Skocz do zawartości

Arduino biped - zasilanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam , mam pytanie odnośnie zasilania bipeda zbudowanego na bazie arduino.Maszyna ma 6 serw standard .Chodzi mi o zasilanie elektroniki i serw , i oczywiście małą masę.

Za zainteresowanie i ewent. odpowiedż z góry dziękuję.

Ale jak brzmi pytanie?

Przy okazji, nie ma czegoś takiego jak "standardowe serwo" -- każdy model jest inny, a czasem nawet są spore różnice pomiędzy tymi samymi modelami od różnych producentów.

Terminem serwo standardowe określiłem to że nie jet micro serwo, a pytanie brzmi jakie baterie / akumulatory zastosować i gdzie można takowe nabyć.

Odpowiem równie precyzyjnie, jak precyzyjnie zadane jest pytanie - proponuję użyć akumulatorów elektrycznych, najlepiej kupić je w sklepie elektronicznym.

Nie za dużo hejtów? Dajcie se siana.

Do autora: doprecyzuj pytanie. Oszacuj potrzebną wydajność prądową, potrzebną pojemność do wybranego czasu pracy, maksymalną masę no i odpowiednie napięcie maksymalne i minimalne akumulatora. Potem spójrz na najpopularniejsze chemie akumulatorów (żelowe, niklowe, litowe) i wybierz najlepszą pow względem parametrów. Przedstaw cały tok myślowy.

Tak naprawdę to wszyscy tutaj staramy się pomóc, niestety nie mamy dość informacji żeby cokolwiek konkretnego doradzić, a na sugestie, żeby nam więcej informacji dać ludzie się obrażają.

Zastanawiam się czy nie zacząć odpowiadać na takie pytania linkiem do losowej baterii w losowym sklepie.

cesiek, ja w swoich robotach używam takich baterii: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__20384__Turnigy_nano_tech_300mah_1S_35_70C_Lipo_Pack_Fits_Nine_Eagles_Solo_Pro_100_.html

Widzę, że ostatnio humory wyostrzone troszkę u niektórych kolegów z większym stażem 😉

A wystarczyło zapytać użytkownika cesiek jakich konkretnie serw używa lub powiedzieć, że zasilanie zależy od konkretnie wykorzystanych napędów.

Treker, problem w tym, że dobór akumulatorów w takiej konstrukcji nie zależy jedynie od wielkości napędów a praktycznie od wszystkiego. Od rodzaju materiału (masa), od kinematyki czyli projektu mechanicznego (długości ramion na których wiszą masy, rozłożenie tych mas, układ róg w trakcie stania i chodzenia bo serwa albo muszą ciągle pracować momentem albo nie, bo blokują się chwilami jak kolana człowieka), od mnóstwa rzeczy. Jeżeli Autor pisze, że buduje robota i jako jedyne wymaganie podaje małą masę, to znaczy, że nie rozumie tego co robi. Czy każdy wątek rozpoczęty tego typu pytaniem dyletanta ma zawierać wykład o serwach, o tym skąd się bierze moment, o statyce i dynamice robota itd itd? Chyba nie. Ja Kolegów rozumiem, bo też miałem ochotę coś dorzucić. W ostatniej chwili ugryzłem się w język, no dobra, w palec.

Im bardziej ogólne pytanie tym bardziej ogólna odpowiedź. Mamy jakieś zasady zadawania pytań na Forum, nawet są spisane i dostępne dla każdego. Nie chciało się wstawić rysunków? A może dwudziestu zdań napisać ? Przecież nawet nie wiemy, co ten robot ma robić. Przejść dwa kroki na zaliczenie przedmiotu czy udawać Mikołaja na wystawie sklepu przez 12h/dobę? Akumulator ma być lekki? Weź LiPola - przecież taki wniosek nasuwa się po 2 minutach czytania jakiegokolwiek artykułu o akumulatorach. Ma być 6 serw? Weź większego LiPola. Co tu radzić przy takim podejściu pytających? Po raz piećdziesiąty prosić o więcej danych? Idę o zakład, że konstrukcja jest na etapie szkiców na kartce papieru (lub podobnych przybliżeń w kompie - to niczego nie zmienia) lub nawet i to nie. Zawiera kilka co najmniej kontrowersyjnych jeśli nie ewidentnie błędnych rozwiązań i generalnie jest naiwna. Tak jak pytanie o akumulatory. Jeśli się mylę, postawię Autorowi piwo i naprawdę - wierzcie mi - chciałbym to zrobić.

