Skocz do zawartości

h-bridge na 2 półmostkach IR2184

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Znalazłem w internecie schemat z mostkiem typu H na 2 półmostkowych driverach. Jeżeli chodzi o zrozumienie samego działania układu jest dla mnie jasne jednak mam problem ze zrozumieniem jak zachowuje się w/w układ w momencie sterowania PWMem. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc. Schemat o który mi chodzi pod adresem http://www.speedyshare.com/254869201.html a notę katalogową IR2184 można ściągnąć tu http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/irf/ir2184.pdf

Moim zdaniem bez podłączonych końcówek SD tego układu nie da się sterować PWMem ale może jestem w błędzie. Dlatego ten post.

Sterowanie na NORy przychodzi z atmegi32

Dziękuję wszystkim za pomoc

Wygląda na to że nie udało mi się posta wysłać.

W każdym razie próbowałem napisać że:

tego drivera co prawda nie znam, ale myślę że bez podłączenia SD będzie działać. Na datasheecie widać, że do SD jest podłączony pull-up. Czyli jak zostawisz tę linię w spokoju, będzie tam logiczne 1. !SD=1, czyli czyli shudtown jest 0, czyli nie jest wyłączony 🙂

Jeszcze tak na szybko odpowiem bo już za późno jak na mnie ale z tej samej Dtrki wynika że jak SD jest 1 a na input jest 0 to wyjście LO jest w stanie wysokim czyli załącza mi się tranzystor dolny z mostka co jest nie pożądane jak steruje PWMem. No chyba że już mnie straszy o tej godzinie 🙂 Oczywiście z tym się zgadzam że bez podłączenia SD ma logiczną "1"

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

Popatrz na "Figure 1. Input/Output Timing Diagram".

Jak na wejściu SD podasz 0 to na Hi i na Lo jest 0, niezależnie od IN.

Więc jeśli chcesz, aby w fazie wyłączenia oba tranzystory były odłączane trzeba sterować linią SD.

Wydaje mi się, że pwm powinieneś podłączyć właśnie do SD. Pozostałe linie jak na schemacie. Chyba wystarczy sterować pwm-em jedną stronę mostka. Druga może pozostawać zwarta.

Czyli wystarczą 2 pwm-y podłączone do linii SD układów np. IC1 i IC3.

Popatrz na "Figure 1. Input/Output Timing Diagram".

Jak na wejściu SD podasz 0 to na Hi i na Lo jest 0, niezależnie od IN.

Więc jeśli chcesz, aby w fazie wyłączenia oba tranzystory były odłączane trzeba sterować linią SD.

Wydaje mi się, że pwm powinieneś podłączyć właśnie do SD. Pozostałe linie jak na schemacie. Chyba wystarczy sterować pwm-em jedną stronę mostka. Druga może pozostawać zwarta.

Czyli wystarczą 2 pwm-y podłączone do linii SD układów np. IC1 i IC3.

Zgadzam się czyli jednym słowem układ z tego schematu w formie takiej jak jest nie będzie poprawnie działał jeżeli będziemy sterować PWMem. Bo linia SD wisi w powietrzu. Co do 2 lini PWM to nie są wymagane wystarczy razem połączyć Linie SD z IC1 i IC3 i jeden PWM też będzie działać. Jeżeli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu

Pozdrawiam

Można spiąć razem, ale wtedy nie będzie można sterować oddzielnie silnikiem A i B. Zależy co jest potrzebne 🙂

Swoją drogą te sterowniki wyglądają bardzo ciekawie, daj znać jak będą się spisywały.

Pozdrawiam

Można spiąć razem, ale wtedy nie będzie można sterować oddzielnie silnikiem A i B. Zależy co jest potrzebne 🙂

Swoją drogą te sterowniki wyglądają bardzo ciekawie, daj znać jak będą się spisywały.

Pozdrawiam

Masz rację miałem na myśli razem SD IC1 i IC2 a drugi PWM do SD IC3 i IC4 jezeli chcemy sterować A i B 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...