Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #8 – stabilizatory napięcia

Pomocna odpowiedź

Pff, gapa ze mnie źle po prostu diody podłączyłem, odwrotnie. Nadal się świeciły, ale nie było tak jak w doświadczeniu. Po prawidłowym wykonaniu doświadczenia zauważyłem, jednak bez obciążenia mam 5,00 V a z obciążeniem 4,98 V więc tak super równo to nie jest, ale chyba dopuszczalny jest taki spadek?

@modok340 Tak jakbyś nawet miał tam z 4,85 to też jest to 5V 🙂 Inżynierskie zaokrąglenia bywają dość spore, ale zależy od tego co mierzysz. Są elementy wykonane z ogromną dbałością, np. źródło napięcia czy prądu nie powinno zbyt mocno odbiegać od zadanej wartości i tam odchyłki są naprawdę małe.

• 6 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
  • 10 miesiące później...

Pytanie o podłączenie zasilania według poniższego:

obraz.thumb.png.9840f6b32ecf419d045bbab31d83647a.png

IMG-4490.thumb.jpg.751f36ac61fb001619b7da715f5a4c53.jpg

Dlaczego przy zmianie strony wejścia zasilania diody już nie świecą?

IMG-4489.thumb.jpg.840bd8e12ad22579b0e2cd52d3de135f.jpg

Czy ma to coś wspólnego z budową płytki stykowej? Myślałem, że wprowadzony prąd krąży po układzie niezależnie od strony z której wchodzi.

(edytowany)

IMG_20230218_180124.thumb.png.96a307ec8143b7e48f382b6331c14ab9.pngProponuję zacząć od spr. układu połączeń wewnętrznych płytki stykowej. Prawa i lewa strona płytki nie ma połączenia...

Schematycznie zaznaczyłem jak to wygląda.

Duże płytki często linie zasilania mają jeszcze rozdzielone w środku nawet po jednej stronie ..

Dzięki temu można na jedynej płytce stykowej mieć kilka napięć do dyspozycji.

Edytowano przez lukaszd82
5 minut temu, lukaszd82 napisał:

Proponuję zacząć od spr. układu połączeń wewnętrznych płytki stykowej. Prawa i lewa strona płytki nie ma połączenia...

Ok, ma to sens po sprawdzeniu rozkładu blaszek.

obraz.thumb.png.fd77f890dd9a7544d1c2b6f28a9320ff.png

Hej mam taki problem otóż podłączyłem jak na obrazku najpierw bez diod napięcie wyszło mi ok.3,2V  później z diodami mam napięcie 2V. Czy jest to wina że coś jest uszkodzone czy jakoś źle mierzę? Osobno sprawdziłem baterię i nadal ma 9V wymieniłem też stabilizator na drugi z zestawu ten sam LM7805 i nie ma różnicy

@marcin2x4 w sprawie płytek stykowych polecam lekturę tego artykułu, jest tam wszystko rozrysowane: https://forbot.pl/blog/jak-dziala-plytka-stykowa-zdjecia-budowa-przyklady-id21978

17 godzin temu, lukaszd82 napisał:

Niektóre duże płytki mają dodatkowo w środku rozdzielone linie zasilania...

Tak, to prawda. Dla formalności i porządku dodam jednak, że w naszych zestawach płytki nie posiadają takiego rozdzielenia.

17 godzin temu, Fennixs napisał:

Hej mam taki problem otóż podłączyłem jak na obrazku najpierw bez diod napięcie wyszło mi ok.3,2V  później z diodami mam napięcie 2V. Czy jest to wina że coś jest uszkodzone czy jakoś źle mierzę? Osobno sprawdziłem baterię i nadal ma 9V wymieniłem też stabilizator na drugi z zestawu ten sam LM7805 i nie ma różnicy

@Fennixs pokaż proszę dla formalności zdjęcie swojego układu - może coś tam jeszcze znajdziemy. Zmierz również jakie jest napięcie na baterii, gdy jest ona podłączona do układu.

• Lubię! 1
Dnia 19.02.2023 o 12:51, Treker napisał:

@marcin2x4 w sprawie płytek stykowych polecam lekturę tego artykułu, jest tam wszystko rozrysowane: https://forbot.pl/blog/jak-dziala-plytka-stykowa-zdjecia-budowa-przyklady-id21978

Tak, to prawda. Dla formalności i porządku dodam jednak, że w naszych zestawach płytki nie posiadają takiego rozdzielenia.

@Fennixs pokaż proszę dla formalności zdjęcie swojego układu - może coś tam jeszcze znajdziemy. Zmierz również jakie jest napięcie na baterii, gdy jest ona podłączona do układu.

Jak podłączę cały układ z diodami i sprawdzam miernikiem te kabelki podłączone do baterii to mam 5,5V a jak odłączę to mam z powrotem 9V. W załączniku dodałem dwa zdjęcia tylko w rar bo aparat robi zdjęcia jpeg.

Stabilizatory.rar

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...