Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #10 – podsumowanie, quiz

Pomocna odpowiedź

Właśnie ukończyłem 1 stopien kursu i jestem mega usatysfakcjonowany, że mi się udało i wiele się douczyłem.W końcu wiem jak działa np tranzystor. Bawiłem się przy tym kursie bardzo dobrze, to za zasługą połączenia teorii z praktyką.

Polecam serdecznie!

Pozdrawiam Paweł.

• Lubię! 1
5 godzin temu, Pablo74 napisał:

Właśnie ukończyłem 1 stopien kursu i jestem mega usatysfakcjonowany, że mi się udało i wiele się douczyłem.W końcu wiem jak działa np tranzystor. Bawiłem się przy tym kursie bardzo dobrze, to za zasługą połączenia teorii z praktyką.

Miło słyszeć, że się podobało! Zachęcam w takim razie do kontynuacji kursu: https://kurs.forbot.pl/elektronika2

Dnia 3.01.2022 o 10:50, JediPadawan napisał:

Najlepszy kurs elektroniki na świecie! Gdy uzbieram pieniądze, to kupię zestaw do II części i zacznę naukę!

Ja rok później: już po 1 i 2 poziomie oraz technice cyfrowej. A teraz przymierzam się do Arduino. I pomyśleć, że jestem jeszcze w szkole podstawowej…

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Cześć 🙂

Kurs bardzo szczegółowy i pisany możliwie przystępnym językiem, pewnie ułatwi przyswajanie wiedzy początkującym elektronikom. Dla mnie była to swego rodzaju przypominajka materiału po latach przerwy od zajęć w technikum, mogę śmiało powiedzieć, że kurs sprostał oczekiwaniom, a nawet więcej 🙂 Choć brakowało mi trochę większej ilości zadań pod koniec rozdziałów, które można by było wykonać dla utrwalenia nabytej/przypomnianej wiedzy. Byłaby to jednak tylko i wyłącznie wisienka na torcie 😉

Pozdrawiam!

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Chcę po prostu bardzo podziękować za kurs, pomógł mi zacząć przygodę z elektroniką (moim głównym celem są projekty z wykorzystaniem Arduino) i zdecydowanie mogę polecić go wszystkim, który są zainteresowani tematem. Jeszcze raz dzięki za kurs!

• Lubię! 2
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Czy w tym quizie jest jakis błąd? Przy pytaniu o tranzystor npn jako porpawną odpowiedz podano że prąd "Wpływa do bazy" natomiast jest chyba odwrotnie wg symbolu (chyba ze chodzi o faktyczny kierunek pradu a nie umowny?)

image.thumb.png.88cd8afbce372eecf020834e4f774e7b.png

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Moim zdaniem kurs został opracowany naprawdę solidnie - zgrabne połączenie teorii z praktyką sprawia, że przerabianie poszczególnych zagadnień idzie dość sprawnie, a co ważniejsze - wiedza zostaje w głowie. Ze swojej strony na pewno muszę docenić wykonanie książki - jest to bardzo wygodna alternatywa dla formy internetowej. Sam kurs koncentruje się na podstawach (i słusznie, bo każdy musi od tego zacząć), dlatego świetnie, że posiada kontynuację w postaci kursu elektroniki na poziomie II.

Tyle ode mnie - ja tymczasem zabieram się za kolejny kurs, bo w planach mam przerobienie jeszcze przynajmniej kilku, a jakość z jaką wykonano niniejszy kurs tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że warto na nie poświęcić swój czas.

Pozdrawiam

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Super kurs. Połączenie teorii z praktyką to coś co motywuje do ukończenia. Nie tylko nudna teoria. Tym bardziej że teoretycznie wydaje się to mega łatwe a jak przychodzi do praktyki to już nie jest tak łatwo 🙂

jedyne co bym poprawił to te tranzystory npn pnp. Jedyny błąd jaki zrobiłem w ostatecznym quizie . Co najgorsze dalej nie wiem czemu odpowiedziałem źle. Te strzałki na symbolach są mylące. Tu bym coś rozbudowal w kursie żeby łatwiej było to zrozumieć. Osobiście poszukam coś na ten temat żeby zrozumieć temat. Po za tym szczegółem ocena 5/5!

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...
Treker
Ta treść została wynagrodzona przez moderatora!

Zvarsa otrzymał odznakę: "Recenzent (za ciekawą ocenę kursu)"

Do tej pory kiedy usłyszałem słowo "dioda", jedyne co przychodziło mi do głowy, to coś, co świeci. Jednak jak się okazało, byłem w błędzie. Teraz po przerobieniu pierwszej części kursu posiadam dużo większe pojęcie o diodach oraz innych elementach. 

Co to samego kursu, to wszystko opisane jest bardzo dokładnie, a same praktyczne ćwiczenia dają niesamowicie dużo. 

Chciałem zacząć przygodę z elektroniką już wcześniej, ale wydawało się to dość skomplikowane, jednak po trafieniu na kanał forbot od razu przypuszczałem, że nauka elektroniki z tym kursem pójdzie łatwo i nie myliłem się. Właśnie skończyłem pierwszą część kursu, a druga część czeka już na biurku. 

Nauka z tym kurem to czysta przyjemność, pozdrawiam!

• Lubię! 1

@Zvarsa witam na forum i dziękuję za miłe słowa - cieszę się, że kurs był pomocny 🙂 Zachęcam do eksperymentowania z kolejnymi kursami!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...