Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

@PAWELEKZELEK Witaj Paweł! Cieszę się, że kursy Forbota przypadły Ci do gustu 😄 Zachęcam do stałej aktywności na forum!
@Jan274 Witaj Janek! Świetnie, że do nas dołączyłeś, mam nadzieję, że na forum znajdziesz dużo inspiracji! 😁
@GKOLO3000 Cześć Grzegorz! Nigdy nie jest za późno na rozwój! Mam nadzieję, że nasze forum pomoże Ci w zdobywaniu wiedzy 🚀
@OldBoyMirek Witaj na Forbocie! Makieta kolejowa to wspaniały projekt! Powodzenia przy kolejnych etapach budowy, a w razie problemów śmiało pytaj na forum 🙂
@nev3000 Witaj Gabriel! Nauka elektroniki to świetne zajęcie na zimowe wieczory ☕ Życzę powodzenia w dalszym rozwoju i zachęcam do stałej aktywności na forum!

Cześć wszystkim,

nazywam się Konrad. Jak wielu z was z wykształcenia jestem informatykiem, a dokładniej webowym. Bawiłem się Arduino na studiach ale praca mi przerwała rozwój dziedziny elektroniki. Ostatnio naprawiłem ojcu gramofon z pomocą chatu GPT i multimetra i postanowiłem, że odświeżę sobie wiedzę z elektroniki w bardziej praktycznym użyciu. Dla rozładowania nastroju dodam mema którego zrobiłem po naprawie wyżej wspomnianego gramofonu.

1000009613.jpg

• Lubię! 2

Dzień dobry, mam na imię Michał mam 53 lata i jestem z Gdańska. Nie jestem elektronikiem i niewiele wiem o programowaniu, jestem początkujący i może raczej raczkujący w tym temacie i chciałbym się trochę nauczyć w formie hobby. Miło mi będzie Was czytać na forum, pozdrawiam serdecznie ! 🙂

• Lubię! 1
(edytowany)

@fazi230 powitać Onanhutep-a 😄 mam nadzieję że programujesz lepiej niż fachowcy od otyłego pana, pamiętaj, u siebie rób jak u siebie!

Edytowano przez _LM_

Dobry wieczór Wszystkim

Jestem nowym użytkownikiem;

Zaczynam swoją przygodę z Raspberry Pi; właśnie nabyłem zestaw Forbota; wkrótce przystąpię do montażu; z pewnością będę potrzebował nie raz pomocy, gdyż widzę, że mój zestaw istotnie różni się od tego, który jest na kursie online; mam nadzieję, że z Waszą pomocą jakoś przez to przebrnę;

• Lubię! 1

Witam wszystkich.

Z wykształcenia jestem elektrykiem. Ponieważ w elektryce pojawia się coraz więcej rozwiązań elektronicznych, takich jak instalacje Smart Home, postanowiłem zacząć naukę elektroniki. I tak właśnie tu trafiłem!

Pozdrawiam serdecznie całą społeczność.

• Lubię! 1

@lukasz_k Cześć Łukasz! Świetnie, że postanowiłeś do nas dołączyć 🙂 Trzymam kciuki, by kurs był przydatny! 
@zipero Witaj na Forbocie! Mam nadzieję, że nasze forum będzie dla ciebie przydatnym źródłem wiedzy i inspiracji! Zachęcam do stałej aktywności 🚀

Witam Wszystkich,

na co dzień zawodowo zajmuję się telekomunikacją ale ukończyłem kierunek elektroniki i telekomunikacji. Mam mniejszą/większą wiedzę w temacie elektryki, elektromechaniki, mechaniki, programowania itp. Jestem autorem kilku własnych sterowników (i oprogramowania) opartych na układach ESP8266 głównie służą do kontroli mediów domowych w tym sterowania źródłami ciepła itp. Centrum stanowi serwer OpenHab do którego staram się integrować wszystkie urządzenia jakie posiadam: tak jak wyżej, źródła ogrzewania, pomiary temperatur, czujniki, falowniki PV, liczniki energii, stan zabezpieczeń przepięciowych itp. Ponieważ wszystko to wymaga indywidualnego podejścia do projektu, od pewnego czasu zaprzyjaźniam się też z drukiem 3D.

A wszystko to z lenistwa i skąpstwa 🙂. Co by nie trzeba było czegoś sprawdzać manualnie, albo dostać powiadomienie zanim wystąpi problem albo zwyczajnie nie płacić za gotowe rozwiązania z których prawie nigdy nie jestem zadowolony bo czegoś im brakuje 🙂

• Lubię! 2

Witam Wszystkich,

przygodę z elektroniką można by powiedzieć że zaczynam przez kobietę - dokładnie moją żonę, która to wierciła mi dziurę w brzuchu o remont kuchni. Oczywiście przyjęliśmy ambitnie że wszystko zrobimy sami - bo kurcze ludzie w kosmos latają to my kuchni sami nie wyremontujemy?! 😄 Po większych i mniejszych ekscesach udało się ale jednak coś we mnie się zmieniło - w momencie kiedy wykonałem samemu instalację elektryczną - nie powiem że to jest nie wiadomo co bo przedłużyłem układ który już był, natomiast kurcze zainteresowała mnie magia prądu  😄 Złapałem podjarkę, chce poczuć się jak macgyver, zrobić coś z niczego 😄 Na ten moment przeszperałem pół internetu no i jestem 😄 Kurs elektroniki to mój pierwszy krok i mam nadzieje że nie ostatni - trzymajcie kciuki! 

• Lubię! 1

Witam. 
Ogólnie nie mam nic wspólnego z elektroniką czy nawet elektryką(za każdym razem jak coś robię przy gniazdkach czy włącznikach to musi mnie kopnąć), ale mam parę pomysłów które chciałbym przetestować. I dlatego postanowiłem się w wolnym czasie podszkolić. Kto wie...może nowe hobby na wieczory będę miał 🙂

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...