Skocz do zawartości

Sonoff - bezpieczeństwo sterowania ze smartfona

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Jestem nowy na forum, jednak od jakiegoś czasu interesuje się elektroniką i staram się wykonywać różne projekty elektroniczne.

Mam pytanie odnośnie sterownika SonOff opisanego na https://www.elektronika24.pl/blog/baza-wiedzy/sonoff/

Chciałbym go wykorzystać do sterowania oświetleniem bożonarodzeniowym na zewnątrz z mojego smartfona.

W aplikacji, którą się instaluje, aby używać SonOff trzeba podać hasło do WiFi oraz.

Czy podawanie hasła do swojego WiFi jest bezpieczne?

Wygląda to urządzenie na bajecznie proste w obsłudze. Gdzie problem? Musisz mu podać hasło do Wi-Fi bo inaczej jak ma się połączyć z routerem, telefonem? To tak jakbyś kupił nowy komputer przyniósł go do domu, włączył i dziwił się, że nie łączy się z internetem tylko pyta o hasło do Wi-Fi.

W aplikacji, którą się instaluje, aby używać SonOff trzeba podać hasło do WiFi oraz.

Czy podawanie hasła do swojego WiFi jest bezpieczne?

Czasami zdarzają się "afery", że jakiś chiński sprzęt w tle szpiegował/korzystał z internetu w innym celu, niż można byłoby się tego spodziewać. Jednak raczej zagrożenie nie jest zbyt duże, akurat Sonoff jest dość popularny i pewnie użytkownicy zauważyliby jakieś anomalie 😉 Zawsze dla bezpieczeństwa można w domu utworzyć drugą sieć wifi (wystarczy najtańszy router), do której będziesz podpinał wszystkie gadżety. Przynajmniej w teorii daje to jakieś bezpieczeństwo, bo komputery PC masz wtedy w "osobnej" sieci lokalnej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...