Skocz do zawartości

Płytka stykowa - Czy warto ??

Pomocna odpowiedź

Jasne, jak dotąd nie miałem z tym problemów. Czasami się ułamie jakiś kabelek, ale to normalne, jak się go za dużo razy powygina

Z lutowaniem golpinów to bardzo eleganckie podejście, ale w tym wypadku też bym kupił gotowe kabelki 🙂 Ale podejrzewam, że one wcale nie muszą być najlepszej jakości i też pewnie w końcu się wyłamią.

Z lutowaniem golpinów to bardzo eleganckie podejście, ale w tym wypadku też bym kupił gotowe kabelki 🙂 Ale podejrzewam, że one wcale nie muszą być najlepszej jakości i też pewnie w końcu się wyłamią.

Ja właśnie sobie lutowałem goldpiny, ale niestety po dłuższym używaniu widzę, że są one za grube i za bardzo rozchylają styki.

Czyli tylko ściągasz izolacje?

Ja lutowałem goldpiny i zakrywałem rurką termokurczliwą. Zdaje to egzamin?

Tak jak już pisano wcześniej, dobrym rozwiązanie jest użycie skrętki komputerowej. Taka skrętka ma osiem żył z drutu miedzianego o odpowiedniej grubości do użycia z płytką stykową.

Kupując płytkę stykową (bardzo ją polecam) kupiłem razem takie powyginane kabelki do łączenia i szczerze wam powiem że wolę kable ze skrętki niż tamte. Fakt faktem ładniej wyglądają na płytce ale to nie o wygląd chodzi lecz o poręczność. Tak więc nie warto kupować tych kabelków. Pozdrawiam

• 1 rok później...

A czy poszczególne "gniazdka" płytki są ze sobą "domyślnie" połączone? Na przkład czy jedna kolumna lub wiersz są razem zwarte ze sobą? Proszę o szybką odpowiedź, planuję kupić płytkę.

Ta duża wersja składa się z mniejszych modułów.

Większość firm produkuje właśnie takie małe, które jednak można dowolnie łączyć (mają specjalne "zatrzaski")

Kupiłem tą największą i powiem tak :

Kiedy robię coś na takiej płytce to mi nie wychodzi, kiedy po 2 dniach (czytaj czas robienia PCB) lutuję to, to działa koncertowo.

Ale płytkę polecam bo przy układach z mikrokontrolerami się na pewno przyda 😉

Płytki stykowe sa niezastąpione, tylko trzeba super uważać przy montażu bo łatwo popełnić błąd, ja kilka razy się zagapiłem i popaliłem se elementy bo nie zwróciłem uwagi że dana "ścieżka" jest już "zajęta". Co do wielkości to ja polecam te "średnie" (to są dwie takie jak powyżej w plastikowej obudowie), estetycznie wygląda, cenowo wychodzi podobnie co 2 mniejsze, wielkość wystarczająca do budowy dość skomplikowanych układów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...