rasta Lipiec 10, 2009 Udostępnij Lipiec 10, 2009 Tylko zabawa z ADC też wymaga chwilki, wiem, bo sam właśnie próbuję :]
pawel Lipiec 10, 2009 Udostępnij Lipiec 10, 2009 Tylko, że już i tak, w tym projekcie, trzeba użyć przetwornika ADC do odczytu danych z sharp'ów. Więc to nakładu pracy zbytnio nie zwiększy. Też wiele zależy od języka w jakim jest napisany program, bo jak w bascomie to niema żadnego problemu, a w C jest trochę trudniej.
bb5 Lipiec 10, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 10, 2009 Program powoli piszę sobie w BASCOMIE. Tylko z czym to porównać?
rasta Lipiec 10, 2009 Udostępnij Lipiec 10, 2009 Najlepiej poszukaj opisu psotka 3, chyba w tamtym temacie Sabre pisał o kalibracji... Albo w ogóle szukajka na "kalibracja" i powinno być :] edit: a jak Ci się nie chce, to po prostu sprawdź sobie co Ci wychodzi dla linii, co dla podłoża i weź "tak pośrodku" ;]
Bobby Lipiec 12, 2009 Udostępnij Lipiec 12, 2009 A tak na temat tego złącza programowania, w eaglu są gotowe biblioteki - masz złącze z opisanymi wyjściami.
Treker (Damian Szymański) Lipiec 13, 2009 Udostępnij Lipiec 13, 2009 Ja tak poza tematem dodam, że w sporo niepotrzebnych miejscach postawiłeś te zielone kropki na schemacie Powinny one być tylko i wyłącznie, tam gdzie ścieżki przecinają się z innymi i MAJĄ się tam połączyć
bb5 Lipiec 13, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 13, 2009 Dzięki za rady. Zaprojektowałem płytkę. Niestety musiałem zrezygnować ze złącza ISP ( nie mogę powiększyć wymiarów płytki) i usunąłem też LM324 na rzecz podłączenia czujników bezpośrednio do atmegi. Może ktoś rzucić na nią okiem i powiedzieć czy jest wszystko ok. Schemat ze zmianami: Płytka: ------------------------------------- Poprawiłem schemat
Treker (Damian Szymański) Lipiec 14, 2009 Udostępnij Lipiec 14, 2009 Dla lepszego odfiltrowania zakłóceń z sharp'ów powinieneś użyć dwóch dławików i dwóch kondensatorów po jednym na każdy czujnik. T1 kolektor zielona kropka w złym miejscu powinna być wyżej Brak kropki między gniazdami do sharp'ów.
bb5 Lipiec 14, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 14, 2009 Ale płytka jest dobrze zaprojektowana? Zastosowałem jeden dławik i kondensator bo ma tylko wykryć czy coś jest około 10cm z przodu czy nie. Nie ma to służyć do jakiegoś super dokładnego pomiaru odległości.
Sabre Lipiec 14, 2009 Udostępnij Lipiec 14, 2009 Płytka jest zaprojektowana źle, nie wiem skąd wziąłeś taką obudowę do ATmega48, ale ten procek w takiej nie występuje, powinna być ta szersza wersja 28 PDIP.
bb5 Lipiec 14, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 14, 2009 Występuje: http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4386&producent= Możesz powiedzieć co jest źle w tej płytce?
Mihau Lipiec 14, 2009 Udostępnij Lipiec 14, 2009 100uF to za duży kondensaator. Ja zawsze daje 2 x po 100nF i 22uF
Sabre Lipiec 14, 2009 Udostępnij Lipiec 14, 2009 Występuje: http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4386&producent=Możesz powiedzieć co jest źle w tej płytce? Faktycznie jest ok, biję się w pierś, w dokumentacji ta obudowa wydaje się szersza od zwykłego dipa. Są dwa typy tej obudowy jedna ma rozstaw 7,62mm (DIP28W), druga ma 15,24mm (DIP28). Na zdjęciach w tme jest układ w tej szerszej obudowie.
Mihau Lipiec 14, 2009 Udostępnij Lipiec 14, 2009 To już jak chcesz, ja bym tam dał mniejszy, bo zanim układ zadziała, kondensatory muszą się naładować.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »