Skocz do zawartości

Robot do pielęgnacji kwiata - od czego zacząć?

ElektronicznySt

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,

Planuję budowę swojego pierwszego robota, który będzie miał za zadanie opiekować się moim kwiatem w doniczce. Wstępnie wymyśliłem to sobie w ten sposób, żeby kontrolował on wilgotność gleby w doniczce i w przypadku jej spadku poniżej określonej wartości, załączał pomkę wodną, która pdawała by wodę/ płyn odżywczy do doniczki. Po przepompowaniu określonej ilości wody odłączałby pompkę. druga jego funkcja byłaby taka, że w przypadku zmroku załączał by lampkę oświetlającą roślinę.

Z uwagi na to, że Waszę doświadczenie w budowie ciekawych systemów jest nieporównywalnie większe od mojego, zwracam się z prośbą o wszelkie sugestie związane z ww. pomysłem.

Poszukiwałem już małych pompek do wody, nie znalazłem jakichś bardzo mini, najmniejsze jakie znalazłem potrzebują napięcia 12V. Podoba mi się np taka http://allegro.pl/pompa-pompka-do-wody-cieczy-240l-h-12v-arduino-463-i5594244663.html, choć w stosunku do projektu jej wydajność jest chyba zbyt wysoka. Z jednej strony mi to pasuję, bo mam wolny zasilacz na 12V. Z drugiej strony zastanawiam się nad pozostałymi elementami układanki, takimi jak czujnik wilgotności gleby, fotokomórka, jakiś sterownik itp., no i najważniejszą sprawą - jak to wszystko zcalić. Jeśli chodzi o programowanie to mam niewielkie doświadczenie w Java, ale w tym projekcie to mi się to raczej do niczego nie przyda :/

Oczywiście, takie rzeczy ludzie robią od dawna. Gdybyś zapytał wyszukiwarkę o systemy automatycznego nawadniania (automatic/small/flower irrigation/watering systems) to sam byś wiedział. Jest tego pełno. Nawet do zrobienia samemu:

http://www.instructables.com/id/Arduino-Automatic-Watering-System-For-Plants/

http://www.instructables.com/id/Automatic-Plant-Watering-and-Soil-Moisture-Sensing/

Na aukcji gotowy sterownik czasowy z zaworem możesz kupić <100zł:

http://allegro.pl/sterownik-nawadniania-gardena-classic-okazja-i5888831507.html

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To opisz go. Ciekaw jestem jakie czujniki wybierzesz, czy będziesz robił jakieś oświetlenie i w jaki sposób rozwiążesz sprawę nawadniania.

Najprostszy detektor wilgotności gleby to dwa druty (lub ścieżki na płytce) i pomiar rezystancji bo ta bardzo zależy od wilgotności. Sprowadza się do pomiaru prądu przy w miarę stałym napięciu. Tak działa większość prostych czujników, choć elektroliza powoduje pasywację elektrod i pogorszenie działania. Najlepiej włączać napięcie pomiarowe tylko na chwilę, np. co kilka godzin. No i problem wyskalowania: kiedy już czas na podlewanie, bo wynik zależy od odległości między drutami, ich materiału, długości a także rodzaju gleby i tego czym podlewamy. A na dodatek każda roślinka pewnie lubi inaczej.

Ostatnio znalazłem specjalne diody służące do oświetlania roślin - tzw. plants growth LED. Okazuje się, że na roślinki - jeżeli w ogóle musisz je doświetlać - nie warto świecić na biało, bo one wykorzystują tylko niewielkie części widma. Zarówno w świetle fluorescencyjnym (świetlówki) jak i żarówkowym duża część energii idzie z tego powodu na starty. Dlatego lampy dedykowane dla roślin składają się z diodek czerwonych i niebieskich w odpowiednim stosunku:

http://www.instructables.com/howto/grow+light/

http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category=113461

Z badań wzrostu wychodzi, że to naprawdę działa 🙂

Nie potrzebujesz pompy jeśli zbiornik umieścisz wyżej niż doniczki. Wtedy wystarczy zawór sterowany elektromagnetycznie, choć to w sumie żadna różnica. Nie wiem, czy jest tańszy niż prosta pompka.

Wybrałeś sterownik? Kupujesz gotowy czy będziesz programował Arduino lub coś podobnego?

• Lubię! 1

nie mam dokładnego planu rozpisanego jeszcze, ale Twoje sugestie są bardzo cenne, bo o takim typie oświetlenia to ja nawet nie wiedziałem. Planowałem wykorzystać diody, które mi zostały z budowy modelu pasa startowego, który robiłem 2lata temu. świetna jest też ta Twoja sugestia dotycząca mierzenia wilgotności gleby. Co do oświetlenia to planowałem wykorzystać ten układ, który pojawia się w artykułach o robocie światłolubnym, czyli dwa proste czujniki (fototranzystory) oraz sterownik silników prądu stałego. Tylko żeby działał jakby odwrotnie tzn. gdy czujniki wykrywają świato robot nic by nie robił, a gdy światło przestanie docierać w odpowiedniej dawce, robot załączałby oświetlenie.P.s. Wczoraj zerwałem z dziewczyną i mam doła, a w dodatku w restauracji ktoś mi prawdopodobnie dosypał 3CMC do coca-coli, więc pewnie narazie nic mądrgo nie wymyślę 🙁

p.s. a na moim miejscu jaki konkretnie sterownik byś wybrał?

