Skocz do zawartości

Komputer strerujący dużą liczbą serw

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Przy swoim nowym projekcie natknąłem się na problem sterowania dużą ilością niezależnych serwosilników. Wszystkich ich jest aż 18, z czego jednocześnie pracuje maksymalnie 9. Nigdzie nie znalazłem odpowiedniej ilości wyjść PWM jednak z ratunkiem przyszedł producent takiej śmiesznej płytki:

http://www.designersystems.co.uk/SCX18.S_info.htm

Chciałbym zapytać jaki komputer / mikrokontroler polecilibyście do jej obsłużenia ? Zależy mi na jak największej mocy obliczeniowej, poza sterowaniem silnikami trzeba będzie trochę jeszcze komputerkiem pomyśleć. Budżet to około 800-1000 zł.

Wszelkie inne rozwiązania które zastąpią płytkę też są mile widziane 🙂

Z góry dzięki za pomoc drodzy forumowicze !

Trudno mówić o polecaniu. Płyteczka pasuje 1:1 do Arduino więc jeśli chcesz mieć zwartą konstrukcję, wlutuj jej żeńskie złącza i po prostu połącz z UNO. Skoro potrzebujesz dużej mocy obliczeniowej, pokładowa ATmega328 raczej nie podoła, ale może stanowić kolejny poziom przetwarzania danych. Może np. robić interpolatory lub jakąś współpracę z czujnikami. Z Arduino centralny komputer może już rozmawiać przez UART.

Interfejsem zewnętrznym tej płyteczki jest I2C więc możesz do niej wprost podłączyć jakikolwiek SBC posiadający takie łącze. Ewentualnie przez konwersję poziomów, bo ona sama jest 5V a zwykle co silniejsze maszyny mają już tylko 3.3V.

A osobiście radzę takie coś po prostu zrobić samemu. Trudne nie jest, funkcje będą takie jak sobie wymyślisz a zdobyte doświadczenie - bezcenne.

Ostatnio popełniłem taki kontroler serw, właśnie na 18 kanałów: https://www.forbot.pl/forum/topics61/sterownik-serw-vt12116.htm

Koszt całkowity -- jakieś 10zł, jak dobrze poszukasz części u Chińczyków.

Podłączyć to możesz do dowolnego jednopłytkowego komputera w rodzaju RaspberryPi (czyli kolejne 20zł) i gotowe. Jak potrzebujesz większej mocy obliczeniowej, to RaspberryPi 3 albo jakiś inny BegleboneBlack czy Odroid.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Marooned no właśnie ta płytka mnie zainspirowała do zbudowania własnej wersji, bo nie dość, że była strasznie droga (teraz można ją od Chińczyków tanio już kupić), to jeszcze to, co musisz jej przez I²C wysłać jest strasznie skomplikowane -- biblioteka Adafruit ma chyba z kilkaset linii. U mnie po prostu jest 18 rejestrów, w które wpisujesz pozycje. Oczywiście adres I²C możesz zmienić, więc możesz mieć te 117*18 serw jednocześnie...

Jak ktoś nie chce używać gotowego Pro Mini, tylko woli polutować coś sam, to bardzo podobny projekt jest na https://hackaday.io/project/9306-servocontrol/

Biblioteka Adafruit do PCA9685 jest po prostu brzydko napisana, dlatego wydaje się skomplikowana. W rzeczywistości wystarczy pare linijek kodu i moduł działa pięknie. Jedynie jeśli chcemy wysterować 100% wypełnienia, parametry są nieco dziwne, ale reszta jest łatwa, prosta i przyjemna wbrew pozorom.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.