Skocz do zawartości

Czy do Arduino można podłączyć kamerę? Test ArduCAM!

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Dużo osób wykorzystujących w swoich projektach Arduino chciałoby podłączyć do niego kamerę. Temat wydaje się trudny, ponieważ platforma ta zdecydowanie nie jest do tego przystosowana.Na szczęście producenci akcesoriów stanęli na wysokości zadania, w sprzedaży znajdziemy kilka kamer, które można podłączyć do Arduino.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

W sumie, to chyba porównywalne rezultaty, tylko dużo taniej, da się uzyskać jednym z tych breloczków z kamerą z Chin, tylko trzeba rozmontować przycisk migawki i zamiast niego podłączyć pin z Arduino. No i nie będzie problemów z zapisem na kartę, bo kamera zrobi to bezpośrednio...

Można też podłączyć raspberry oraz kamerkę - w przypadku zero wyjdzie trochę taniej niż ArduCAM. No i chociaż zapis na sd będzie działał prawidłowo.

Ogólnie artykuł bardzo fajny - potwierdza ogólnie panującą opinię, że co prawda można podłączyć kamerkę do Arduino, ale raczej nie ma sensu.

deshipu, dokładnie - jedyna różnica, że tutaj masz większą swobodę w doborze kamery oraz obiektywu. Do tego możesz programowo zmieniać rozdzielczość zdjęć.

Elvis, ja właśnie bardzo chętnie poczytam pomysły innych osób, bo może zwyczajnie nie wiem jak wykorzystać te moduły... Dla mnie jest to raczej sztuka, dla sztuki. Zdecydowanie ciekawsza jest już wspomniana w artykule PixyCAM.

Wygląda na to że PixyCAM wykorzystuje procesor oparty o Cortex-M4. To nadal trochę mało jak na Computer Vision, ale jak widać lepiej niż stary dobry AVR. Inna sprawa, że CM4 jest też w STM32F4 - może w ramach ciekawostki warto byłoby podłączyć opisywane kamerki do STM32?

W OpenMV też jest Cortex-M4 i jakoś daje radę, przynajmniej o tyle, o ile się dotychczas bawiłem. Kluczem w wizji komputerowej jest niska rozdzielczość (bo i tak rozpoznajemy zazwyczaj duże elementy) i brak kolorów jeśli nie są istotne.

Inna sprawa, że CM4 jest też w STM32F4 - może w ramach ciekawostki warto byłoby podłączyć opisywane kamerki do STM32?

Teraz niestety nie znajdę czasu, aby przepisać całość na STM32, ale będę o tym pamiętał. Może uda się wrócić do tego tematu. Grunt, aby uświadomić większej liczbie osób, że w przypadku Arduino kamera ma nikły sens. Chyba, że ktoś chce zrobić timelapsa rosnącego trawnika 🙂

Inna sprawa, że CM4 jest też w STM32F4 - może w ramach ciekawostki warto byłoby podłączyć opisywane kamerki do STM32?

Teraz niestety nie znajdę czasu, aby przepisać całość na STM32, ale będę o tym pamiętał. Może uda się wrócić do tego tematu. Grunt, aby uświadomić większej ilości osób, że w przypadku Arduino kamera ma nikły sens. Chyba, że ktoś chce zrobić timelapsa rosnącego trawnika 🙂

A mi się wydaje, że sens ma, tylko musisz mieć możliwość programowania obydwu płytek -- wszystkie obliczenia i algorytmy wizji robisz na mocnej płytce z kamerą i odpowiednio do wyników ustawiasz piny GPIO albo przesyłasz sygnał przez I²C czy innego seriala, a dalej programujesz swoje Arduino do reagowania na to tak, jak potrzebujesz. W ten sposób możesz oba systemy z łatwością debugować oddzielnie, nie masz problemów z tym, że biedne Arduino nie ma czasu na robienie czegokolwiek innego, no i nadal możesz większość logiki pisać w znanym sobie środowisku.

Takie "inteligentne czujniki" mają według mnie sporą przyszłość. Na podobne podejście na przykład zdecydował się Bosch z jednym ze swoich czujników położenia (akcelerometr+żyroskop+kompas i do tego wbudowany mikrokontroler robiący to całe całkowanie i filtry Kalmana) -- na wyjściu dostajemy po prostu pozycję.

• Lubię! 1
  • 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Mam ten najtańszy, ArduCam OV7675. Zależało by mi na przesyłaniu obrazu video (jakość nieistotna) lub szybkich poklatkowych zdjęć (3-5x / 1sek.) przez wifi (ESP).

• 1 rok później...

Witam a ja mam pytanie jak najprościej zrobić  FPV  do modelu samochodu RC tak by obraz był przekazywany na ekran np telefonu komórkowego lub ewentualnie na jakiś ekran który można by było użyć jako google VR.

@tom_dud witam na forum 🙂 W takiej sytuacji najlepiej kupić odpowiedni sprzęt w sklepie modelarskim - będziesz miał najlepszy efekt. Możesz działać coś samemu na RPi, ale w tym przypadku gotwiec do FPV będzie najlepszy

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...