Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
35 minut temu, Gieneq napisał:

@hamahaka witaj Piotrze na naszym forum 🙂 powodzenia w nauce!

@Kagan również serdecznie witam Cię na forum 🙂 Trochę zgaszę ten entuzjazm 🙂 

To się wiele nie zmieni zwłaszcza jak myślisz o studiach, które przynajmniej w wymiarze dziennym nic szczególnego nie dadzą... a majsterkowanie to zabawa, nie zarabianie pieniędzy zdolnych do utrzymania się w życiu. 😉 Niemniej pomysł na życiową zmianę ciekawy i życzę powodzenia. Zachęcam Cię do pochwalenia się jak idą postępy, bo może to być też motywacją dla innych żeby myśleć o utrzymaniu się z elektroniki.

Dzięki za odpowiedź i miłe słowa. Nie chcę zaśmiecać tego wątku, ale dopowiem jeszcze, że ostatecznie nie chodzi mi o to by sobie majsterkować, a po prostu znać się na temacie w takim stopniu zaawansowania, by ktoś chciał mnie zatrudnić i nie mówię tu o jakiejś niezwykłej pracy. Myślę, że mniejszych pieniędzy niż obecnie nie dostanę w tym fachu nigdzie. Nie chodzi tu jednak tylko o pieniądze (chociaż o nie też). Nie muszę tutaj nikogo chyba przekonywać, że elektronika potrafi być niezwykle pasjonująca. Jestem jednak na początku drogi, więc nie chce walnąć jakiejś głupiej "mądrości". Domyślałem się, że studia nie muszą być właściwą drogą. Dlatego też szukam pomysłów na rozwiązania, któreś kiedyś pozwolą pracodawcy zaufać, że znam temat wystarczająco dobrze (myślałem tutaj np. o tworzeniu jakiegoś portfolio na YouTube, nawet niepubliczne filmy, które później mógłbym udostępnić potencjalnemu pracodawcy, ale nie wiem, czy wyglądałoby to profesjonalne). Jestem otwarty na sugestie i za ewentualne jeszcze raz dziękuję.

Edytowano przez Kagan
  • Lubię! 2

Mam na imię Jurek i od czasu do czasu konstruuję jakiś prosty układ  elektroniczny. Zajmuję się amatorsko fotografowaniem minerałów i obecnie jestem na etapie konstruowania różnego rodzaju oświetlenia. Napotkałem problem z migotaniem ledów 12V ze ściemniaczem i postanowiłem zapytać o porady . Na innych forach nie uzyskałem odpowiedzi. Widzę, że tu jest miła atmosfera i życzliwość.

• Lubię! 1
(edytowany)

Dzień dobry,

jestem Piotrek, lvl 40 i mam zero wiedzy o elektronice 😑 Szukam jakiegoś nowego hobby i zaintrygowała mnie Malinka. Linuksa mam na starym desktopie, więc nie jest mi on obcy, aczkolwiek do terminala bez ściąg nie podchodzę.

Nie znam Pythona, ale nie boję się eksperymentować. Skoro VBA samodzielnie poznałem w stopniu średniozaawansowanym to i z innym językiem też dam radę 🙂

Szukałem rozbudowanego wizjera z wyświetlaczem, czujnikiem ruchu, nagrywaniem w chmurze itp., ale po długich poszukiwaniach stwierdziłem, że chyba najlepiej zbudować go samemu 🙂 I tak trafiłem tutaj :-)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Edytowano przez old_man
brak słowa
  • Lubię! 1
16 godzin temu, Kagan napisał:

Dlatego też szukam pomysłów na rozwiązania, któreś kiedyś pozwolą pracodawcy zaufać, że znam temat wystarczająco dobrze (myślałem tutaj np. o tworzeniu jakiegoś portfolio na YouTube, nawet niepubliczne filmy, które później mógłbym udostępnić potencjalnemu pracodawcy, ale nie wiem, czy wyglądałoby to profesjonalne)

@Kagan To już wygląda obiecująco. Papier to już nie wszystko, trzeba wiedzieć coś praktycznego, a dużo w tej tematyce można nauczyć się samemu. Zatem powodzenia i zachęcam Cię do aktywności na forum 🙂 

@jerzyb Witaj Jurku na forum 🙂 temat fotografii macro i oświetlenia akurat jest mi trochę znany i długo zastanawiałem się jak zniwelować rozbłyski na metalowych elementach. Myślę że trafiłeś w dobre miejsce, gdzie faktycznie staramy się aby była miła atmosfera.

@old_man Również serdecznie chcę Cię przywitać Piotrze 🙂 z tego co czytam masz już spore doświadczenie, VBA to ciekawy temat, sam próbowałem swoich sił w pisaniu macr do Corela. Zachęcam Cię zatem do aktywności na forum i wytrwałości w nauce!

@doracki Witam serdecznie! 

8 godzin temu, doracki napisał:

mam nadzieję na dobrą zabawę na forum, inspiracje i nowe znajomosci

My również mamy nadzieję że zagościsz tu na dłużej 🙂 

cześć

Damian mi na imię, skończyłem technikum o profilu mechatronicznym i szczerze powiedziawszy więcej można wyciągnąć z tej strony niż z przekazanej mi wiedzy przez nauczycieli przedmiotów zawodowych przez te minione już 4 lata

• Lubię! 1

Witam Wszystkich, na forum jestem od paru minut, a na tym świecie od ponad 70-ciu lat. Elektronika i informatyka zawsze były moją pasją, choć nigdy nie korzystałem z tych umiejętności zawodowo. Programować uczyłem się w assemblerze procesorów 8080 i Z80. Potem była długa, długa przerwa, a teraz znów wracam do zabawy. Poznaję Arduino, Raspberry Pi i Micro:bita. Próbuję ( z różnym skutkiem) wprowadzić w ten świat swoje wnuki. Wybaczcie, że niekiedy będę zadawał pytania, które dla was są oczywiste. No cóż ta dziura w mojej edukacji zrobiła swoje. Nie tak łatwo ją nadrobić. Wasze kursy są w tym bardzo pomocne.
Do zobaczenia.

• Lubię! 2

@Wrodarek Witam serdecznie na forum 🙂 

Dnia 6.02.2021 o 18:32, Wrodarek napisał:

Wybaczcie, że niekiedy będę zadawał pytania, które dla was są oczywiste.

Po to właśnie jest forum, żeby zadawać pytania, nawet te oczywiste 🙂 Cieszymy się, że zawitałeś u nas na forum i życzę powodzenia w nauce!

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...