Skocz do zawartości

Arduino + przekaźniki + krzaki na lcd

Dolc1

Pomocna odpowiedź

Witam mam spory problem z Arduino i już nie mam pomysłu. Proszę o pomoc.

Mianowicie Zrobiłem projekt kontroler Akwariowy oparty o Arduino Mega2560 klon. Moduł RTC3231 lcd 4x20 i2c i ośmiokanałowy moduł przekaźników RM10 5V z izolacją optoelektroniczną 10A/125VAC. Trzy przekaźniki sterują urządzeniami na 240V i kolejne trzy pompkami na 12V. Problem polega na tym że w momencie włączenia a czasem wyłączenia przekaźnika sterującego urządzeniem na 12V (problem tylko z tymi na 12V) wysypuje się wyświetlacz wychodzą jakieś krzaki. Problem zdarza się raz na około 10 prób. Dodam że Arduino zasilam 9V 2A i jednocześnie pracują maksymalnie 4 przekaźniki w tym tylko jeden na 12V. Proszę o pomoc z góry dziękuje.

Pokaż schemat połączenia przekaźników z arduino.

PS. Wakat wróżki mamy wolny, gdyby ktoś z odpowiednimi umiejętnościami chciał objąć to stanowisko 🙂 .

czepiasz się, nie trzeba być wróżką tylko umieć w przeglądarce wyszukać (tego chyba w gimnazjum uczą) moduły użyte przez kolegę, jeśli układ działa (a tak zrozumiałem) to problem nie jest w podłączeniu tych modułów.

zamiast pomóc to próbujesz być mądry i/lub dowcipny, jakoś kiepsko............ 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

PS. Wakat wróżki mamy wolny, gdyby ktoś z odpowiednimi umiejętnościami chciał objąć to stanowisko 🙂 .

czepiasz się, nie trzeba być wróżką tylko umieć w przeglądarce wyszukać (tego chyba w gimnazjum uczą) moduły użyte przez kolegę, jeśli układ działa (a tak zrozumiałem) to problem nie jest w podłączeniu tych modułów.

zamiast pomóc to próbujesz być mądry i/lub dowcipny, jakoś kiepsko............ 🙂

Przyganiał kocioł garnkowi. Rozumiem, ze ty już wyszukałeś i pomogłeś?

Przyganiał kocioł garnkowi. Rozumiem, ze ty już wyszukałeś i pomogłeś?

no nie wiem czy zauważyłeś, ale kolega sam rozwiązał problem, i nie leżał on po stronie użytych modułów

Rozwiązałem problem wlutowałem po 2 kondensatory 100nF na każdą pompkę. Zrobiłem ponad 50 prób i wszystko śmiga jak w zegarku. Dzięki za odpowiedź.

Jeśli problemem były impulsy na indukcyjności pompki (zakładam, że to pompka na napięcie stałe) to nie jest rozwiązanie, raczej tłumienie problemu. Gdyby kondensatory miały większą dobroć i układ wpadał w rezonans to mogłoby być jeszcze gorzej. Rozwiązanie masz pod ręką. Obejrzyj moduł przekaźników i zobacz co tam jest podłączone równolegle do cewki przekaźnika.

Jestem ciekawy jak te zakłócenia przechodziły przez przekaźnik do Arduino. Wydaje się że powinny tam być dwa odseparowane zasilacze 9V do Arduino i 12V do pompek. No właśnie wydaje mi się, bo brak schematu.

JAMBALAYA ja mam trochę inną definicję działającego urządzenia, powinno działać w 100% przypadków.

wyjaśnie kilka niejasności pompki są napędzane silnikami 12v DC posiadam 2 oddzielne zasilania 12V 2A na pompki i 9V 2A zasila Arduino. Co do sugestii grg0. Domyślam się że chodzi ci o zastosowanie diody? O zastosowaniu diody też myślałem i podejrzewam że również rozwiązała by problem a możliwe że nawet była by lepszym rozwiązaniem. Natomiast nie zmienia to faktu że kondensatory rozwiązują problem w wystarczającym stopniu. Dlaczego nie zastosowałem diody? Niestety ale wszystkie elementy elektroniczne jestem zmuszony kupować wyłącznie przez internet co wiąże się z czekaniem a kondensatory miałem pod ręką to zastosowałem a że od tygodnia intensywnie testuje kontroler i wszystko działa bez najmniejszych problemów to tak zostawie. dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...