Skocz do zawartości

Problem z zasilaniem 12 serwomechanizmów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

mam 12 serw SG90, napięcie zasilania  jakieś 4,6-6V pobierają 0,5A. Problem polega na tym, że przy podłączeniu do 4-ech szeregowo podłączonych baterii 1.2V, 8 serw porusza się jednak z mega wielkimi drganiami, postanowiłem zatem kupić dwie baterie Li-ion, gdzie każda ma 3,7V 10A i jakieś 2000mAh na sztukę. Połączyłem je szeregowo i rzeczywiście dostałem napięcie około 8V. Następnie zrobiłem dzielnik napięcia i na wyjściu miałem około 5,3V. Jednak gdy podłączyłem 4 serwa do tego zasilania, ani drgnęły, przerobiłem układ na większe napięcie jednak one dalej ani drgną. Oczywiście wszystko było podpięte na płytce stykowej czyli równolegle (łącznie z Arduino podłączonym do Vin i  na mikro był wgrany ponownie program, więc to nie powinno być to). 

Proszę o pomoc i pozdrawiam 

@RDL_Quality_3D SG90 mogą pobrać w szczycie (przy maks. napięciu i sile) nawet 0,8A, a jest to 12x0,8A=9,6A. Nic dziwnego, że drgają wówczas, bo napięcie na bateriach mówiąc kolokwialnie "przysiada" - sprawdź hasło "wydajność prądowa". Twój kolejny pomysł jest niestety bardzo zły - dzielnik rezystorowy służy do podzielenia napięcia, ale w miejscach, gdzie opory są stałe, tu natomiast masz niejako dwanaście silników, które po podłączeniu równoległym pod rezystor powodują jego zwarcie, zatem nie dostają napięcia w praktyce w ogóle.

Niestety nie wiadomo, co to za układ itd., ale polecam dwa rozwiązania - poczytaj o stabilizatorach i przetwornicach https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-stabilizatory-napiecia-id4353 i https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-ii-przetwornice-impulsowe-id9923

Jest też znacznie łatwiejsze rozwiązanie problemu, przyjrzyj się robotom kroczącym użytkownika @deshipu - SG90 są zasilane bezpośrednio z ogniwa LiPol/Li-ion, wprawdzie pracują z mniejszą siłą na wale (momencie obrotowym), ale to wystarczy. Może warto rozważyć tą opcje?

Mój robocik na czterech nogach ma właśnie 12 serw. Zasilam je z czterech akumulatorów NiMH. Tańsze, prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie. Co prawda wydajność prądowa gorsza od LiPo, ale mnie wystarczy. A do Arduino podciągam napięcie przetwornicą.

4 godziny temu, wn2001 napisał:

Jest też znacznie łatwiejsze rozwiązanie problemu, przyjrzyj się robotom kroczącym użytkownika @deshipu - SG90 są zasilane bezpośrednio z ogniwa LiPol/Li-ion, wprawdzie pracują z mniejszą siłą na wale (momencie obrotowym), ale to wystarczy. Może warto rozważyć tą opcje?

Tak naprawdę to nie pracują z mniejszą siłą, bo kompensuję to wyższą częstotliwością sygnału sterującego. To są proste serwa analogowe i sygnał sterujący się przekłada bezpośrednio na PWM silnika, więc większa częstotliwość (przy takim samym wypełnieniu w mikrosekundach) daje więcej energii. Tylko trzeba uważać żeby nie przedobrzyć, bo się zaczną silniki grzać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...