Skocz do zawartości

Nowa wersja Arduino UNO z wbudowanym Wi-Fi

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
W końcu doczekaliśmy się oficjalnej wersji Arduino UNO z wbudowanym WiFi. Producent zdecydował się umieścić na płytce znany układ ESP8266.Rozmiar płytki i rozmieszczenie pinów nie zmieniło się, dzięki temu nowa wersja Arduino UNO zachowała kompatybilność z rozszerzeniami dedykowanymi starszej wersji płytki.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• 2 tygodnie później...

Czy to ma sens?

Moduł ESP 12e kosztuje 2.5$, na adapterze 3$.

Można go oprogramować spod IDE Arduino a ma szybszy procesor i więcej pamięci (np. można zrobić na nim radio internetowe z DACiem na I2S).

beroduar, moim zdaniem ATmega została na tej płytce wyłącznie ze względów marketingowych. Faktycznie ciężko znaleźć uzasadnienie dla takiego dublowania. Być może istniała też jakaś umowa z Atmelem, o której nie wiemy 🙂

Atmega dalej posiada więcej GPIO, PWM, toleruje 5V, no i o wiele bardziej oklepana. Kompatybilność milionów przykładowych kawałków kodu z pierwszych wyników wyszukiwania jest chyba największą zaletą całego Arduino,

179 zł chyba ich powyginalo uno clone za 30 zl i esp za 10 = 40 x 4 = 160 czyli za to cena mam 4 zestawy

kupi ten co liczyc nie umie

ps jak sie wstawia komentarz pod artykułem to zle interpretuje polskie znaczki np ł

ps jak sie wstawia komentarz pod artykułem to zle interpretuje polskie znaczki np ł

grizka, możesz powiedzieć z jakiej przeglądarki występuje ten problem? Korzystam z Chrome + W10 (czyli to, co widoczne jest przy Twojej wiadomości), ale u mnie takich problemów nie widać.

Sprawdź, czy korzystając z opcji edycji komentarza będziesz mógł poprawić swoje błędy 🙂

• 8 miesiące później...

W opisie do pltki Arduino UNO Wifi z bootland jest napisane iż można wczytywać program i dane poprzez sieć Wifi . Z taką płytką mamy dwa kontrolery

- Atmel ATmega328 na UNO oraz

- na ESP8266 - chyba RISC 32-bit, 160 MHz MCU: Tensilica L106 low ultra power?

Chcialbym na tym Arduino UNO Wifi korzystać z WebSerwera , który jest tylko na sekcji ESP8266.

Czy istnieje jakiś sposób kierowania z programu Arduino v 1.8.1 dla Windows , dokąd mają

być wczytane programy i dane .

Być może dla USB istnieje jakiś sposób , ale mnie takze interesuje wczytywanie poprzez sieć

Wifi , gdyż całe Arduino musi iść na dach , gdzie ma za zadanie sterowanie systemem antenowym krótkofalowca

de sp9auv

Wszystko jest możliwe, jeśli tylko włoży się w to wystarczająco wiele pracy. ESP8266 daje się programować przez sieć, a atmega programuje się przez UART, który ma normalnie podłączony do ESP8266, czyli też powinno się dać. Problemem może być resetowanie atmegi w celu programowania -- jeśli zarówno ESP8266 jak i atmega mają połączone resety, to może być konieczne przecięcie ścieżki na płytce.

Osobiście jednak raczej radziłbym zaopatrzyć się po prostu w płytkę z ESP8266 i zrobić wszystko na niej -- nie widzę zbyt dużego sensu tego, żeby jeszcze tą biedną atmegę do tego przyczepiać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...