsuł się (lub my go popsuliśmy 🙂 )

Miernikowi wystarczy ułamek sekundy, w przeciwieństwie do kiełbasy, która musi poleżeć kilka dni.

A tak na poważnie. Skoro miernik w takich samych warunkach, lecz na różnych zakresach, daje kompletnie różne wyniki, to zapewnie jest uszkodzony.

• Lubię! 1

@WMayev czy robiłeś sporo pomiarów na zakresie 20m i jest szansa, że przypadkiem jakoś go uszkodziłeś, a wcześniej działał poprawnie? Można jeszcze spróbować zmienić baterię w mierniku, ale raczej bym się tutaj nie spodziewał poprawy.

• 5 miesiące później...
(edytowany)

Cześć, wykonałam zadanie domowe z wykonaniem pomiarów połączenia z tranzystorem PNP. Wyszły mi wyniki całkiem podobne do tych z NPN, czy to dobrze?

Uce = 30 mV

Ube = 731 mV

Ic = 6,35 mA

Ib = 0,82 mA

Edytowano przez muszka8
  • Lubię! 1
  • 3 miesiące później...

@Talciako a jak dokładnie wyglądał układ pomiarowy - tak jak w kursie, czy coś zmieniałeś? Jakie były napięcie na baterii, gdy była podłączona do układu? Pytam, ponieważ rozładowana bateria (lub nówka sztuka) mogą wpływać na pomiary i warto brać to pod uwagę 😉

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

Wykonałem pierwszy układ z tranzystorem samemu (według schematu), napięcia zmierzone nie praktycznie takie jak w poradniku. Jednak pomiar prądu mnie zadziwia. Pierwszy pomiar wykonany jak na zdjęciu IMG_20260225_210948.thumb.jpg.3a65eb0b861d4515d9da301c6516a3b8.jpg tam gdzie czerwona kropka przykładałem czerwoną końcówkę tam gdzie czarna czarną, złącza z zielonym X się pozbyłem na czas wykonywania. Pomiar wyniósł: 10,6 multimetr ustawiony jak na zdjęciu w poradniku. Dioda się zaświeciła.

Drugi pomiar IMG_20260225_210939.thumb.jpg.d89de88337f2f4596313375063a6a631.jpg (oznaczenia analogiczne z pierwszym zdjęciem). 7.6 ale multimer ustawiony na 200m, na 20 pokazywał 1. Sprawdziłem chyba 3 razy, tranzystor dobry wsadziłem. To normalne czy coś zepsułem próbując zrobić ze schematu? Może źle mierzę?

Chyba odkryłem błąd, miernik pokazuje mi rząd wielkości więcej na nastawieniu 20m. w pierwszym pomiarze powinno być 1,06 i to by miało sens. Odkryłem wracając do tematu trzeciego gdzie było liczone natężenie które powinno wyjść ~0.9 mA a wyszło mi 9mA, przekręciłem na 200m i pokazało mi poprawnie 0.9. Przy nastawie na 2000u wyszło ~920 więc chyba wszystko się zgadza. 

Kolejne pytanie w takim razie. Prawdopodobnie uszkodziłem multimetr. Da się jakoś ten rząd wielkości przestawić czy lepiej kupić nowy?

Bezpiecznik wygląda na nienaruszony: IMG_20260226_094257.thumb.jpg.f6800b916414afc41bcc36657d603d6c.jpg

Natomiast to "coś" (nie umiem jeszcze nazwać) jest chyba podejrzane: 

Screenshot_2026-02-26-09-44-57-748_com_miui.gallery.thumb.jpg.99d7c56adfbea6913c5c434c65338dba.jpg

Edytowano przez mithirii
Nowe informacje.

Muszę przyznać, że tranzystory są ciekawym elementem elektroniki. Ta część kursu fajnie wprowadza i tłumaczy to podstawowe działanie. Szkoda tylko, że "Podręczna ściąga streszczająca artykuł" nie jest możliwa do pobrania 😕

• 3 tygodnie później...
Dnia 1.03.2026 o 19:39, MKropka napisał:

Szkoda tylko, że "Podręczna ściąga streszczająca artykuł" nie jest możliwa do pobrania 😕

Sprawdziłem i system działa poprawnie. Czy dostałeś jakiś konkretny błąd?

• 2 tygodnie później...
(edytowany)
Dnia 21.03.2026 o 16:09, Treker napisał:

Sprawdziłem i system działa poprawnie. Czy dostałeś jakiś konkretny błąd?

Nie ma żadnego błędu. Naciskam "Pobierz ściągę"  lub  "PDF: Podręczna ściąga streszczająca artykuł" i nic się nie dzieje. Sprawdzałem też na innej przeglądarce i to samo

Edit:

Jak odpaliłem w przeglądarce konsole, to wyświetliły się błędy jak w załącznikuforboterror.thumb.png.25fd88dbc78d00b2ac29d15fd5979a8f.png

Edytowano przez MKropka
  • 4 tygodnie później...

Kompletnie nic z tego nie rozumiem. Jak dla mnie słabo jest to wytłumaczone. Nie został dobrze wytłumaczony sam układ z tranzystorem i rezystorami, poza tym mój miernik pokazuje inne wartości prądu niż tutaj a zrobiłem schema dokładnie tak samo 1:1. Generalnie, czarna magia...

• Lubię! 1

@jedrekd faktycznie ten układ jest dość skomplikowany jak na ten etap kursu. Na poprzednich stronach tego tematu było wiele wyjaśnień i podejść do opisania działania tego układu, jeśli żaden z nich nie rozjaśnił Ci tej sprawy to polecam jeszcze ten stary, ale nadal aktualny film, który omawia podobny układ:

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...