Skocz do zawartości

POMOCY, zniknął projekt

Pomocna odpowiedź

Napisano

😖 Otwieram dziś mój sketch, a tam pusto 😐😖😥

Co się mogło stać? Pokazuje, że plik waży 130kB, ale w środku pusto...

Da się to jakoś odzyskać? Mam to aktualnie wgrane w arduino, da się odzyskać ze sprzętu albo jakoś inaczej?

Nic nie zrobiłem, zapisywałem jak zwykle, a dzisiaj pusto....

HEEELP!!

Komentarz dodany przez: Treker

Otwórz plik za pomocą jakiegoś edytora tekstu - chociażby notatnika. Jeśli i wtedy będzie pusto, to muszisz poszukać kopii zapasowej - a jeśli jej nie masz, to od teraz już będziesz robił 🙂

Pusto, ale czemu waży 130kB? i jeszcze jedno, arduino IDE jest poprzestawiane... ma ustawioną płytkę arduino uno i port 1, a nic nie zmieniałem, cały czas teraz pracowałem na płytce MEGA2560 i innym porcie...

Na wszelki wypadek zrób kopię tego pliku i całego folderu arduino. Może jakąś aktualizację pobrałeś?

Skoro plik ma 130kB to coś w nim chyba jest - musisz to czymś odczytać. Druga sprawa to sam folder ze środowiskiem Arduino. Przy odrobinie szczęścia może tam być wersja Twojego pliku przerobiona przez preprocesor (czyli z dodanymi np. dyrektywami #include). Musisz w tym pogrzebać i poszukać, może coś znajdziesz.

Ale na przyszłość - pamiętaj o robieniu kopii. A przy okazji poczytaj o systemach wersjonowania, to bardzo pomaga.

[ Dodano: 01-02-2018, 16:56 ]

Sorki - trochę oszukałem. Pod windows-em tymczasowe pliki arduino są w katalogu:

\AppData\Local\Temp\arduino_build_430054

Oczywiście numerek na końcu będzie inny. Możesz sprawdzić, czy coś takiego masz na dysku. Jeśli tak, koniecznie zrób kopię.

Dobra znalazłem temporary files, ale ostatnie tam zapisane z arduino build to z 23 grudnia...

Pewnie CCleaner zrobił swoje 😐

Jak plik wstawię do notatnika, to pojawia się pasek przewijania, tak jakby tam coś było, ale nie ma..., podobnie w arduino IDE, też pojawia się pasek przewijania, tym razem w poziomie, ale pusto .... Plik waży swoje ale nie wyświetla zawartości...

Ale masz przygody 🙁 - czas się przesiąść na Linuxa 🙂 A reszta systemu Windows działa jak należy? Nic więcej się nie pozmieniało? Co do tego pliku to spróbuj go otworzyć nie w edytorze tekstowym lecz w HEX edytorze. On Ci wyświetli te 130kB bez interpretacji zawartości.

Pozdrawiam,

Ciekawe, że tylko ten szkic zniknął, a inne śmigają no problem...

Nie wiem co to ten hex editor, ale ściągnąłem Hex Editor Neo wgrałem plik i wyświetla mi same zera z góry na dół....

A tam nie wiesz - wiesz. Edytor HEX to jak sama nazwa wskazuje program umożliwiający edycje plików w systemie szesnastkowym. No cóż wygląda na to, że masz 130kB zer i zawartości użytecznej z tego pliku nie wyciągniesz.

No nic, będzie trzeba pisać część od nowa, dobrze że szkielet zachowałem w innym pliku.

Jako, że to lubię to nawet nie bardzo żałuję, pewnie wymyślę i dodam nowe rzeczy 😋 , szkoda tylko trochę czasu poświęconego, ale to i tak wszystko nauka i praktykowanie, więc co mi tam 😃 teraz zrobię to lepiej 😉

Ciekawi mnie tylko co się stało... 🤯

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...