p.s. 2 - widziałem też do kupienia laser o takiej mocy, że wypala dziurę w drewnie. Może więc odpuścić oświetlenie i skupić się na dwóch pomiarach wilgotności tzn gleby i samej rośliny. sucha gleba - załącza się pomka i podlewanie. sucha roślina, czyli martwa, robot załącza laser i ją podpala. Trochę niebezpieczne, bo ustawienie lasera musiałoby być bardzo precyzyjne, a sama doniczka odseparowana od innych łatwopalnych materiałów w jej pobliżu.

Co o tym myślisz??

marku1707 nie gniewaj się za ten laser! Otrząsnąłem się już trochę po futrze i podszedłem poważnie do tematu.

Zamówiłem klon UNO R3 oraz czujnik wilgotności gleby, małą pomkę na 5V, oraz czujnik kropli deszczu który mam zamiar dać pod doniczkę - sygnał od niego będzie zatrzymywał pompkę i tym samym zakańczał podlewanie. muszę to teraz wszystko odpowienio zaprogramować, a biorąc pod uwagę, że jestem na lekcji nr 2 w kursie Arduido to przede mną daleka droga ;]

Nie wiem skąd Ci przyszło do głowy obrażanie. Czasem nie mam czasu tu bywać i tyle.

Jeżeli woda kwiatkowi nie pomoże, laser mu już nie zaszkodzi.. - to żart.

Wydaje mi się, że podlewanie powinno następować po prostu przez włączanie na pewien określony czas pompki. Sprawdzisz eksperymentalnie jak długo trzeba ją napędzać by np. wlała pół szklanki wody i tyle ustawisz w kontrolerze. Potem odczekanie np. godziny by ustabilizowały się odczyty wilgotności i znowu pomiar np. co godzinę aż zacznie być znowu sucho. To byłby wyzwalacz kolejnego cyklu nawadniania a dawka wody powinna być raczej niewielka i zawsze taka sama. Przelewanie tak żeby czujnik deszczu wykrywał potop pod doniczką jest dobre dla ryżu i chyba raczej niepraktyczne w domowych warunkach. Zostaw sobie ten czujnik na budowę stacji pogodowej.

• Pomogłeś! 1

Super, że się nie obraziłeś 🙂 Właśnie taki mam zamysł (po wieczornym obejrzeniu kilku filmików z arduino na yt) jak napisałeś z czasowym załączaniem wody. Natomiast ten czujnik deszczu chciałem teraz dać tylko jako taki wentyl bezpieczeństwa świadczący o inteligencji systemu 😋 bo tam do doniczki pompka będzie podawała wodę przez wężyk, i teraz załóżmy (co się pewnie nigdy nie zdarzy), wężyk podczas podawania wody wyleci z doniczki i woda zacznie się wylewać w jej okolicach, to ten dodatkowy czujnik to wychwyci poda sygnał, a arduino wyłączy pomkę 😉

Też prawda 🙂 kit arduino, który zakupiłem powinien jakoś przyjść do wtorku. Gorzej z czujkami i pompką, bo zamawiałem z Chin, więc poczekam pewnie około 2-3 tyg., więc muszę potrenować do tego czasu swoją cierpliwość i pobawić się kitem z wyświetlaczem, który też chciałbym użyć w tym projekcie np. do wyświetlania aktualnej wilgotności gleby.

Czekam na pomkę z Chin w dalszym ciągu, ale czujnik wilgotności już mam, więc ruszyłem z testami i ogólnie z projektem;)

f28dc23894f1.jpg

70397c0fcc35.jpg

44839ee2cea4.jpg

a4df961a9e01.jpg

P.S. Dostałem też ostrzeżenie, bo któryś z modów nie zna się na żartach... tragedia :/

Coraz bardziej się wkręcam, zamówiłem też ethernet, bo kombinuję, żeby móc oglądać na stronie wykresy z czujników i dostawać maile, gdy na którymś z czujników wystąpi odczyt poniżej/ powyżej normy 😉

Komentarz dodany przez: Sabre

Zatrzymaj proszę dla siebie swoje opinie o moim poczuciu humoru.

Kobiety lubią pikantne żarty, więc jeśli już to ten mój post zadziałał by na plus dla tego forum w ujęciu marketingowym 😳

Jak myślicie w którym kierunku lepiej pójść:

a) dane z sensorów przez ethernet wyświetlane na jakiejś stronce - tu bym podołał;

b) dane na większym stacjonarnym wyświetlaczu - prezentowane w formie wykresów. Tu bym musiał prosić forumowiczów o pomoc. No i arduino ma problem w sensie ograniczeń graficznych jeśli chodzi o coś dynamicznego i ładnego, więc pewnie wyświetlacz klasy FT800 ?? Jak uważacie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.