Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #9 - czujnik przeszkód, sterownik serwa

Wiadomość dodana przez Treker,

Uwaga! Aktualnie u niektórych osób występuje problem z realizacją czujnika przeszkód. Pracujemy nad znalezieniem rozwiązania.

Pomocna odpowiedź

Dnia 29.12.2025 o 19:57, Herszym napisał:

Dzień Dobry

W czujniku przeszkód jak podpinam pin 8 układu 555 do + zasilania to TOS przestaje działać 

Jedyne co łączy te dwa moduły (układ TOS i układ 555) to wspólna linia zasilania. Sprawdź wartość napięcie na linii zasilania w momencie: bez podłączenia 555 i z podłączeniem 555 (pin 8).

Hipoteza 1: jeśli napięcie drastycznie spada po podłączeniu 555 do zasilania to prawdopodobnie układ z 555 lub elementy okalające powoduje zwarcie lub przeciążenie. 

• Lubię! 1

Za żadne skarby nie chce mi działać czujnik przeszkód 😞 Układ budowałem 2 razy, wpierw sam ze schematu z kursu, a potem skopiowałem rozwiązanie z kursu. Za każdym razem mam to samo zachowanie:

• gdy nie ma diody, odbiornik działa, reaguje na pilot
  • w momencie podpięcia diody odbiornik przestaje reagować na pilot, nie działa też wykrywanie przeszkód

Sprawdzałem miernikiem przewodzenie diody i jest ok (ani aparat, ani komórka jednak nie pokazują fioletowego światła), tak samo spadek napięcia na niej jest ok 0.77V, więc raczej to jest w porządku. Dioda IR podpisana w kursie jako nadajnik podczerwieni 3mm 940 nm. Jak zmienię na zwykłą diodę LED, to świeci, ponownie potwierdzając, że prąd płynie przez tę część układu. Załączam zdjęcia zbudowanego układu (1 - własny, 2- kopia z kursu). Czy ma ktoś pomysł, co jest nie tak? zestaw z kursu kupiony w grudniu 2025

2d.jpg

2c.jpg

2b.jpg

2a.jpg

1c.jpg

1b.jpg

1a.jpg

(edytowany)
3 godziny temu, lpk napisał:

Sprawdzałem miernikiem przewodzenie diody i jest ok (ani aparat, ani komórka jednak nie pokazują fioletowego światła), tak samo spadek napięcia na niej jest ok 0.77V, więc raczej to jest w porządku. Dioda IR podpisana w kursie jako nadajnik podczerwieni 3mm 940 nm

Sprawdź na pilotach od tv itd. czy te aparaty wychwytują ir. Niektóre mają filtr. Szybciej ustalisz czy dioda kiepska. Spróbuj też oddzielić przegrodą odbiornik i nadajnik.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Faktycznie, nie pomyślałem, by sprawdzić na komórce pilota i tam faktycznie łapie fiolet. Z tego by wynikało, że dioda jest walnięta. 😞 

Dzięki za trop, zmarnowałem na to dobrę parę godzin 🫣

@lpk jednak z Twoich pomiarów wynikało, że dioda działa. Więc proponuję zrobić inny test - podłącz diodę przez rezystor (np. 1k) do baterii i wtedy sprawdź czy widać ją w aparacie. Jeśli widać to znak, że dioda działa, a nie działa generator na NE555.

@lpk masz dostęp do drugiej diody, aby zrobić nowy test? Tylko warto teraz testować ostrożnie, bo jest szansa, że pierwsza dioda spaliła się przez jakiś błąd w układzie.

• 3 tygodnie później...

Cześć! Walczę od jakiegoś czasu z układem detektora przeszkód - niestety nie działa on prawidłowo. Wyeliminowałem problem złego złożenia, użycia nieprawidłowych elementów itd. Składałem wszystko już kilka razy - samodzielnie, albo zgodnie z instrukcją z kursu. Niestety zawszę dochodzę do takich samych rezultatów. Rozdzieliłem nawet nadajnik i odbiornik na dwie płytki stykowe, żeby wyeliminować problemy z zasilaniem lub jakimkolwiek wzajemnym oddziaływaniem układów oraz ew. wady płytki stykowej. 

Układ działa u mnie tak:

1. Sam odbiornik działa prawidłowo - reaguje na piloty.

2. Odbiornik wydaje się, że również działa - dioda nadawcza świeci się w aparacie telefonu. Podłączyłem również w jej miejsce zwykła diodę LED i ona również świeci.

3. Problem pojawia się gdy oba układy działają jednocześnie i tutaj próbowałem różnych kombinacji:

a) uruchamiam najpierw odbiornik i sprawdzam pilotem czy działa. Następnie uruchamiam nadajnik - jeżeli odbiornik znajdzie się w obszarze nadawania diody IR, to dioda LED zapala się na chwilę po czym gaśnie. Sprawdzam w tym momencie telefonem - dioda IR cały czas nadaje. Sprawdzam odbiornik pilotem - nie reaguje. Przerwanie połączenia i przywrócenie go ponownie powoduje, że dioda LED odbiornika znowu się zapala, a chwili gaśnie. I tak można sobie mrugać przesłaniając  obszar pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem np. ręką.

b) uruchamiam odbiornik i sprawdzam pilotem czy działa, ale nie zwalniam przycisku, żeby dioda cały czas się świeciła. Następnie uruchamiam nadajnik - jeżeli odbiornik znajdzie się w obszarze nadawania diody IR, to dioda LED gaśnie. Jednak w takim układzie testowym pilot, pomimo, że nie zwalniałem przycisku, przestaje mieć jakikolwiek wpływ na odbiornik. Przerwanie połączenia powoduje, że odbiornik znowu reaguje na sygnał z pilota. I tak na zmianę. Wygląda to tak, jakby dioda IR blokowała działanie odbiornika jeżeli ten znajduje się w obszarze jej działania. Natomiast przerwanie połączenia nadajnik-odbiornik powoduje, że sygnał pilota "odzyskuje" wpływ na odbiornik i dioda zaczyna mrugać. Całość działa jak "jednorazowy" detektor przeszkody.

Podsumowując:

1. Układ odbiornika działa prawidłowo. 

2. Układ NE555 działa prawidłowo - sprawdziłem działanie obu scalaków z zestawu + użyłem innego egzemplarza, który działa na 100% prawidłowo w innym układzie.

3. Układ nadajnika generuje sygnały o prawidłowej częstotliwości, bo w przeciwnym razie odbiornik w ogóle by nie reagował. Zrobiłem również test z podmianą np. kondensatora na inny, żeby zmienić częstotliwość i wtedy odbiornik w ogóle nie reaguje. Wniosek jest taki, że częstotliwość nadawania odpowiada częstotliwości odbiorczej odbiornika TSOP.

4. Pomierzyłem rezystory, wymieniłem kondensatory na inne egzemplarze, ale nic to nie daje. 

5. Jedyne co przychodzi mi do głowy to uszkodzona dioda IR, albo posiada ona nieprawidłowe parametry. 

6. Przy okazji sporo się nauczyłem, ale zaczyna mnie ten temat denerwować i zniechęcać.

Będę wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...