Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #9 - czujnik przeszkód, sterownik serwa

Komentator

Pomocna odpowiedź

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Cuby_92_ jeśli przewody od wyprowadzeń 2 i 4 są podłączone poprawnie to wszystko powinno działać. Ewentualny problem może wynikać z tego, że NE555 nie styka się dobrze z płytką stykową. W takiej sytuacji warto:

• Sprawdzić napięcie, które dochodzi do układu - przy włączonym zasilaniu zmierz napięcie między nóżkami 1 i 4 układu NE555.
  • Jeśli napięcie będzie poprawne to spróbuj docisnąć mocniej NE555.
  • Jeśli dociśnięcie nie pomoże to odłącz zasilanie i za pomocą miernika (np. w trybie pomiaru oporu) sprawdź, czy jest elektryczne połączenie między każdą nóżką układu, a innym elementem z danego rzędu na płytce stykowej.

Pamiętaj też, że poprawnie działająca dioda w tym układzie może świecić słabiej niż dioda, która była zasilana prosto przez rezystor, więc może być trudniej zauważyć jej działanie. 

Czy mógłby ktos wyjaśnić jak dokładnie obliczyć ta wartość dla projektu z serwomechanizmem. Bo liczyłem i dla astabilnego i dla monostabilnego i nie chce mi wyjść

@Zaksiu odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się na wcześniejszych stronach tego tematu - zwróć uwagę na ten post oraz odpowiedź, która znajduje się tuż pod nim: https://forbot.pl/forum/topic/9229-kurs-elektroniki-ii-9-czujnik-przeszkod-sterownik-serwa/?do=findComment&comment=159289

Witam  mam pytanie co do czujnika przeszkód w tym kursie. Oczywiście czujnik działa  i zmieniając  parametry rezystorów udało uzyskać się zasięg  do~ 0.4m

Pytanie dotyczy częstotliwości  36kHz, przy założeniu  R2 1,66k   R3  1k  i C 10nF   według obliczeń  uzyskamy  stan wysoki 0,018 ms  stan niski 0,00693 ms  a czas cyklu to   0,0025 ms    z tego wynika że  f wynosi około  39,5 kHz   a nie  36 KHz . a gdy chcę uzyskać zbliżone  36kHz  zmienność  rezystancję R 2 i R3 to układ nie działa .Czy ma z tego rozumieć  ze obliczenia obliczeniami ale dokładne zgranie nadajnika i odbiornika  to metoda prób i błędów lub jeszcze jest coś czego nie wiem .  

pozdrawiam K

@Kolumb zerknij na wcześniejsze strony tego tematu, znajdziesz tam dokładniejsze informacje na temat sposobu dobierania wartości. Warto zacząć tutaj:

• Pomogłeś! 1

Czujnik przeszkód. wzmocniłem zasięg diody iR za pomącą tranzystora NPN. moje złożenia było takie  : stan wysoki ładuję kondensator  , a baza tranzystora zasilana jest z kontestatora  gdy na wyjściu  jest stan  niski .Nie wiem czy tak można ale układ działa  -wzmocnienie jest duże ( do 70mA na mierniku ).Na schemacie elementy które dołożyłem do układu kursu .

schemat. 1.jpg

Edytowano przez Kolumb
  • Lubię! 1

Witam bardzo fajny kurs :) ale mam pytanie odnośnie tego czujnika z ne555 czy można go jakoś przekształcić aby zamiast diody led dać silniczek 6v i co jeżeli bym ją usunął i ten rezystor obok niej i na jej miejsce umieśił silnik może jest artykuł w forbot o takim czujniku bo zależy mi na zbudowaniu czujnika w którym będzie kręcił się silnik do przodu a jak napotka przeszkodę to w tył. Przepraszam jeżeli coś źle napisałem ale jestem zielony już nie kompletnie bo ukończyłem 1 kurs podstaw elektroniki 😉 teraz zaczynam 2 kurs ale przeszkoczyłem na ten temat na chwile bo zależy mi na zbudowaniu takiego układu pozdrawiam proszę o odpowiedz :)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.