Skocz do zawartości

Windows Phone - zdalne sterowanie dronem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć koledzy 😃 ! Buduje swój qadrocopter. Z konstrukcja robota idzie mi całkiem nieźle, ale mam pewien problem z programem. Sęk w tym, ze mój robot będzie sterowany telefonem poprzez bluetooth i nie wiem jak napisać program kompatybilny z aplikacja ( link do aplikacji poniżej ) :

https://www.microsoft.com/pl-pl/store/p/quadcopter-control/9wzdncrdd4fq ( program na urządzenie z systemem Windows ! W moim przypadku telefon )

Aplikacja działa na " podstawie " żyroskopu. Im bardziej wychyle telefon w danym kierunku , tym bardziej zmieni się numeracja w tym kierunku w aplikacji. Po lewej części ekranu jest "suwak" który odpowiada za podanie mocy na silniki. Planowałem sterować robotem w ten sposób, ze po przechyleniu telefonu w prawa stronę mój qadrocopter zwiększy moc w lewych silnikach, dzięki czemu zacznie przemieszczać się w prawo. To samo z innymi kierunkami ( przód, tył, prawo, lewo ).

Potrafi ktoś napisać taki przykładowy program ? Wykorzystał bym go jako "wzór" do tego robota 😉

Z góry dzięki za pomoc

Obawiam się, że "trochę" nie doceniłeś problemu.

Quadcoptery stały się popularne w ostatnich latach dlatego, że dostępne stały się tanie mikrokontrolery i akcelerometry. Przedtem latało się jednowirnikowymi modelami, bo te ma szanse wysterować człowiek. Quadcoptera nie ma szans -- musisz mieć na pokładzie akcelerometr i żyroskop i program, który na ich podstawie będzie utrzymywał całe urządzenie w stabilnej pozycji. Zapomnij o robieniu tego telefonem, a już szczególnie z takim lagiem, jaki ma bluetooth.

Polecam udać się do jakiegoś forum dedykowanego modelarstwu i poszukać tam informacji o tym jak się takie zabawki buduje.

deshipu, oj przesadzasz.

Chodzi mu o to że na kopterze jest normalne sterowanie a telefon mu wysyła docelowy kąt.

Tylko jeszcze nie wie że tego chce.

Ale jest to wykonalne.

Powiem Ci że zainteresowałęś mnie tym tematem. Ale faktycznie, jest aplikacja, a my nie wiemy nawet, z jakimi quadro ta aplikacja jest kompatybilna...

Na czym polega Twój problem? Nie wiesz co wysyła telefon i jak to interpretować, czy nie wiesz jak "wykonać" rozkazy, które wysyła telefon?

[ Dodano: 28-07-2016, 00:00 ]

Poczekaj... a może to jest program kompatybilny z multiwii? Może multiwii ma zaimplementowany jakiś system sterowania copterem przez UART? w sumie się nad tym nie zastanawiałem wcale...

Harnas, tego się nie spodziewałem 😃

Masz coś jeszcze ciekawego na Microsoft Store/Google Play/Apple Store? 😃

Opłacało się kupić płatne konto deweloperskie?

sosnus, pierwszą aktywacje na rok zrobiłem darmowym kodem z dreamsparka, a szczęśliwie niedługo przed upływem roku, Microsoft zmienił zasady że nie trzeba opłacać co roku abonamentu (wtedy chyba 60zł), więc konto mam za darmo 😃

Wtedy bardzo podobało mi się programowanie na smartfony, ale potem jakoś tego nie kontynuowałem, więc to jedyna upubliczniona aplikacja.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...