Skocz do zawartości

Arduino MEGA i BLYNK, LCD odchodzi do lamusa...

Pomocna odpowiedź

• 2 tygodnie później...

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Ostatni DS nie podłaczony... i jeden DHT zewnętrzny też.😉

[ Dodano: 11-02-2018, 19:06 ]

Dodatkowy LCD też na miejscu:

i działanie:

Fajny pająk w szafce 😅 ...

• 1 miesiąc później...

Ostatnio mało czasu na prace praktyczne, wiec tylko trochę teorii wieczorami, ale nie mogłem patrzeć na mojego pająka i trochę przerobiłem płytkę 😋

Działają też w końcu wszystkie czujniki i przekaźniki:

Widać też wariującą diodę z linijki ws2812, świeci jak chce albo wcale....

• Lubię! 1
  • 7 miesiące później...

Niespecjalnie rozwijam, brak czasu, po prostu używam tego co pomogliście mi zbudować rok temu. Do implementacji funkcji głosowych też mnie zainspirowałeś artykułem "Amazon Alexa i Google Assistant na ESP32?". Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak Google Assistant☺️. Trochę poszperałem w sieci, niestety asystent jest w Polsce jeszcze niedostępny, ale jakimś sposobem po zainstalowaniu google launchera asystent też mi się włączył. Fajna sprawa. Potem już tylko pomoc ze strony apki IFTTT i steruję głosowo arduino:-). Osobiście wydaje mi się, że otwiera się nowy rozdział w sterowaniu domem. U mnie, laika,  kiedy wchodzę do kuchni proszę swój tablet z projektu, bez jego dotykania, o włączenie muzyki z youtuba, pytam o pogodę, proszę o opowiedzenie żartu, a od wczoraj potrafię nawet sterować przekaźnikami;-). Dodatkowo mam ten tablet podpięty do https://www.gotronik.pl/tda7492p-wzmacniacz-audio-2-x-25w-modul-bluetooth-p-4070.html z osobnymi głośnikami, także nie ma problem głośnością😀DSC_0037.thumb.JPG.b33ba629dce18b5ee228aba0aeac232f.JPGDSC_0039.thumb.JPG.2cc513a3e97fa951dfc861a63f7ce27e.JPG   

• Lubię! 2

Dzisiaj wymieniłem drugą linijkę LED, kupiłem w zeszłym tygodniu w Botlandzie, ostatnia dioda wreszcie działa jak powinna, tamta linijka jest coś nie tak, sprawdzałem ją dzisiaj i za chiny nie chce działać poprawnie ta ostatnia dioda. Dołożyłem też sterowanie głosowe reszty przekaźników. Wymieniłem też DHT22, bo po roku na zewnątrz zaczął pokazywać ciągle 99% wilgotności, temperatura była ok.

Cały rok miałem problem z RTC1307, który po resecie lub wyłączeniu prądu zaczynał pokazywać "swoją" datę i godzinę wziętą z kosmosu. Przyjrzałem się temu i okazało się, że po resecie on ustawiał tą datę i godzinę jaką miał wgraną przy wgrywaniu programu, wcześniej nie zauważyłem tej zależności. Wgrałem więc cały program wraz z kodem odpowiedzialnym za ustawienie czasu i daty, a potem wgrałem drugi raz ten sam program, tylko zakomentowałem linijkę odpowiedzialną za ustawianie tego czasu i daty. PROBLEM ZNIKNĄŁ. Czas i data są wyświetlane prawidłowo.  Dlaczego nikt mi nie napisał, że tak trzeba zrobić😡? Pzdr.

• Lubię! 1
1 godzinę temu, SOYER napisał:

Wgrałem więc cały program wraz z kodem odpowiedzialnym za ustawienie czasu i daty, a potem wgrałem drugi raz ten sam program, tylko zakomentowałem linijkę odpowiedzialną za ustawianie tego czasu i daty. PROBLEM ZNIKNĄŁ. Czas i data są wyświetlane prawidłowo.  Dlaczego nikt mi nie napisał, że tak trzeba zrobić😡?

Będziesz miał "nauczkę" na przyszłość, aby dokładnie sprawdzać dokumentację biblioteki 😉 Grunt, że to nie był jakiś poważny problem, który sparaliżował działanie Twojego systemu 😉

Teraz mam zamiar połączyć mój projekt z systemem monitoringu. Generalnie niby prosta sprawa, kiedy ktoś zadzwoni do drzwi, żeby tablet włączył apkę z podglądem z kamer. Pewnie będzie trzeba jakieś ESP włożyć do puszki z włącznikiem albo gdzieś podłączyć przy dzwonku w przedpokoju... Chciałbym też przekierować sygnał z domofonu analogowego podpiętego do centralki Bramotel i zwykłego telefonu bezprzewodowego, na telefon komórkowy, tak, żeby wezwania z furtki odbierać na komórce. Ale tu chyba bez nowego domofonu się nie obejdzie...

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...