Laik Napisano Lipiec 6, 2007 Udostępnij Napisano Lipiec 6, 2007 Mam zamiar kupić sobie Płytkę Stykową z Allegro i nie wiem czy sie opłaca ją w ogóle kupować. Jestem początkujący (nawet bardzo). Wypatrzyłem taka płytkę : http://www.allegro.pl/item207999729_duza_plytka_stykowa_przewody.html Warto ?? Lub może coś innego.
Decado Lipiec 6, 2007 Udostępnij Lipiec 6, 2007 Tak opłaca się sam taką posiadam i sprawuje się bardzo dobrze. Wiele układów najpierw powstaje na niej a potem na laminacie Pozdrawiam 1
pidpawel Lipiec 8, 2007 Udostępnij Lipiec 8, 2007 Bardzo zachęcam! Ja posiadam 2 najmniejszych rozmiarów jakie są w avt dostępne. Pomaga to bo można wsadzić w większy projekt prototyp i testować
ziober Lipiec 20, 2008 Udostępnij Lipiec 20, 2008 ja odrazu kupiłem sobie taką 4 bloki na allegro ;d ale muszę powiedzieć ze bardzo zadowolony jestem, bo w każdej chwili mogę wszystko zdjąć a elementy z poprzedniego projektu użyć w następnym ;] no i nie trzeba tego za każdym razem odlutowywać jak na płytkach uniwersalnych
misiek1994 Lipiec 21, 2008 Udostępnij Lipiec 21, 2008 W zasadzie to różnie z nimi bywa. Jak komuś rzeczywiście nie chce sie lutować, to owszem - niech sobie kupi. Ale jak dla mnie (mimo, iż ją posiadam jakby co ) to za duzo kombinacji. Osobiście mi schodzi 5x szybciej zlutować to do kupy niż zastanawiać się nad połączeniami na stykówce.
pidpawel Lipiec 21, 2008 Udostępnij Lipiec 21, 2008 idzie się przyzwyczaić i wtedy robi się to biegle poza tym wiesz jak fajnie jest? Robisz dajny na to układ, gdzie program miał się zmieścić w mega8, a tu okazuje się w trakcie pracy, że nici - potrzeba jeszcze licznika czy coś... no to mu megę32 wiem, że inne obudowy i właśnie o to chodziło dziurki cię nie ograniczają
Treker (Damian Szymański) Lipiec 21, 2008 Udostępnij Lipiec 21, 2008 Płytka stykowa jest wygodniejsza
Kshaq Lipiec 23, 2008 Udostępnij Lipiec 23, 2008 Ja sobie niedawno sprawiłem taką płytkę i jestem z niej bardzo zadowolony. Myślę, że dla początkujących jest to wielka pomoc. W razie pomyłki można szybko coś poprawić i równie szybko można przetestować różne warianty. To się przydaje zwłaszcza gdy brakuje jeszcze doświadczenia w budowaniu układów elektronicznych. Koszt najprostszej płytki stykowej to koszt ok. dwóch podobnej wielkości płytek uniwersalnych, a kabelki można zrobić samemu z kawałka skrętki komputerowej. Od razu powiem, że warto kupić jak największą płytkę na jaką nas stać (jakoś trzeba przeboleć ten wydatek). Ja się zastanawiałem nad kupnem tej średniej (w końcu robot to nie płyta główna komputera) ale ostatecznie kupiłem tą największą i była to dobra decyzja. Wiem, że gdybym kupił małą to już by mi brakowało miejsca. Oczywiście jeśli nas nie stać na dużą to trzeba kupić małą, ale plus jest taki, że po pewnym czasie można dokupić drugą i je połączyć.
Gość Lipiec 23, 2008 Udostępnij Lipiec 23, 2008 Macie może jakieś sklepy, gdzie kupujecie kable do łączenia na tych płytkach?
misiek1994 Lipiec 23, 2008 Udostępnij Lipiec 23, 2008 Ja mam kable specjalnie do stykówki z avt. Ale zwykłe tez mogą być.
Kshaq Lipiec 23, 2008 Udostępnij Lipiec 23, 2008 Sprawdź na allegro, jak szukałem dla siebie to ktoś oferował zworki do płytek. Ja osobiście korzystam ze skrętki komputerowej. Z 2m kabla po 1,5 można zrobić sobie stos zworek dowolnej długości w ośmiu kolorach.
Gość Lipiec 23, 2008 Udostępnij Lipiec 23, 2008 Kshaq: Tylko że to dość czasochłonne ;/ Ale poszukam na allegro.
Kshaq Lipiec 23, 2008 Udostępnij Lipiec 23, 2008 Co jest czasochłonne? Zrobienie sobie tych paru kabelków? Pierwsze 10 zdąże zrobić zanim z forum przejdziesz na allegro i znajdziesz kogoś kto oferuje takie zworki Zanim sfinalizujesz transakcje będę miał już tyle co przyjdzie do Ciebie w pudelłku No chyba, że ja o czymś nie wiem Najlepszy sposób, to przyciąć ucinaczami i albo dobry ściągacz do izolacji albo nożyk do tapet do obrobienia końcówek. Produkcja jednego kabelka to 15 sekund może, a za zaoszczędzone 10-15 zł mozna kupić coś innego do robota
Gość Lipiec 30, 2008 Udostępnij Lipiec 30, 2008 Czyli tylko ściągasz izolacje? Ja lutowałem goldpiny i zakrywałem rurką termokurczliwą. Zdaje to egzamin?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »