Skocz do zawartości

Sterowanie robotem radiowo

Pomocna odpowiedź

Tak z ciekawości - czy masz dodatkowo wyprowadzoną bazę tego fototranzystora? W sensie: ile ma nóżek?

Mała ciekawostka:

foto4fx7.png

PS skromna prośba do moderatorów - może by tak wydzielić temat? Bo się mały bajzel robi, później innym będzie ciężko znaleźć coś a'propos tego zagadnienia, patrząc na nazwy tematów...

Mój foto tranzystor jest w takiej obudowie jak niebieska dioda i ma tylko dwa wprowadzenia. Mam też takie odbiorniki ir z trzema nóżkami ze starej myszki ale nie wiem jak po podłączyć aż trzy nóżki więc używam tych z dwoma.

Czytałem to ale nie w tym rzecz - mam zwykłe fototranzystory (zwykłe to znaczy w obudowie jak dioda LED z dwoma nóżkami) i właśnie mam zamiar je wykorzystać tylko chodzi o to że nie przepuszczają prądu. Zrobiłem ten eksperyment z omomierzem i sprawdzałem rezystancje ale nic mi nie wyszło ponieważ gdy przykładam wyprowadzenia z multimetru do dwóch miejsc do których normalnie powinna być podłączona bateria - nic się nie mierzy bo obwód jest zamknięty ponieważ z jednej strony jest fototranzystor którego za nic nie mogę zmusić do działania( nie prze puszcza prądu) a z drugiej strony jest 12 i 13 nóżka podstawki pod scalaka. Scalaka w podstawce nie ma bo podobno trzeba było go wyjąć.Więc jak mam dojść w końcu co jest nie tak jak nawet nie znam sensu tego doświadczenia z omomierzem. Wyjaśni mi ktoś to wszystko?

Przyłóż 1 kabel multimetra do 1 nóżki fototranzystora a drugi do 2 nóżki fototranzystora.

Ustaw omomierz na 2000k i im więcej światła widzi tym bliżej będzie na wskaźniku liczby zero.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic449228.html ten schemat wydaje mi się łatwiejszy ale nie rozumiem działania LM386. Z tego co wiem to zawiera on jakiś wzmacniacz (tranzystor) z dwoma wejściami i jednym wyjściem - właśnie tego nie rozumiem z tymi wyjściami i wejściami. Poco jest tam potencjometr? Do regulacji czułości na światło? I co oznaczają symbole gain i bypass. Od razu mówię że szukałem ale wyskakują mi tylko angielskie informację, jęśli gdzieś już są odpowiedzi na moje pytania to proszę o linki.Jak patrzę na ten schemat to tam jest ewidentne podłączenie szeregowe dwóch silników, więc wydaję mi się że 2 silniki powinny się kręcić cały czas.

[ Dodano: 22 Mar 09 10:08 ]

Rezystancja tych fototranzystorów jest jakaś dziwna bo gdy je już prawie dołożę do lampki sięga około 300 omów a przy wyłączonej lampce nie ma jej wcale

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...