Skocz do zawartości

Jak dobrać rezystor do diody? Różne metody zasilania LED!

Pomocna odpowiedź

Dnia 5.10.2021 o 09:23, H1M4W4R1 napisał:

To kwestia założeń. Teoretycznie napięcie przewodzenia dla diody czerwonej znajduje się w zakresie 1.6-1.9V. Gdybyśmy przyjęli 1.6V, to część diod mogłaby "nie działać", stąd przyjęcie 1.9V. Taki odruch inżynierski, którego często zapomina się wyjaśnić.

Ewentualnie mogło chodzić o tolerancje, gdyż (1.9-1.6)/1.6 = approx. 20%, czyli okolice tolerancji, w której produkowane są diody.

Dziękuję za wyjaśnienie :)

• 1 miesiąc później...
  • 10 miesiące później...
(edytowany)

Czy dobrze rozumiem, że jeśli będziemy mieli baterię 1,5V (np. R11), to wówczas rezystor nie jest potrzebny, skoro napięcie baterii jest niższe niż nominalne napięcie przewodzenia diody?

edit: już rozumiem, na takiej baterii dioda nie zaświecie z uwagi na za małe napięcie, ale rozumiem, że przy dwóch bateriach 1,5V biała dioda zaświeci i nie potrzebuje rezystora, bo jej nominalne napięcie przewodzenia to 3V, zgadza się?

Edytowano przez ruiqem

@ruiqem tak, można tak zrobić. W wielu małych breloczkach świecących jest to realizowane właśnie w taki sposób - 2 baterie i dioda. W praktyce rzadko jest to możliwe i w zdecydowanej większości przypadków potrzebny jest rezystor dla diody.

• 3 miesiące później...

Piszecie, że nie ma znaczenia z jaką kolejnością połączymy diodę z rezystorem (oczywiście w szeregu) i tyle teorii...  w praktyce ma - może później nie pasować do obudowy 🙂 

• 1 rok później...
(edytowany)

Tak mi się przypomniało:

zle.thumb.jpg.49b73898c75851cb74775b1ad5ad23b5.jpg

"Lampki" USB powszechnie dostępne na rynku:

lampka_usb.thumb.jpg.b7c011d31b84a8e945cc1e8830c9100f.jpg

Czyżby premedytacja? Te ledki mają większy zakres prądu, ale czy jest to właściwe?

Edytowano przez orb777
  • 8 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
Dnia 1.12.2025 o 10:17, Vardistan napisał:

tak jak było napisane aby "spróbować eksperyment samemu" spróbowałem, i spaliłem sobie dwa LEDy z zestawu xD
apparently 330R nie wystarczył dla biednych diod [*]

Chciałbym dodać sprostowanie, diody nie są spalone, ale nie działały od razu zmianie podłączenia.
Podłączyłem diody tak jak było pokazane w przykładzie, dioda przy 330R nie świeciła, potem zamieniłem diody podłączone w 330R i 1k, i żadna z nich nie świeciła, następnego dnia obie działały.

Gdyby ktoś wiedział co się stało byłbym wdzięczny za odpowiedź 😄

52 minuty temu, orb777 napisał:

@Vardistan, diody mają biegunowość, może to.

upewniłem się żeby dłuższą nóżkę dać do plusa, krótszą do minusa, szczerze nwm co zrobiłem nie tak, starałem się postępować zgodnie z przykładem, nawet wszystko powpinałem w dokładnie te same miejsca na breadboardzie.
Może spróbuję jeszcze raz i zobaczę jak wyjdzie, może coś przeoczyłem i źle podłączyłem, chociaż miałem też problem z jednym przykładem z kursu elektroniki, gdzie relay nie przełączał się tylko brzęczał po spięciu jumperów.

(edytowany)

@Vardistan, jak wszystko zawodzi, sprawdź ciągłość obwodu multimetrem. Płytki stykowe też bywają różnej jakości.

Odnośnie przekaźnika, może za mały prąd lub napięcie na cewce, wtedy nie ma siły domknąć styku i brzęczy. Jeżeli podawałeś zasilanie na cewkę przez tranzystor, to mógł nie wyrabiać, zdarzają się wadliwe. Sam nie tak dawno wymieniałem tranzystory smd w gotowych modułach przekaźników, bo część z nich nie domykała styku, mimo właściwego zasilania.

Edytowano przez orb777

@Vardistan pamiętaj, że rezystory (przede wszystkim one ale inne elementy też) mogą mieć resztki kleju na końcach nóg, i szczególnie na stykówce (gdzie ta noga lata jak Żyd po pustym sklepie) nie zawsze kontaktują.

22 godziny temu, ethanak napisał:

@Vardistan pamiętaj, że rezystory (przede wszystkim one ale inne elementy też) mogą mieć resztki kleju na końcach nóg, i szczególnie na stykówce (gdzie ta noga lata jak Żyd po pustym sklepie) nie zawsze kontaktują.

wydaje mi się że mogło tak być, bo powtórzyłem eksperyment i suprise suprise, działało 😅
ewentualnie coś źle podłączyłem za pierwszym razem, zaraz ogarniam co spaprałem w relayu 😄

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...