Skocz do zawartości

Problem z Linefollowerem

CriZb

Pomocna odpowiedź

Witam.

Ostatnimi czasy próbowałem stworzyć swojego pierwszego robota smd klasy Linefollower. Udało mi się (mam nadzieję) wszystko dobrze polutować, ale gdy próbuję wgrać program wyskakuje mi błąd "Detected Micro does not match the selected Micro ATMEGA32".

Czy byłby ktoś w stanie mi powiedzieć , czy to przez błąd w schemacie, czy w bascomie? Ewentualnie jakie jeszcze mogą być tego przyczyny. Pierwszy kod miał służyć sprawdzeniu działania układu poprzez podświetlanie 3 diod. Czy program jest napisany poprawnie?

Z góry dzięki za pomoc.

Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie. Jeżeli są jakieś błędy w temacie to przepraszam i proszę o wyrozumiałość. To mój pierwszy temat na forum.

$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 1000000

'Konfiguracja portów
Config Portc = Output
  Portb = &B00000000

Do
   Portc.7 = 1
   Waitms 500
   Portc.7 = 0
   Portc.8 = 1
   Waitms 500
   Portc.8 = 0
   Portc.9 = 1
   Waitms 500
   Portc.9 = 0
   Waitms 500
  Loop

End

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

CriZb, A czym programujesz? Daj jakieś zdjęcia i schemat połączeń najlepiej.

A Bascom... Powiedzenie że ten język jest ślepym zaułkiem byłoby eufemizmem.

To błędna odnoga ewolucji, nie używana właściwie przez nikogo, martwa i zakopana 6 stóp pod ziemią.

No ale ten programator ma złącze 10-pinowe, a na schemacie robota widzimy złącze 6-pinowe. Problem jest gdzieś między programatorem a procesorem, więc skup się na tym odcinku. Fabrycznie nowa ATmega nie pracuje z kwarcu tylko z wewnętrznego generatora 1MHz. Jak masz ustawiony programator? Jakie zworki? Jak zasilasz w czasie próby programowania cały układ? Czy mierzyłeś zasilanie? Ile tam masz? To wszystko jest ważne. Na schemacie widzę też "25MHz" a piszesz, że masz 16MHz. Są jeszcze inne tego typu kwiatki o których "zapomniałeś"?

Chumanista, przestań wciskać każdemu kit o problemie z Bascomem. Każdy język jest tak dobry, jak dobrze rozumie i potrafi wykorzystać go programista. Jedyną wadą Bascoma jest jego ograniczenie do mikrokontrolerów AVR i Xmega. Tutaj problemem jest definicja mikrokontrolera na początku programu, definiujesz megę32 a używasz megi32A a to nie to samo.

Wystarczy zmienić $regfile = "m32def.dat" na $regfile = "m32Adef.dat"

Sabre w trakcie próby zmiany wyskoczył mi komunikat "DAT file:M32ADEF.DAT, not found." da się jakoś pobrać patcha pozwalającego obsłużyć ten kontroler?

Dla pewności. Schemat jest dobry? Mógłby ktoś go sprawdzić? 🙂

EDIT: Programuję przez przejściówkę 10 pin na 6 pin (oszczędność miejsca na płytce), programator mam ustawiony na SLOW oraz POWER, podaję przez niego 5V na płytkę. Mierzyłem napięcie na płytce i wszystko się zgadza. A na schemacie jest 25Mhz ponieważ nie znalazłem w targecie kwarcu 16Mhz w obudowie którą szukałem 🙂

CriZb, nie wiem jaką wersję Bascoma posiadasz. Ja od wielu już lat posiadam oryginał i w nim jest plik M32ADEF.DAT, widocznie w wersji, którą posiadasz go nie ma. Wyślę Ci plik na PW, bo nie jest to żadne łamanie licencji.

• Pomogłeś! 1

Wersja jaką używam to wersja demo ponieważ jak na razie zaczynam zabawę w programowanie czegoś więcej niż ARDUINO.

[ Dodano: 10-04-2016, 23:04 ]

Temat do zamknięcia. Sabre już mi pomógł.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.