Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #5 - instalacja/komunikacja przez UART

Pomocna odpowiedź

wpisuję w konsoli:

sudo raspi-config, następnie wybieram system options --> wireless LAN, wpisuję SSID i hasło i nie łączy mnie chyba, bo po wpisaniu w konsoli ifconfig nie wyświetla mi IPv4

• 2 tygodnie później...

Witam 

Instalując system przez UART muszę wypalić go na karcie pamięci, czy muszę formatować tą kartę z programem NOOBS? Chciałbym też zrobić instalacje systemu dwoma pozostałymi metodami.

• 1 miesiąc później...
(edytowany)

Witam wszystkich,
Gdy próbuję uruchomić Raspberry Pi 4B przez uart (zrobiłem wszystkie kroki po kolei, tak jak w kursie), łącząc się przez PuTTy na Ubuntu 20.10 pokazuje się coś wyglądającego jak białe pole na czarnym tle, czasami urozmaicone jakimiś znaczkami (obrazu nie mogę wysłać, ponieważ nie chcę się poprawnie załadować).

Edytowano przez Mongooose
(edytowany)

@Mongooose witam na forum 🙂

11 godzin temu, Mongooose napisał:

białe pole na czarnym tle, czasami urozmaicone jakimiś znaczkami

Mógłbyś wrzucić zdjęcie tego?

Edytowano przez Gieneq
  • 1 rok później...

Teprve začínám a hned trochu tápu. Při zprovoznění komuniíkace přes seriový port a pomocí Putty jsem zadal dle návodu login pi a heslo rasperry ale píše mi to Login incorrect asi špatný login? Nevíte

Děkuji

• Lubię! 1

@kelblerf hello! I will try to help you through the translator. We'll see how it goes:

Jak jste systém instalovali? Pokud používáte nejnovější verzi softwaru, měli byste být při přípravě karty dotázáni, jaké přihlašovací údaje chcete nastavit.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
  • 5 miesiące później...

Cześć!
Mam pytanie, może dosyć trywialne ale jeżeli chciałbym połączyć się z malinką przez sieć to czy fakt, że na karcie SD z zestawu jest już NOOBs coś zmienia? Chciałbym się upewnić zanim użyje sposobu instalacji "na pustej karcie" SD.

Właśnie próbuje połączyć się z RPi przez sieć, udało mi się po adresie IP połączyć przez PuTTY ale niestety nie mogę się zalogować na malinkę bo komunikat odsyła do strony która mówi, że z uwagi na bezpieczeństwo zaktualizowano sposób logowania i nie można już użyć domyślnego hasła raspberry, tylko już wcześniej trzeba za pomocą kreatora utworzyć konto z własnym hasłem, które później posłuży do logowania. Czy to znaczy, że bez osobnego monitora i klawiatury nie jestem w stanie się połączyć? 

https://www.raspberrypi.com/news/raspberry-pi-bullseye-update-april-2022/

@Joa66 a jak wgrałeś system operacyjny na kartę? Czy wgrywałeś go za pomocą linkowanego wyżej Raspberry Pi Imager? Jeśli tak, to podczas tej operacji jest możliwość ustawienia loginu i hasła.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...