Skocz do zawartości

[Line Follower] Atmega8, L293D, LM324, 4 czujniki

Pomocna odpowiedź

Tylko, że już i tak, w tym projekcie, trzeba użyć przetwornika ADC do odczytu danych z sharp'ów. Więc to nakładu pracy zbytnio nie zwiększy.

Też wiele zależy od języka w jakim jest napisany program, bo jak w bascomie to niema żadnego problemu, a w C jest trochę trudniej.

Najlepiej poszukaj opisu psotka 3, chyba w tamtym temacie Sabre pisał o kalibracji...

Albo w ogóle szukajka na "kalibracja" i powinno być :]

edit: a jak Ci się nie chce, to po prostu sprawdź sobie co Ci wychodzi dla linii, co dla podłoża i weź "tak pośrodku" ;]

Ja tak poza tematem dodam, że w sporo niepotrzebnych miejscach postawiłeś te zielone kropki na schemacie 😉

Powinny one być tylko i wyłącznie, tam gdzie ścieżki przecinają się z innymi i MAJĄ się tam połączyć 😉

Dzięki za rady. Zaprojektowałem płytkę. Niestety musiałem zrezygnować ze złącza ISP ( nie mogę powiększyć wymiarów płytki) i usunąłem też LM324 na rzecz podłączenia czujników bezpośrednio do atmegi. Może ktoś rzucić na nią okiem i powiedzieć czy jest wszystko ok.

Schemat ze zmianami:

Płytka:

-------------------------------------

Poprawiłem schemat

Dla lepszego odfiltrowania zakłóceń z sharp'ów powinieneś użyć dwóch dławików i dwóch kondensatorów po jednym na każdy czujnik.

T1 kolektor zielona kropka w złym miejscu powinna być wyżej

Brak kropki między gniazdami do sharp'ów.

Ale płytka jest dobrze zaprojektowana? Zastosowałem jeden dławik i kondensator bo ma tylko wykryć czy coś jest około 10cm z przodu czy nie. Nie ma to służyć do jakiegoś super dokładnego pomiaru odległości.

Płytka jest zaprojektowana źle, nie wiem skąd wziąłeś taką obudowę do ATmega48, ale ten procek w takiej nie występuje, powinna być ta szersza wersja 28 PDIP.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...