• Lubię! 2

Ja z tym losowym linkiem żartowałem początkowo, ale potem po zastanowieniu stwierdziłem, że podawanie konkretnych przykładów konstrukcji może być bardzo dobrą odpowiedzią na takie pytania. Pytający sobie porówna ze swoim projektem i przynajmniej będzie wiedział mniej więcej gdzie stoi i czego szukać.

Mogę jeszcze dodać, że ten mój robot, który używa podlinkowanej baterii, ma 12 serw 9g typu SG90, nogi długości mniej więcej 10cm i na tej baterii chodzi w kółko jakieś 20 minut.

Ok macie rację, że sprawa jest bardziej zawiła. Trochę zbytnio uprościłem przypadek (chociaż już modelu serwa też można coś oszacować) 🙂

Treker, problem w tym, że dobór akumulatorów w takiej konstrukcji nie zależy jedynie od wielkości napędów a praktycznie od wszystkiego. Od rodzaju materiału (masa), od kinematyki czyli projektu mechanicznego (długości ramion na których wiszą masy, rozłożenie tych mas, układ róg w trakcie stania i chodzenia bo serwa albo muszą ciągle pracować momentem albo nie, bo blokują się chwilami jak kolana człowieka), od mnóstwa rzeczy. Jeżeli Autor pisze, że buduje robota i jako jedyne wymaganie podaje małą masę, to znaczy, że nie rozumie tego co robi. Czy każdy wątek rozpoczęty tego typu pytaniem dyletanta ma zawierać wykład o serwach, o tym skąd się bierze moment, o statyce i dynamice robota itd itd? Chyba nie. Ja Kolegów rozumiem, bo też miałem ochotę coś dorzucić. W ostatniej chwili ugryzłem się w język, no dobra, w palec.

Im bardziej ogólne pytanie tym bardziej ogólna odpowiedź. Mamy jakieś zasady zadawania pytań na Forum, nawet są spisane i dostępne dla każdego. Nie chciało się wstawić rysunków? A może dwudziestu zdań napisać ? Przecież nawet nie wiemy, co ten robot ma robić. Przejść dwa kroki na zaliczenie przedmiotu czy udawać Mikołaja na wystawie sklepu przez 12h/dobę? Akumulator ma być lekki? Weź LiPola - przecież taki wniosek nasuwa się po 2 minutach czytania jakiegokolwiek artykułu o akumulatorach. Ma być 6 serw? Weź większego LiPola. Co tu radzić przy takim podejściu pytających? Po raz piećdziesiąty prosić o więcej danych? Idę o zakład, że konstrukcja jest na etapie szkiców na kartce papieru (lub podobnych przybliżeń w kompie - to niczego nie zmienia) lub nawet i to nie. Zawiera kilka co najmniej kontrowersyjnych jeśli nie ewidentnie błędnych rozwiązań i generalnie jest naiwna. Tak jak pytanie o akumulatory. Jeśli się mylę, postawię Autorowi piwo i naprawdę - wierzcie mi - chciałbym to zrobić.

No to stawiaj to piwo , Twój wywód na temat mojego pytania przypomina mi pisanie powieści , jak na tak (przyznaje ) krótkie pytanie można prowadzić takie wywody.Mój biped istnieje naprawdę i to nie na papierku , czy komputerze , do tej pory popełniłem kilka maszyn , i byłem z nimi na zawodach i zajmowałem miejsca na pudłach , a że tego rodzaju robot jet pierwszym to z tąd to pytanie , i to forum gdzie takowe można zadać

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...