Danielos01 Napisano Listopad 3, 2016 Udostępnij Napisano Listopad 3, 2016 Witam zacząłem programować miktokontrolery przy pomocy Arduino IDE. Do ATtiny znalazłem cały plik w .zip ze wszystkimi płytkami. Czy wie ktoś skąd wezmę takie biblioteki płytek do ATmegi??? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Listopad 3, 2016 Udostępnij Listopad 3, 2016 Plik zip z płytkami? To znaczy jak rozpakujesz, to wyskakują z komputera płytki, czy co? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
slawko_k Listopad 4, 2016 Udostępnij Listopad 4, 2016 A o którą atmegę Ci konkretnie chodzi? Bo paczki ściąga się pod konkretną. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Danielos01 Listopad 4, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 4, 2016 Konkretnie do AVR ATmega328P-PU. A nie ma zip do paru bibliotek, tak jak ściągnąłem do ATtiny?? [ Dodano: 04-11-2016, 18:04 ] Albo jakaś strona gdzie jest ich więcej. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Treker (Damian Szymański) Listopad 6, 2016 Udostępnij Listopad 6, 2016 Danielos01, ale czego konkretnie szukasz? Mikrokontroler, który wskazałeś siedzi np. w ArduinoUNO. Nie ma konieczności pobierania żadnych bibliotek, wystarczy wskazać w kompilatorze odpowiednią płytkę. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Danielos01 Listopad 7, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 7, 2016 Sorki już zczaiłem, ma jeszcze jedno pytanko. Przy łączeniu mikrokontrolera z Arduino dodaje się kondensatory, rezystor i kwarc. Mam pytanko skąd mam wiedzieć ile MHz ma mieć kwarc? Czy to zależy ode mnie? I czy jak dam sobie kwarc np. 8MHz to też musze wybrac płtke przy programowaniu np. ATtiny85 8MHz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Listopad 7, 2016 Udostępnij Listopad 7, 2016 Tak, oraz musisz ustawić przełączniki (fuse bits) żeby taki właśnie kwarc był obsługiwany. Domyślnie attiny używa wewnętrznego oscylatora. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Danielos01 Listopad 7, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 7, 2016 A co to jest ten ustawić przełączniki (fuse bits)? Pierwszy raz o tym słyszę. Napisałeś także że ATtiny używa własnego oscylatora czy to oznacza że nie jest konieczny ten zewnętrzny kwarc? Mam jeszcze pytanie czy w ATMega jest tak jak w ATtini, że trzeba dawać kwarc i czy może on mieć dowolną częstotliwość? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Listopad 7, 2016 Udostępnij Listopad 7, 2016 Zarówno Atmegi jak i Attiny mają wewnętrzne oscylatory, których mogą używać zamiast zewnętrznych. Nie mogą mieć dowolnych częstotliwości, trzeba przeczytać w nocie katalogowej jakie są możliwe. Na przykład ATmega328p obsługuje 8Mhz lub 16Mhz. Generalnie wszystko jest opisane w nocie katalogowej. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Danielos01 Listopad 8, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 8, 2016 Dzięki za pomoc. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »